VLA për të kërkuar sinjale radioje nga civilizimet e huaja


Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) i NSF-së , një radio teleskop i fuqishëm i vendosur rreth 80.5 km (50 milje) në perëndim të Socorro-s, Nju Meksiko, po i bashkohet kërkimit të nënshkrimeve teknologjike nga qytetërimet aliene.

VLA është një nga radio teleskopët më produktivë në botë dhe përbëhet nga 27 antena të shpërndara në 37 km (23 milje) të pasurive të paluajtshme të shkretëtirës.

Që nga viti 2017, ajo ka qenë e angazhuar në Very Large Array Sky Survey (VLASS), një radio zbulim i 80% të qiellit.

Por ndërkohë që këto vëzhgime janë duke u ndërmarrë, një trokitje e lehtë në rrjetin e shpërndarjes së sinjalit do të transferojë një kopje të të dhënave në një marrës special me kanale shumë të ngushta.

Astronomët presin që çdo sinjal nga një transmetues i ndërtuar qëllimisht do të përmbajë komponentë të tillë me brez të ngushtë dhe zbulimi i tyre do të tregonte se sinjali nuk prodhohet nga natyra, por nga një transmetues alien.

“VLA është instrumenti më i përshtatshëm për astronomët e radios, por kjo është hera e parë që ne po e përdorim atë në një kërkim të gjerë dhe të vazhdueshëm për nënshkrimet e teknologjisë,” tha Dr. Andrew Siemion, Bernard M. Oliver Kryetar për SETI në SETI. Instituti.

Sistemi i ri i përpunimit për SETI quhet Grupi i Interferometërve Multimodesh me Burim të Hapur Commensal (COSMIC) dhe drejtohet nga Instituti SETI, në bashkëpunim me NRAO dhe Iniciativën Breakthrough Listen.

“COSMIC funksionon në mënyrë komenciale, që do të thotë se funksionon në sfond duke përdorur një kopje të të dhënave që astronomët po marrin për qëllime të tjera shkencore,” tha Dr. Paul Demorest, shkencëtar dhe drejtues i grupit për mbështetjen e shkencës VLA/VLBA në NRAO.

“Kjo është një mënyrë ideale dhe shumë efikase për të marrë sasi të mëdha të kohës së teleskopit për të kërkuar sinjale të rralla.”

Ndryshe nga shumë vëzhgime të mëparshme SETI, një shumëllojshmëri e gjerë transmetimesh, të tilla si sinjale pulsuese dhe kalimtare, mund të njihen nga ky eksperiment i ri.

Gama e frekuencave që do të monitorohen është e paprecedentë dhe numri i sistemeve yjore të ekzaminuara do të jetë afërsisht dhjetë milionë.

Që nga fillimi i vitit 2023, sinjalet nga anija kozmike Voyager 1 e NASA-s janë zbuluar nga sistemi COSMIC për të verifikuar funksionimin e antenave individuale në grup, si dhe duke kombinuar vëzhgimet e tyre për të prodhuar një rezultat që tregon qartë bartësin dhe brezat anësore të transmetimit. nga anija kozmike.

“Zbulimi i Voyager 1 është një demonstrim emocionues i aftësive të sistemit COSMIC,” tha Dr. Jack Hickish, themeluesi i Real-Time Radio Systems Ltd.

“Është kulmi i një sasie të madhe pune nga një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh dhe inxhinierësh.”

“Sistemi COSMIC është një shembull fantastik i përdorimit të pajisjeve kompjuterike moderne për qëllime të përgjithshme për të rritur aftësitë e një teleskopi ekzistues dhe shërben si një shtrat testimi për kërkimin e nënshkrimeve teknologjike në radio teleskopët e ardhshëm, siç është VLA e gjeneratës së ardhshme të NRAO.”