Vrima e zezë e Rrugës së Qumështit shkëlqen në mënyrë të paparashikueshme


Vrima e zezë qendrore e Rrugës sonë të Qumështit shkëlqen në mënyrë të paparashikueshme

 Ky imazh me rreze X shikon në qendër të galaktikës sonë rruga e Qumshtit   dhe përmban vrimën e saj të zezë qendrore. Ai bashkon të gjitha vëzhgimet me rreze x nga observatori Swift i NASA-s me bazë në hapësirë ​​nga viti 2006 deri në 2013. Vrima e zezë supermasive në qendrën e galaktikës sonë – e quajtur Shigjetari A* – është në qendër të këtij imazhi. Rrezet X me energji të ulët (300 deri në 1500 elektron volt) duken të kuqe. E gjelbra janë me energji mesatare (1500 deri në 3000 eV). Blu janë me energji të lartë (3000 deri në 10000 e V

Vrima e zezë qendrore e Rrugës së Qumështit

Galaktika jonë  Rruga e Qumshtit si shumica e galaktikave të largëta që shohim në universin e gjerë, ka një vrimë të zezë supermasive në zemrën e saj. Vrima e zezë ka një masë prej rreth 4 milionë diej. Astronomët e quajnë këtë vrimë të zezë qendrore Shigjetari A   (shqiptohet Shigjetari A-yll). Këtë javë (12 janar 2022), astronomët thanë se vrima e zezë gjigante në zemrën e Rrugës sonë të Qumështit jo vetëm që ndizet në mënyrë të parregullt nga dita në ditë, por edhe në terma afatgjatë. Ata thanë se ndezja e bën Sgr A* të paparashikueshëm në terma afatgjatë. Astronomi Alexis Andres nga El Salvadori filloi kërkimin që përfundimisht çoi në analizën e të dhënave 15-vjeçare mbi Sgr A*. Hulumtimi është pranuar për botim në revistën e rishikuar nga kolegët Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Andres e nisi kërkimin në vitin 2019 kur ishte student veror në Universitetin e Amsterdamit. Në vitet që pasuan, ai vazhdoi studimet e tij për Sgr A*, i cili fshihet në teleskopët optikë nga gazi, pluhuri dhe yjet që ndërhyjnë. Për fat të mirë, Sgr A* është një burim i fortë i radios, rrezeve X dhe rrezeve gama. Një deklaratë nga këta astronomë thoshte:

Astronomët e kanë ditur për dekada se Shigjetari A* shkëlqen çdo ditë, duke lëshuar shpërthime rrezatimi që janë dhjetë deri në njëqind herë më të shndritshme se sinjalet normale të vëzhguara nga vrima e zezë… Për të mësuar më shumë rreth ndezjeve të Shigjetarit A*, një ekip ndërkombëtar i astronomët kërkuan modele në 15 vjet të dhëna. Ky grup i gjatë i të dhënave është i disponueshëm sepse sateliti Swift i NASA-s ka hedhur një vështrim në vrimën e zezë qendrore çdo tre ditë që nga viti 2006.

Rezulton se nga viti 2006 deri në 2008, zona pranë vrimës së zezë po shkëlqente mjaft. Por midis 2008 dhe 2012, ishte mjaft e qetë. Dhe pas vitit 2012, flakët u shtuan sërish.

Studiuesit nuk mund të dallonin një model.

Pse po pulson?

Astronomët duan të dinë nëse ndezja e përditshme (dhe afatgjatë) e Sgr A* lidhet me llojet e aktivitetit ekstrem që astronomët shohin me vrimat e zeza supermasive të largëta . Këto vrima të reja të zeza supermasive – shumë larg në hapësirë ​​dhe kohë – duket se po gllabërojnë sasi të mëdha materiali. Vrima e zezë qendrore e Rrugës sonë të Qumështit nuk do të konsumonte aq shumë material. Për shkak se është më afër nesh, ne e shohim atë më afër nesh në kohë. Është një vrimë e zezë më e vjetër, më e evoluar dhe qetësuese se ato në universin e hershëm. Por Sgr A* mund të jetë duke gllabëruar diçka . Apo … a është diçka tjetër që shkakton aktivitetin e parregullt të vëzhguar nga vrima e zezë qendrore e galaktikës sonë? A mund të konfirmojnë astronomët një shkak? Ende jo. Bashkautor Jakob van den Eijnden i Universitetit të Oksfordit shpjegoi:

… Si ndodhin saktësisht shpërthimet mbetet e paqartë. Më parë mendohej se më shumë ndezje pasojnë pasi retë e gazta ose yjet kalojnë pranë vrimës së zezë, por ende nuk ka prova për këtë. Dhe ne ende nuk mund të konfirmojmë hipotezën se vetitë magnetike të gazit përreth luajnë gjithashtu një rol.

Bashkautorja Nathalie Degenaar në Universitetin e Amsterdamit mbikëqyri si Andres ashtu edhe Van den Eijnden në 2019 ndërsa filluan të studionin Sgr A*. Ajo filloi studimet e saj për këtë objekt disa kohë më parë, teksa po bënte doktoraturën, kur NASA i dha financimin fillestar. Ajo tha:

Të dhënat e gjata të observatorit Swift nuk ndodhi thjesht rastësisht. Dhe që nga [studimet e mia të hershme], unë kam aplikuar për zgjatje [të financimit] rregullisht. Është një program shumë i veçantë vëzhgimi që na lejon të bëjmë shumë kërkime.

Gjatë viteve të ardhshme, thanë këta astronomë, ata presin të mbledhin të dhëna të mjaftueshme për të qenë në gjendje të përjashtojnë nëse ndryshimet në ndezjet pranë Sgr A* janë për shkak të kalimit të reve ose yjeve të gaztë, ose nëse diçka tjetër po ndodh.

Ata nuk mund të shikojnë larg

Këta astronomë vunë re gjithashtu se mjedisi rreth Sgr A* ka qenë me interes prej vitesh. Për shembull, ata vunë re:

… gjysma e çmimit Nobel në Fizikë në vitin 2020 shkoi për studiuesit që kishin shpenzuar vite duke gjurmuar yjet që rrethojnë vrimën e zezë. Dhe një ekip ndërkombëtar astronomësh, me një pjesë të madhe nga Holanda, po përpiqet të bëjë një fotografi ose një film të rrethinës së drejtpërdrejtë të vrimës së zezë duke përdorur teleskopin Event Horizon .

Pjesërisht për shkak se kjo vrimë e zezë ndizet kaq e paparashikueshme, është shumë më e vështirë për t’u imazhuar sesa, për shembull, vrima e zezë në galaktikën M87, fotografia e parë e së cilës u publikua në vitin 2019.

Një imazh i ri i vrimës së zezë supermasive në qendër të galaktikës M87 u publikua nga bashkëpunimi i teleskopit të horizontit të ngjarjeve (EHT) më 24 mars 2021. Ky imazh tregon, për herë të parë, nënshkrimin e fushave magnetike rreth vrimës së zezë. Vijat tregojnë orientimin e polarizimit, i cili lidhet drejtpërdrejt me linjat e fushës magnetike. Imazhi përmes EHT/  .

Përfundimi: Vrima e zezë qendrore e Rrugës sonë të Qumështit ndizet në mënyrë të paparashikueshme, si nga dita në ditë ashtu edhe në një afat të gjatë. Astronomët duan të dinë pse.

Deborah Byrd

About Post Author