Viti i Ri Hënor 2023-në 21 janar: Viti i Lepurit


Redaktorët e EarthSky

Viti i Ri Hënor: Fishekzjarret mbi një horizont vezullues të qytetit gjatë natës me ujë në plan të parë.Shfaqja e fishekzjarreve që festojnë Vitin e Ri Hënor mbi Victoria Harbor në Hong Kong. 

Mbi një miliard njerëz në Kinë dhe miliona në mbarë botën do të festojnë Vitin e Ri Hënor këtë fundjavë. 

Në vitin 2023, bie më 22 janar. Fillimi i festës përkon me datën e hënës së re , e cila do të bjerë në orën 20:53 UTC më 21 janar 2023. Pra, hëna e re do të jetë 4:53 e mëngjesit më 22 janar në Pekini. Dhe do të jetë ora 15:53 ​​më 21 janar në New York City. Viti i Ri Hënor është një kohë për të nderuar hyjnitë dhe paraardhësit dhe për të qenë me familjen. Një kafshë përfaqëson secilin nga 12 vitet në zodiakun kinez. Në vitin 2023, është viti i lepurit .

Viti i Lepurit do të përfundojë më 9 shkurt 2024. Dhe më pas Viti i Dragoit do të fillojë më 10 shkurt 2024.

Kalendari dhe Viti i Ri Hënor

Në Kinë, kalendari i njohur Gregorian përdoret për jetën e përditshme. Por datat e kalendarit kinez vazhdojnë të përdoren për të shënuar festat tradicionale si viti i ri dhe festa e hënës së vjeshtës. Dhe më pas astrologjia kineze përdor kalendarin hënor për të përcaktuar datat e favorshme për dasma dhe ngjarje të tjera të veçanta. 

Me fjalë të tjera, kalendari kinez është një kalendar hënor , një kombinim i kalendarëve diellorë dhe hënor. Plus, ajo ka një histori të gjatë që përfshin disa periudha dinastike kineze që nga dinastia Shang rreth shekullit të 14 pes . Gjithashtu, ka disa cikle të ndryshme simbolike brenda kalendarit, të përdorura në astrologjinë kineze.

Pra, kalendari kinez është një matje e ndërlikuar dhe komplekse e kohës.

Kalendari kinez bazohet në një cikël hënor

Një muaj në kalendarin kinez përfshin një cikël të vetëm hënor. Në fakt, dita e parë e muajit fillon gjatë hënës së re, kur asnjë rreze dielli nuk bie në hemisferën hënore që është përballë Tokës. Pra, një cikël hënor, mesatarisht, zgjat 29.5 ditë.

Dhe një muaj hënor mund të zgjasë 29 ose 30 ditë. Si rezultat, zakonisht ka 12 muaj hënor në një vit kalendarik kinez. Për të arritur kalendarin diellor, i cili mesatarisht është 365,25 ditë në vit, një muaj shtesë i shtohet kalendarit kinez çdo dy ose tre vjet. Si rezultat, Viti i Ri Hënor bie në data të ndryshme çdo vit (në kalendarin Gregorian) midis 21 janarit dhe 21 shkurtit.

2023 është viti i lepurit

Një nga 12 simbolet e kafshëve të zodiakut kinez (Miu, Kau, Tigri, Lepuri, Dragoi, Gjarpri, Kali, Dele/Djapi, Majmuni, Gjeli, Qeni dhe Derri/Derri) përfaqësojnë çdo vit të kalendarit hënor kinez. Për vitin 2023, është viti i lepurit. TravelChinaGuide.com thotë:

Lepuri është një krijesë e zbutur që përfaqëson shpresën dhe jetën për një kohë të gjatë. Është I butë dhe i bukur. Perëndesha e hënës Chang’e në legjendën kineze ka një lepur si kafshë shtëpiake, gjë që nxit mendimin se vetëm kjo krijesë është aq e dashur sa të përputhet me bukurinë e saj fisnike. Një mënyrë tjetër për të thënë është se Lepuri është mishërimi i perëndeshës së hënës në vetvete dhe është gjithmonë një simbol i pastërtisë dhe fatit.

Njerëzit e lindur në vitin e lepurit janë të butë dhe të afrueshëm. Ata kanë një mënyrë të denjë, fisnike dhe elegante.

Si të festoni Vitin e Ri Hënor

Nga dita e parë e Vitit të Ri Hënor (dita e hënës së re) deri në ditën e 15-të ( hëna e plotë e ardhshme ), festimet e Vitit të Ri Hënor janë të shumta. Për më tepër, çdo ditë ka një rëndësi të veçantë që ndryshon sipas traditave lokale. Por së pari, para ardhjes së vitit të ri, shtëpitë pastrohen tërësisht për të fshirë fatin e keq dhe për të mirëpritur fatin e mirë. Më pas në natën e Vitit të Ri, familjet tradicionalisht mblidhen për të festuar dhe shijuar festa tradicionale të kushtueshme. Më në fund, në mesnatë, ata e përshëndesin vitin e ri me fishekzjarre.

Në ditët në vijim, festimet përfshijnë një sërë festash. Për shembull, ka parada vallëzimi me dragonj ose luanë shumëngjyrësh. Ose ka ceremoni për t’u bërë homazhe hyjnive dhe paraardhësve. Plus, fëmijët marrin para në zarfe të kuq dhe shkëmbehen dhurata. Anëtarët e familjes së zgjeruar udhëtojnë distanca të gjata për të vizituar njëri-tjetrin.

Festimi i Vitit të Ri Hënor tradicionalisht kulmon në ditën e 15-të me Festën e Fenerëve . Në këtë natë të hënës së plotë, familjet përzihen në rrugë duke mbajtur fenerë të ndezur, duke krijuar shpesh një shfaqje të bukur drite.

Folklori dhe Viti i Ri Hënor

Ka disa ndryshime në mitologjinë e festimeve të Vitit të Ri Hënor. Shumica kanë të bëjnë me historinë e një përbindëshi të shëmtuar, gjakatar të quajtur Nian . Përbindëshi do të dilte natën e fundit të çdo viti për të shkatërruar fshatra dhe për të ngrënë njerëz. Një plak i mençur i këshilloi fshatarët të trembnin përbindëshin me zhurma të forta. Atë natë, ata i vunë zjarrin bambusë, ndezën fishekzjarre dhe u binin daulleve. Kështu përbindëshi, i frikësuar nga zhurmat dhe dritat e forta, iku për t’u fshehur në shpellën e tij.

Në një version tjetër të mitit, një plak e bindi Nianin që ta kthente zemërimin e tij mbi përbindëshat e tjerë, jo tek fshatarët. Para se të shihej duke hipur mbi Nian, plaku, në të vërtetë një zot, i këshilloi njerëzit që të varnin dekorata letre të kuqe në shtëpitë e tyre dhe të hidhnin fishekzjarre natën e fundit të vitit për të mbajtur larg Nianin.

Më pas, ditën e parë të vitit të ri, fshatarët festuan, duke përshëndetur njëri-tjetrin me fjalët Guo Nian , që do të thotë “mbijetoni Nian”. Kjo traditë ka vazhduar edhe sot e kësaj dite, me Guo Nian që tani do të thotë “festoni vitin e ri”.

Festa më e madhe në botë e Vitit të Ri

Historikisht, Viti i Ri Hënor sinjalizon ardhjen e migrimit më të madh vjetor njerëzor në botë . Megjithatë, për shkak të pandemisë së fundit dhe varianteve të saj pasuese, ngjarja e udhëtimit masiv është ndalur përkohësisht. Qeveria kineze dekurajon udhëtimet gjatë pandemisë.

Përfundimi: Viti i Ri Hënor bie më 22 janar 2023 dhe përkon me hënën e re në Azi, e cila ndodh në orën 20:53 UTC më 21 janar. Ky vit është Viti i Lepurit.

About Post Author