Vrima e zezë e madhe gllabëron ekuivalentin e një Toke çdo sekondë


Astronomët kanë zbuluar vrimën e zezë me rritjen më të shpejtë që është parë ndonjëherë dhe është absolutisht e tmerrshme.

Vrimat e zeza janë ndoshta objektet më shqetësuese nga të gjitha objektet astronomike, veçanërisht duke pasur parasysh se disa prej tyre janë aq të mëdha sa mund të gëlltisin, jo vetëm Tokën, por të gjithë sistemin diellor.

Një shembull kryesor – vrima e zezë me rritjen më të shpejtë në histori – është aq mahnitëse e madhe sa është e vështirë të kuptosh edhe shkallën e gjësë.

Është 500 herë më e madhe se vrima e zezë supermasive në qendër të galaktikës Rruga e Qumështit dhe ka një masë tre miliardë herë më të madhe se Dielli.

Ajo po rritet aq shpejt, sa që konsumon ekuivalentin e gjithë Tokës çdo sekondë.

I njohur si një kuazar, ky gjigant galaktik është ndryshe nga vrimat e zeza tipike që gjenden në qendër të galaktikave në atë që po vazhdon të zgjerohet – duke u ushqyer me gazin dhe pluhurin që e rrethon. Ai është gjithashtu jashtëzakonisht i ndritshëm me afërsisht 7000 herë shkëlqimin e kombinuar të gjithë Rrugës së Qumështit.

“Astronomët kanë gjuajtur për objekte të tilla për më shumë se 50 vjet,” tha studiuesi kryesor Christopher Onken në Universitetin Kombëtar Australian (ANU). “Ata kanë gjetur mijëra më të zbehta, por kjo çuditërisht e ndritshme kishte rrëshqitur pa u vënë re.”

“Tani, ne duam të dimë pse kjo është ndryshe – a ka ndodhur diçka katastrofike?”

“Ndoshta dy galaktika të mëdha janë përplasur me njëra-tjetrën, duke derdhur shumë material në vrimën e zezë për ta ushqyer atë.”

About Post Author