Vendi arkeologjik hap një dritare mbi jetën përgjatë Nilit


Arkeologët kanë mësuar shumë për qytetërimin nubian që dikur lulëzoi në Sudanin e lashtë.

Michele R. Buzon – profesoreshë e antropologjisë në Universitetin Purdue – flet për punën dhe gjetjet e saj.


Tuma rrethore shkëmbinjsh mbulojnë peizazhin e shkretëtirës në sitin arkeologjik të Tombos në Sudanin verior. Ato zbulojnë tumat – varret e nëndheshme të varrimit të përdorura të paktën që në vitin 2500 para Krishtit nga banorët e lashtë që e quanin këtë rajon Kush ose Nubia. Si një bioarkeolog që gërmon dhe analizon mbetjet e skeletit njerëzor së bashku me varret e tyre përkatëse, unë kam punuar në Tombos për më shumë se 20 vjet.

Diskutimet rreth historisë së lashtë në Afrikë dominohen nga ngritja e Egjiptit. Por kishte disa shoqëri që u ngritën në fuqi të madhe në Luginën e Lumit Nil që nga mesi i mijëvjeçarit të tretë para Krishtit, duke përfshirë këtë fqinj të shpeshtë në hije në jug të Egjiptit. Edhe pse Kushi i lashtë rivalizoi dhe, nganjëherë, pushtoi Egjiptin, ka pasur një mungesë relative të vëmendjes moderne që i është kushtuar këtij qytetërimi. Kërkimet e fillimit të shekullit të 20-të zgjeruan të kuptuarit e studiuesve për Kushin e lashtë, por interpretimet kishin paragjykime koloniale dhe raciste që shpesh errësonin pikat e forta dhe arritjet e këtij qytetërimi.

Unë jam bashkëdrejtor, me Stuart Tyson Smith, i gërmimeve në Tombos. Këto varre i tregojnë ekipit tonë arkeologjik për shumë aspekte të jetës dhe vdekjes në këtë vend mijëvjeçarë më parë. Ashtu si ata që jetojnë përgjatë lumit Nil sot, njerëzit e lashtë u përballën me sfida të ndryshme duke përfshirë ndryshimet mjedisore, tranzicionet sociopolitike dhe ndërveprimet me grupe të tjera. Po aq e rëndësishme për zbulimet tona për të kaluarën është ndarja e gjetjeve tona me komunitetin lokal dhe mbështetja e sudanezëve që duan të ndjekin karrierën e arkeologjisë.

Ndriçimi i jetës dhe vdekjes në Tombos

Mbetjet e banorëve të lashtë të Tombos zbulojnë informacione për aktivitetin e tyre fizik, si dhe infeksionin dhe ushqimin. Kushtet si sëmundjet e zemrës, kanceri dhe efektet e punës së rëndë, të gjitha lënë gjurmë në trupin e njeriut që ofrojnë njohuri për epidemiologjinë e sëmundjeve në të kaluarën. Ato na ndihmojnë të gjurmojmë faktorët që luajnë një rol në kushtet shëndetësore dhe kontekstin e tyre social. Për shembull, ne kemi gjetur mbetjet e një gruaje dhe një fëmije të rritur që jetonin me një çrregullim të rritjes, gjë që tregon se njerëzit me dallime fizike ishin përfshirë në shoqëri.

Duke analizuar izotopet, ose format e elementeve kimike, të inkorporuara në dhëmbët e banorëve, ne jemi në gjendje të bashkojmë vendin ku ata mund të kenë jetuar gjatë fëmijërisë.

Ndërsa ekipi zbulon atë që shtrihet nën tokë, ne mësojmë për anëtarët individualë të komunitetit të lashtë. Për shembull, ne kemi gjetur eshtrat e një gruaje të moshuar që jetoi në të 60-at e saj dhe kishte përjetuar artrit, një gruaje më të re, varrimi i së cilës përfshinte një foshnjë, dhe një gruaje të moshës së mesme me një shportë plot me figurina të vogla të tëra dhe të thyera, rruaza dhe sende të tjera. Zbulimi i njerëzve që me sa duket kanë jetuar lloje të ndryshme të jetës i lejon ekipit tonë të krijojë një pamje se kush i banonte Tombos kur lulëzonte.

Strukturat e varreve na tregojnë se si njerëzit donin të përfaqësonin veten dhe familjet e tyre publikisht pas vdekjes. Ne mund të lidhim pozicionin e trupit dhe artefaktet që shoqërojnë varrosjet me praktika të ndryshme kulturore dhe fetare. Një varrim i siguruar mirë i një burri të moshës së mesme përfshinte një shtrat dhe arkivol, duke kombinuar praktikat tradicionale nubiane dhe egjiptiane. Varri përmbante gjithashtu kupa bronzi, një kuti druri të dekoruar, një grumbull amuletash që trajtoheshin si objekte magjike dhe një arkë me armë hekuri, të cilat demonstrojnë përdorimin e hershëm të hekurit në Nubi.

Kemi zbuluar se kur egjiptianët sunduan nubianët gjatë perandorisë së Mbretërisë së Re rreth vitit 1200 para Krishtit, disa egjiptianë emigrantë dhe vendas zgjodhën varre piramidale dhe dhomash të stilit egjiptian për varrosjet e tyre. Në të njëjtën kohë, disa njerëz në Tombos përdorën gjithashtu strukturën lokale të varrit të tumës, të ngjashme me varret e mëparshme në Nubia, duke treguar se sa shumë ndryshonin njerëzit në zgjedhjet e tyre për varrosjen.Përfshirja e banorëve të sotëm me gjetje nga e kaluara

Aftësia e ekipit tonë arkeologjik për të ndërtuar me sukses një tablo të njerëzve nga e kaluara mbështetet në angazhimin aktiv dhe të ngushtë me komunitetin lokal. Ndërveprimet tona me banorët e qytetit – përmes punës arkeologjike, bisedave të rastësishme mbi çaj dhe prezantimeve zyrtare të gjetjeve tona – na kanë treguar se ata janë krenarë për njerëzit e lashtë të rajonit dhe dëshirojnë që ata dhe të tjerët të dinë më shumë rreth tyre.

Një leksion dhe diskutim i kohëve të fundit që kolegu im sudanez, Remah Abdelrahim Kabashi Ahmed, dhe unë mbajtëm për gratë e Tombos, na tregoi se sa kurioz janë ato për të kaluarën si dhe për të tashmen. Remah, e cila po trajnohet në bioarkeologji, dhe unë iu përgjigja pyetjeve të tilla si: Çfarë lloj ilaçi përdornin njerëzit atëherë? Sa vjeç ishte foshnja në vdekje? Pse njerëzit vendosën një shtrat dhe bizhuteri në varrin e tyre? Ata vënë re përdorimin e shtretërve në varrezat e lashta që duken të ngjashme me ato të gdhendura në kohët e fundit. Ata pyesin nëse ne si gra e kemi të vështirë punën fizikisht.

E rëndësishmja, ata na thonë se duan më shumë prezantime sepse anëtarët e tyre meshkuj të familjes që punojnë në zonën arkeologjike me ne nuk ndajnë me ta atë që kemi gjetur. Si rezultat, ne e kemi zgjeruar shtrirjen tonë në shumë mënyra, duke përfshirë duke bashkëpunuar me shkollat ​​lokale për të prodhuar disa materiale mësimore rreth arkeologjisë, historisë lokale dhe gjetjeve të vendeve të Tombos. Ne pritëm gjithashtu një mësuese dhe studentët e saj në një turne në vend për të parë gërmimet tona të hapura.

Ne punojmë ngushtë me organin administrativ sudanez që mbikëqyr kërkimin arkeologjik, Korporatën Kombëtare për Antikitetet dhe Muzetë. Por kjo nuk mjafton. Është e rëndësishme që studiuesit e huaj të studiojnë të kaluarën në bashkëpunim me partnerë nga komuniteti dhe kolegë akademikë sudanezë. Këto partneritete janë hapa jetik për të punuar së bashku për të krijuar njohuri të reja rreth historisë së lashtë të rajonit dhe për të përmirësuar perspektivat përjashtuese dhe raciste të studiuesve të mëparshëm.

Anëtari i ekipit të Tombos, Mohamed Faroug Ali, një arkeolog sudanez në Universitetin Ndërkombëtar të Afrikës në Khartoum, udhëhoqi krijimin e Qendrës Amerikane të Kërkimeve Arkeologjike Sudaneze, me qëllimin për të inkurajuar kërkimin dhe bashkëpunimin ndërkombëtar në Sudan. Ne kemi mbajtur leksione virtuale dhe kemi ofruar bursa për studentët sudanezë që ndjekin diploma në arkeologji. Ne jemi duke punuar drejt zhvillimit të një programi diplome në Universitetin Ndërkombëtar të Afrikës.

Qëllimi ynë është të mbështesim trajnimin e sudanezëve në mënyrë që njerëzit vendas – me lidhje më të drejtpërdrejta me qytetërimin e lashtë që po studiojmë – të mund të marrin pjesë në këto projekte arkeologjike në të gjitha nivelet. Promovimi dhe praktikimi i kërkimit etik që përfshin njerëzit që jetojnë sot në zonë është po aq i rëndësishëm për ekipin e Tombos sa të mësojë më shumë për jetën e banorëve të lashtë.

About Post Author