Voyager 2 u nis 45 vjet më parë


Deborah Byrd

Elizabeth Howell

Voyager 2 u lançua 45 vjet më parë

NASA nisi sondën hapësinore fenomenale Voyager 2 në sistemin e jashtëm diellor më 20 gusht 1977. Voyager 2 u ngjit disa javë përpara anijes së saj binjake, Voyager 1, e cila lëvizi më shpejt dhe përfundimisht e kaloi atë. Më vonë, Voyager 1 u bë anija e parë kozmike që u largua nga sistemi diellor në gusht 2012 dhe tani është objekti më i largët i krijuar nga njeriu nga Toka. Voyager 2 u largua nga sistemi diellor në nëntor 2018. Pra, të dy Voyagers janë tani në hapësirën ndëryjore. Që nga 20 gushti 2022, Voyager 2 funksionon për 45 vjet.

Voyager 2 mbeti duke fluturuar i vetëm për shtatë muaj në 2020 ndërsa u bënë riparime në antenën e radios që e komandonte. Antena e vetme e radios që mund të komandojë sonden hapësinore – antena Deep Space Station 43 (DSS43) në Canberra, Australi – atëherë ishte jashtë linje gjatë riparimeve. Pas përfundimit të riparimeve, komunikimet u rikthyen.

Sot, transmetimet nga Voyager 2 janë të zbehta dhe udhëtojnë në një distancë të gjatë. Por anija ende transmeton dhe merr të dhëna përmes rrjetit të hapësirës së thellë të NASA-s. Shkencëtarët besojnë se do të jetë në gjendje të vazhdojë komunikimet deri rreth vitit 2025.

Voyager 2 është e vetmja anije kozmike që viziton të 4 planetët gjigantë me gaz

Grand Tour ishte një sukses fenomenal

Fillimisht, NASA e konceptoi misionin Voyager në vitet 1960 si një turne të madh planetar për të studiuar planetët e jashtëm. Fakti që të katër planetët e jashtëm do të ishin, përkohësisht, brenda një kuadrati të sistemit diellor rreth dekadës së viteve 1980 frymëzoi idenë. Megjithatë, vështirësitë e financimit ndërhynë dhe për një kohë u duk se Grand Tour nuk do të realizohej kurrë. Por nisja e Voyager 2 përfitoi, jo vetëm nga ky konfigurim i veçantë i planetëve, por edhe nga një teknikë e re e quajtur ndihmë e gravitetit . Kjo teknikë lejon që anija të vizitojë të katër planetët e jashtëm (Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni), ndërkohë që kërkon një sasi minimale të shtytësit dhe një kohëzgjatje më të shkurtër tranziti midis planetëve.

Plani varej nga fakti nëse Voyager 1 do të ishte në gjendje të kryente një fluturim të suksesshëm të hënës së madhe dhe intriguese të Saturnit, Titan. Sigurisht që Voyager 1 ia doli dhe Voyager 2 mori lejen për të udhëtuar drejt Uranit dhe Neptunit, duke realizuar përfundimisht vizionin e Grand Tour planetar.

Voyager 2 mbetet anija e vetme nga Toka që ka vizituar Uranin dhe Neptunin.

Përfundimi: Anija kozmike fenomenale Voyager 2 u nis më 20 gusht 1977. Në fund të fundit vizitoi të katër planetët e jashtëm – Jupiterin, Saturnin, Uranin dhe Neptunin – dhe mbetet anija e vetme nga Toka që e ka bërë këtë.

About Post Author