Voyager 2 u takua me Uranin më 24 janar 1986


Redaktori i rubrikës:”Shkencë”

Sot në Shkencë: Voyager 2 takoi Uranin

Më 24 janar 1986, anija kozmike Voyager 2 kaloi pranë Uranit, planetit të 7-të të largët të sistemit diellor. Anija erdhi brenda 50,640 milje (81,500 km) nga majat e saj të akullta të reve blu-jeshile. Kështu Voyager 2 u bë anija e parë – dhe deri tani e vetmja – njerëzore që vizitoi këtë planet. Gjatë afrimit të tij më të afërt, dhe në javët para dhe pas, Voyager 2 transmetoi një thesar të dhënash shkencore që ndryshuan krejtësisht pikëpamjen tonë për këtë botë enigmatike dhe të largët.Shumë zbulime të jashtëzakonshme erdhën nga ky takim kozmik. Të dhënat nga Voyager 2 zbuluan se një ditë uraniane zgjat vetëm 17 orë e 14 minuta. Ai tregoi se atmosfera e Uranit është e ngjashme me atë të gjigantëve të tjerë të gazit, të përbërë kryesisht nga hidrogjen dhe helium. Poshtë saj shtriheshin ujë, amoniak dhe akull metani.Voyager 2 kapi këtë pamje të diskut kryesisht pa tipare të lehta jeshile-blu të Uranit më 14 janar 1986, kur ishte rreth 7.8 milion milje (12.6 milion km) nga planeti. 

Urani, planeti i anuar

Shkencëtarët e dinin, nga vëzhgimet teleskopike të bëra nga Toka përpara se Voyager 2 të takohej me Uranin, se boshti i rrotullimit të planetit ishte i anuar në 98 gradë. Me fjalë të tjera, boshti polar i planetit shtrihet pothuajse në rrafshin e orbitës së tij. Shkencëtarët mendojnë se një përplasje me një objekt me madhësi planeti në fillim të historisë së sistemit diellor e anoi Uranin në anën e tij. Si rezultat, Urani ka, ndoshta,  modelet më interesante sezonale  në sistemin diellor.Voyager 2 zbuloi se Urani ka një fushë magnetike të çuditshme. Fusha magnetike e planetit anon 59 gradë nga boshti i rrotullimit të Uranit. Kjo krijon një fushë magnetike jo uniforme për Uranin që mund të ndryshojë në fuqi deri në 10 herë.  Voyager 2 zbuloi se Urani ka rripa rrezatimi të ngjashëm në intensitet me ato të Saturnit. Toka ka gjithashtu rripa rrezatimi, me dy ato kryesore të njohura si  rripat Van Allen .

Një diagram i fushës magnetike të Uranit bazuar në të dhënat nga Voyager 2. Është anuar 59 gradë nga boshti i rrotullimit. Polet magnetike jugore dhe veriore kanë etiketat S dhe N.

Hënat e shumta të Uranit

Voyager 2 takoi jo vetëm Uranin, por hënat e tij të shumta. Fillimisht, shkencëtarët zbuluan 10 hëna të reja në të dhënat që Voyager 2 dërgoi, për një total prej 15 hënash të njohura në atë kohë. Në vitin 1999, analiza shtesë e të dhënave të Voyager 2 zbuloi një hënë të 11-të. Sot, ne dimë për 27 hëna që rrotullohen rreth Uranit.

Ndër hënat e zbuluara rishtazi ishte  Puck, vetëm 100 milje (160 km) në diametër, me një sipërfaqe gri, me kratere shumë.

Voyager 2 gjithashtu imazhoi hënat e Uranit që ne i njihnim tashmë, duke zbuluar gjeologjinë e tyre të mahnitshme.

Hëna e fundit Uraniane e zbuluar para mbërritjes së Voyager 2 ishte  Miranda . Gerard Kuiper e gjeti atë në vitin 1948. Falë Voyager 2, ne e pamë Mirandën shumë më qartë. Në fakt, ajo mori pseudonimin e  hënës  Frankestein për shkak të pamjes së saj të çuditshme me lara-lara.

Voyager 2 zbuloi Puck, një nga hënat e Uranit. Anija kozmike e mori këtë imazh më 24 janar 1986, në një distancë prej rreth 306,300 milje (500,000 km).  .

Unaza dhe sende

Në kohën kur Voyager 2 takoi Uranin, shkencëtarët kishin zbuluar tashmë unazat e Uranit nga Toka. Voyager 2 vëzhgoi unazat e Uranit dhe zbuloi dy të reja, duke e çuar numrin e përgjithshëm të unazave në 11. Sot janë 13 unaza të njohura.Një pamje me ndriçim prapa të sistemit të unazave Uranian tregon grimcat e imëta të shpërndara nëpër unaza.  .

Dhe kështu Voyager 2 rriti shumë njohuritë tona për Uranin, dhe më pas e la këtë botë për një takim të fundit, me Neptunin në gusht 1989, përpara se të largohej nga sistemi diellor. Në dhjetor 2018, NASA njoftoi se Voyager 2 kishte hyrë në hapësirën ndëryjore. Tani, dyzet e katër vjet pasi u nis nga Kepi Canaveral në 1977, anija kozmike është pothuajse 12 miliardë milje (19.3 miliardë km) nga shtëpia.

Nga rruga, ishte astronomi i famshëm Ëilliam Herschel që  zbuloi Uranin. Ishte planeti i parë i zbuluar me teleskop dhe i pari i shtuar në grupin e  planteve të ndritshëm – Mërkuri, Venusi, Marsi, Jupiteri, Saturni – i njohur që nga lashtësia.

Urani është planeti i tretë më i madh në sistemin tonë diellor. Mund të përmbajë 63 Toka. Por nuk është një planet i ndritshëm sepse është shumë larg, rreth 1.9 miliardë milje (3 miliardë km) nga dielli, ose 20 herë distanca Tokë-Diell.

Përfundimi: Takimi më i afërt i Voyager 2 me Uranin ndodhi më 24 janar 1986. Është e vetmja anije kozmike që ka vizituar ndonjëherë këtë botë të ftohtë në sistemin e jashtëm diellor. Ai la një trashëgimi të pasur informacioni që ka ndryshuar përgjithmonë pikëpamjen tonë për atë planet të zbehtë jeshile-blu.