Vigjilent Xhaferaj:Aviatori


Vigjilent Xhaferaj

Sot para dite u paraqit ne klinikë një i njohur i hershëm i cili moshon rreth 85 vjeç , aktiv dhe me kujtesë brilante .Në rininë e vet G.P. ,studioi fillimisht për aviator në B.Sovjetik e më pas në Kinë ,pas prishjes së krushqisë me rusët .

-Dr,një aviator po ju shqetëson ,-tha ,porsa hyri .

-Ju jeni njeri i lumtur ,i thashë ,se fluturimi ka qenë endërr e njerëzimit dhe ju e realizuat që në rini .

– Dok. ke fluturuar,dmth ke udhëtuar me avion -pyeti ,-dhe a i ke frikë avionët ?

-Kam fluturuar shumë herë dhe e quaj me komodin udhëtimin me avion .Dhe i numërova rastet kur kam udhëtuar me linjë ajrore .

-Ke përvojë,tha ,unë vetëm në Itali kam shkuar .Duhej të kishe mbajtur ditar fluturimi ,sepse janë udhëtime dhe kujtime të pa përsëritshme .Unë avionët ,i quaj më të sigurtë sesa makinat edhe pse je i varur në qiell .

-Nuk kam frikë te fluturoj ,me përjashtim të ankthit të çasteve të ngritjes së avionit ne fluturim .

Për herë të parë fluturova në tetor 2000 me linjën ajrore ” Hemus”,Tiranë-Bukuresht .Një mini- avion me 21 vende ,sa një furgon pasagjeresh .Përsëri pas një viti po me këtë linjë ,por me çarter .Kam fluturuar Tiranë-Stamboll ,Tiranë-Antalia pesë herë dy herë Antalia-Stamboll -Tiranë .Tiranë-Budapest ,Goteborg Suedi -Tiranë ,Shkup-Barcelonë .Fluturimi më i gjatë dhe më i paharrueshm prej mijëra kilometrash e dhjetra orësh brënda një dite ka qënë ai Tirane-Milano(Malpensa)-Milano Nju Jork me Boing të Alitalias me 450 pasagjerë (buzëqesh kur kujtoj fluturimin e pare me Hemusin 21 vendesh)dhe Nju Jork-Utah (Juta)SLC (Solt Lake City ).U nisëm në orën 06-00 nga Tirana dhe mbrritëm ne Utah në oren 22-00 , ku ishim të ftuar në një “Miting “Ndërkombëtar të “Ultradentit ” me president Dr.Dan Fisherin ,prodhues të materialeve dentare,të cilësisë shumë të lartë . Sigurisht tërë fluturimet kan qënë vajtje-ardhje .

Keto kan qënë përvojat e mija me fluturimin (udhëtimin )me avion ,të cilat kanë kaluar pa asnjë incident .

About Post Author