Violeta Kadriu:” Gëzuar”, pranë gurit e dheut të varrit tënd, moj nënë


Violeta Kadriu

” Gëzuar”, pranë gurit e dheut të varrit tënd, moj nënë

Këtë buzëmbrëmje, NËNË,

të erdha prapë pranë varrit,

ah, moj nënë,

ngrica ta kishte pushtuar,

lulet Margarita që t’ i mbolla,

ende s’ i buzëqeshkan fillimbeharit,

ta vura dorën e faqen

mbi dheun e gurin e të ftohtit varr,

që tash sa vjet, për agimet e ngrysjet e mendimeve të mia,

mbetën destinacion i parë.

Në këtë vend, të dy dhimbjeve të mia, që qajnë,

më duket dy zëra që më thërrasin, i dëgjoj,

t’ Babait” Votë” e Tëndin” Letë”,

ah, cilit të parit t’ i përgjigjem,

cilin gur varri të parin ta përqafoj,

dheut të cilit varr më parë t’ i marr erë,

ta marr në grushta e pranë zemrës ta mbaj,

kur, cilin ta prek, njëjët më shkakton mall e dhembje

e ma zhgreh njëjët shpirtin tim në vaj?!

Sot, së pari do të ndalem tek i yti, NËNË,

të të them dhe n’ përjetësi ” Gëzuar”,

O Diell, me dashuri, dhimbje, mundime praruar,

në këtë botë e n’ të Përtejmen kurrë Perënduar,

Ty,

që ishe dhe mbete eliksir i jetës,

frymës sate,

që ishte dhe mbeti sinonim i së vërtetës,

emrit tënd,

që i dha e i jep gji e buzëqeshje çdo fëmie,

ty,

që i vure themelet çdo perandorie!

Kujtimit në ty,

që m’ i tha e m’ i thotë ” Mirëmëngjes” çdo agimi,

ty,

prej nga vjen i dritëshpirtit reflektimi,

që zhdukë çdo lotë e hije pikëllimi

e prej nga fjala ” Dashuri”

rrjedh si ujë burimi!

Ty,

që me urtësi i bashkove gurët çdo rrënoje,

shpirtit tënd,

që me dashuri i këputi telat çdo rrethoje,

ty,

që mjaltë të ëmbëltoi çdo fjalë goje,

e ishte e mbet gurgullimë shqipe

në ujëvara e përroje!

Ty,

prej së cilës hapat e parë mora,

Ty,

që më ngrohe si Diell e bardhove si bora,

Ty,

që me lotë gëzimi e malli

çdo lule ke ujitë,

që më ke lind,ninuluar e rritë

sa herë jam rrëzuar

, më ke ngritë

e krahhapur

në derë më ke pritë,

në këtë botë e në t’ Përtejmen

më e ndritshmja dritë!

Ty,

që çdo ditë ke lutë Zotin për lumturitë e mia,

Ty,

para Së Cilës përkulet PAVDEKËSIA!

PODUJEVË KOSOVË 2022

About Post Author