Vështrim i përgjithshëm për librin “poezitë e mia” të autores Aja Drenica-Nga Zymer Mehani


Zymer Mehani

Libri “POEZITË E MIA” përmban një koleksion të pasur dhe të larmishëm krijimesh që pasqyrojnë eksperiencat, ndjenjat dhe mendimet e jetës së një fëmije. Poezitë janë të ndara në tema të ndryshme, ku secila prej tyre trajton aspekte të ndryshme të jetës së përditshme, duke filluar nga familja, natyra, shoqëria dhe aktivitetet e përditshme.
Motivet dhe tematikat e trajtuara:

Zymer Mehani

Libri “POEZITË E MIA” përmban një koleksion të pasur dhe të larmishëm krijimesh që pasqyrojnë eksperiencat, ndjenjat dhe mendimet e jetës së një fëmije. Poezitë janë të ndara në tema të ndryshme, ku secila prej tyre trajton aspekte të ndryshme të jetës së përditshme, duke filluar nga familja, natyra, shoqëria dhe aktivitetet e përditshme.
Motivet dhe tematikat e trajtuara:

 1. Familja dhe marrëdhëniet:
  Shtëpia dhe familja:
  Poezitë që përshkruajnë ambientin e shtëpisë dhe rëndësinë e familjes në jetën e fëmijës, pasqyrojnë dashurinë dhe përkushtimin që autorja e vogël, AJA DRENICA ndjen për familjen dhe rolin e saj në formimin e personalitetit.
  “Dajot” dhe “Gjyshja”:
  Vargjet kushtuar dajove dhe gjyshes tregojnë për lidhjet e ngushta dhe mirënjohjen për anëtarët e zgjeruar të familjes, duke nxjerrë në pah respektin dhe dashurinë për ta.
 2. Natyra dhe ambienti:
  “Lulja”, “Ngjyrat” dhe “Frutat”:
  Këto poezi përshkruajnë bukurinë e
  natyrës dhe rëndësinë e kujdesit për të. Ato nxjerrin në pah dashurinë për elementët natyrorë dhe vlerën që ato kanë në jetën e përditshme.
  “Macja ime”:
  Një lidhje e ngrohtë dhe e dashur me kafshën shtëpiake, pasqyron ndjeshmërinë dhe kujdesin për krijesat e tjera.
 3. Koha dhe shfrytëzimi i saj: “Ora”: Trajton konceptin e kohës dhe ndikimin e saj në jetën e përditshme, duke theksuar përgjegjësinë për menaxhimin e saj. “Pushimet verore” dhe “Vera”: Këto poezi pasqyrojnë kënaqësinë dhe emocionet e fëmijës gjatë periudhës së pushimeve verore, duke treguar aktivitetet dhe përvojat e veçanta të kësaj kohe.
  1. Pasionet dhe hobet:
   “Vizatimet e mia”, “Ngjyrat” dhe “Poezitë e mia”:
   Janë vargje që përshkruajnë dëshirën për artin, krijimtarinë dhe poezinë, duke theksuar rëndësinë e zhvillimit të pasioneve personale.
   “Garat”:
   Kjo poezi përshkruan emocionet dhe përvojat që lidhen me pjesëmarrjen në gara dhe rëndësinë e sportivitetit.
 4. Teknologjia dhe ndikimi i saj: “Telefoni”: Trajton varësinë nga teknologjia dhe ndikimin e saj negativ në mësim dhe sjellje, duke nxjerrë në pah nevojën për balancim.
  1. Festat dhe ngjarjet e veçanta:
   “Viti i Ri” dhe “Nata e Vitit të Ri”:
   Poezitë përshkruajnë atmosferën festive dhe emocionet që lidhen me këto festa, duke krijuar një ndjenjë të fortë shprese dhe gëzimi.
   Përfundim
   Libri “POEZITË E MIA” është një pasqyrë
   e bukur dhe e ndjeshme e botës së një fëmije, e mbushur me dashuri, mirënjohje, reflektime dhe ndjenja të thella. Poezitë janë të ndërtuara me kujdes, duke përdorur gjuhë të thjeshtë por të fuqishme, e cila arrin të kapë emocione dhe situata që shumë lexues mund t’i lidhin me përvojat e tyre personale. Nëpërmjet vargjeve, autorja AJA DRENICA inkurajon lexuesit e rinj të reflektojnë mbi jetën e tyre dhe të çmojnë çdo moment dhe marrëdhënie që ata kanë.
   Zymer Mehani, Besianë, fundmaj 2024