Voyager 1: Portreti i parë i Tokës dhe Hënës 45 vjet më parë


Deborah Byrd

Voyager 1 më 18 shtator 1977 kap imazhin e Tokës dhe Hënës

Imazhet e mëparshme kishin treguar një pjesë të Tokës dhe një pjesë të Hënës, së bashku. Por ne kurrë nuk e kishim parë Tokën dhe Hënën si botë të tëra në hapësirë, në të njëjtën kornizë dhe me ngjyra. Kjo deri sa Voyager 1 mori këtë imazh në datën e sotme 45 vjet më parë. A mund ta imagjinoni se si imazhi ndikoi te njerëzit në atë kohë? Mundem, sepse e mbaj mend. Ishte një zbulim mahnitës dhe një foto kaq e pabesueshme.

Voyager 1 u largua nga Toka më 5 shtator 1977. Ai u ngrit nga Kepi Canaveral, Florida, me një raketë Titan-Centaur.

Ishte 7.25 milionë milje (11.66 milionë km) nga Toka – drejtpërdrejt mbi malin Everest, në anën e natës të planetit – kur kapi këtë imazh.

Voyager 1 dhe 2: Grand Tour

Voyagers 1 dhe 2 u dërguan në sistemin e jashtëm diellor për të përfituar nga një rregullim i favorshëm i planetëve të jashtëm. Do të ishte një turne i madh i gjigantëve të gazit të sistemit tonë diellor. Voyager 1 bëri fluturime të suksesshme zbulimi të planetit Jupiter dhe Saturn, dhe hënës së Saturnit Titan, në 1979 dhe 1980. Voyager 2 gjithashtu kreu fluturime të Jupiterit dhe Saturnit në 1979 dhe 1981, si dhe vizitat e para dhe deri më tani të vetme te planetët Urani dhe Neptuni në 1986 dhe 1989.

 

This ad will end in 23

Më pas, të dy Voyagers vazhduan të lëviznin jashtë, duke u nisur nga sistemi diellor.

Fluturimi në bordin e

Afati kohor për Voyager 1

Më 17 shkurt 1998, Voyager 1 arriti një distancë prej 69 njësive astronomike ( AU ) nga dielli. Në atë pikë, ajo kapërceu Pioneer 10 si anija kozmike më e largët nga Toka.

Më 25 gusht 2012, Voyager 1 u bë anija e parë kozmike që kaloi heliopauzën , kufirin në të cilin përfundon ndikimi i diellit tonë, duke hyrë kështu në hapësirën midis yjeve.

Që nga 18 shtatori 2022, Voyager 1 ka funksionuar për 45 vjet e 13 ditë. Anija kozmike ende komunikon me Deep Space Network për të marrë komanda rutinë dhe për të kthyer të dhëna.

Më 24 gusht 2022, Instituti SETI tha se grupi i tij i teleskopit Allen ( ATA ) në Kaliforninë veriore kishte marrë shenja inteligjence. Por nuk ishin të huaj. Këto shenja erdhën nga anija kozmike e NASA-s Voyager 1, objekti më i largët i krijuar nga njeriu nga Toka. Pas një përmirësimi në ATA, SETI testoi aftësitë e tij të reja dhe ishte në gjendje të kërkonte dhe zbulonte sinjalin e transportuesit të Voyager 1 .

Misioni i zgjatur i Voyager 1 pritet të vazhdojë deri në vitin 2025 kur gjeneratorët e tij termoelektrikë me radioizotop nuk do të furnizojnë më energji elektrike të mjaftueshme për të operuar instrumentet e tij shkencore.

Pastaj në vazhdim përmes hapësirës ndëryjore

Pasi gjeneratorët të zbehen, ai do të lëvizë në heshtje nëpër hapësirë, me Regjistrin e tij të Artë audio-vizual në bord, tingujt dhe imazhet e të cilit u zgjodhën për të portretizuar diversitetin e jetës dhe kulturës në Tokë. Ai po shkon drejt një takimi të largët me një yll të quajtur Gliese 445 , i cili shtrihet 17.6 vite dritë nga Toka dhe do të jetë më afër tij në rreth 40,000 vjet.

Koncepti i artistit, nga NASA, i dizajnit të përdorur nga anija kozmike binjake robotike Voyager 1 dhe Voyager 2, në konfigurimin e misionit. 

Përfundimi: Më 18 shtator 1977, ndërsa po shkonte drejt sistemit të jashtëm diellor, Voyager 1 shikoi prapa dhe mori imazhin e parë të Tokës dhe Hënës sonë së bashku në një kornizë të vetme.

About Post Author