Victor Hugo:Piktori simbolist / surrealist / ekspresionizëm abstrakt-Vladimir Bizhga


Victor Hugo

| Piktori simbolist / surrealist / ekspresionizëm abstrakt

Victor Marie Hugo (1802-1885) ishte jo vetëm një nga poetët, romancierët dhe dramaturgët më të mëdhenj të Francës, por edhe një artist, prodhues piktor, ne bojëra uji, hartues dhe karikaturist.

Victor Hugo prodhoi më shumë se 4000 vizatime. Fillimisht e ndjekur si një hobi i rastësishëm, vizatimi u bë më i rëndësishëm për Hugo pak para mërgimit të tij, kur ai mori vendimin të ndalonte së shkruari në mënyrë që t’i përkushtohej politikës. Vizatimi u bë prizë e tij ekskluzive krijuese gjatë periudhës 1848-1851.

Hugo ka punuar vetëm në letër, dhe në një shkallë të vogël; zakonisht në lapsa me bojë kafe të errët ose të zezë, ndonjëherë me prekje të bardha, dhe më rrallë me ngjyra. Vizatimet që mbijetojnë janë realizuar çuditërisht dhe “moderne” në stilin dhe ekzekutimin e tyre, duke parashikuar teknikat eksperimentale të Surrealizmit dhe ekspresionizmit abstrakt.

Ai e mbajti veprën e tij artistike jashtë syrit të publikut. Sidoqoftë, ai gëzonte të ndante vizatimet e tij me familjen dhe miqtë e tij, shpesh në formën e kartave telefonike të bëra në mënyrë ornamentale, shumë prej të cilave u ishin dhënë si dhurata vizitorëve kur ishte në mërgim politik.

Disa nga punimet e tij u treguan dhe u vlerësuan nga artistë bashkëkohorë si Van Gogh dhe Delacroix; ky i fundit shprehu mendimin se nëse Hugo do të kishte vendosur të bëhej piktor në vend të një shkrimtari, ai do të kishte shkëlqyer nga artistët e shekullit të tyre.