Vrima e zezë më e afërt është në oborrin tonë kozmik


Paul Scott Anderson

Vrimat e zeza me masë yjore janë të çuditshme dhe magjepsëse. Ata janë gjithashtu kryesisht shumë larg, me sa duket të përhapura në të gjithë galaktikën tonë dhe galaktika të tjera. Më 2 nëntor 2022, astronomët duke përdorur teleskopin Gemini North në Hawaii thanë se kanë zbuluar vrimën e zezë më të afërt me Tokën, të quajtur Gaia BH1. Vrima e zezë është rreth 1600 vite dritë larg, në drejtim të yjësisë sonë Ophiuchus , Gjarpërbartësi. Kjo është ende shumë larg. Por është vrima e zezë më e afërt deri më tani. Dhe, në terma galaktikë, është në oborrin e shtëpisë kozmike.

Studiuesit publikuan gjetjet e tyre të rishikuara nga kolegët në Njoftimet mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike më 2 nëntor 2022. Një version paraprintimi falas i letrës është i disponueshëm në arXiv.

Njihuni me Gaia BH1: Vrima e zezë më e afërt e zbuluar deri më tani

Më parë, të dhënat nga anija kozmike Gaia e Agjencisë Hapësinore Evropiane i shtynë studiuesit të mendonin se mund të kishte një vrimë të zezë në këtë sistem yjor (ylli shoqërues i vrimës së zezë). Tani, Gemini North, i operuar nga NOIRLab , e ka konfirmuar atë. Shoqëruesi i vrimës së zezë është një yll i ngjashëm me diellin që rrotullohet rreth vrimës së zezë në afërsisht të njëjtën distancë që Toka është nga dielli ynë.

Autori kryesor Kareem El-Badry , një astrofizikan në Qendrën Harvard-Smithsonian për Astrofizikë dhe Institutin Max Planck për Astronomi, deklaroi :

Merrni sistemin diellor, vendosni një vrimë të zezë ku është dielli ku është Toka, dhe ju merrni këtë sistem. Ndërsa ka pasur shumë zbulime të pretenduara të sistemeve si ky, pothuajse të gjitha këto zbulime më pas janë hedhur poshtë. Ky është zbulimi i parë i qartë i një ylli të ngjashëm me diellin në një orbitë të gjerë rreth një vrime të zezë me masë yjore në galaktikën tonë.

Graviteti i vrimës së zezë shkakton parregullsi të vogla në lëvizjen e yllit, të cilat Gaia i zbuloi më parë. Me këtë në mendje, Gemini North mati shpejtësinë e yllit shoqërues ndërsa ai rrotullohej rreth vrimës së zezë. Duke vepruar kështu, ai siguroi një matje të saktë të periudhës së tij orbitale. Gemini North kishte gjithashtu një dritare të ngushtë mundësish për vëzhgime të mëtejshme, siç shpjegoi El-Badry :

Kur patëm indikacionet e para që sistemi përmbante një vrimë të zezë, kishim vetëm një javë përpara se të dy objektet të ishin në ndarjen më të afërt në orbitat e tyre. Matjet në këtë pikë janë thelbësore për të bërë vlerësime të sakta të masës në një sistem binar. Aftësia e Binjakëve për të ofruar vëzhgime në një kohë të shkurtër ishte kritike për suksesin e projektit. Nëse do të kishim humbur atë dritare të ngushtë, do të duhej të prisnim edhe një vit.

Një vrimë e zezë e fjetur me masë yjore

Gaia BH1 është afërsisht 10 herë më masiv se dielli ynë, duke e bërë atë një vrimë të zezë me masë yjore . Vrima të tjera të zeza, të tilla si ato në qendrat e galaktikave, duke përfshirë edhe tonën, mund të jenë shumë më masive se kaq. Kjo vrimë e zezë e sapo zbuluar është gjithashtu e fjetur. Kjo do të thotë se nuk po lëshon më rreze X, siç bëjnë vrimat e zeza aktive.

Shkencëtarët thonë se ka të ngjarë të ketë miliona vrima të zeza me masë yjore në galaktikën tonë. Gjetja e tyre, megjithatë, është e vështirë dhe vetëm disa janë konfirmuar. Është më e lehtë t’i gjesh kur kanë një yll shoqërues, siç bën Gaia BH1. Ndërveprimet energjike të vrimës së zezë me yllin e bëjnë më të lehtë zbulimin. Kjo ndodh kur materiali nga ylli shkon drejt vrimës së zezë. Ndërsa vrima e zezë “ushqehet” me këtë material, ajo gjeneron rreze X dhe copat e materialit shpërthejnë nga afër vrimës së zezë. Siç vuri në dukje El-Badry :

Unë kam kërkuar për vrima të zeza të fjetura për katër vitet e fundit duke përdorur një gamë të gjerë grupesh të dhënash dhe metodash. Përpjekjet e mia të mëparshme – si dhe ato të të tjerëve – dolën në një shtëpi të sistemeve binare që maskohen si vrima të zeza, por kjo është hera e parë që kërkimi ka dhënë fryte.

Vëzhgimet tona pasuese të Binjakëve konfirmuan përtej dyshimit të arsyeshëm se binar përmban një yll normal dhe të paktën një vrimë të zezë të fjetur. Nuk mund të gjenim asnjë skenar astrofizik të besueshëm që mund të shpjegojë orbitën e vëzhguar të sistemit që nuk përfshin të paktën një vrimë të zezë.

Studiuesit nuk gjetën shpjegime alternative për vëzhgimet, siç thoshte gazeta :

Nuk gjejmë asnjë skenar të besueshëm astrofizik që mund të shpjegojë orbitën dhe që nuk përfshin një vrimë të zezë.

Një sistem i veçantë

Zbulimi në vetvete është emocionues, sigurisht, por astronomët kanë ende shumë pyetje. Shkencëtarët thonë se ylli origjinal – që më vonë u bë vrima e zezë – do të kishte qenë 20 herë më masiv se dielli ynë. Nëse po, ajo duhet të kishte jetuar vetëm për disa milionë vjet. Kjo është një jetëgjatësi shumë e shkurtër për një yll. Por nëse ai yll dhe ylli i tij shoqërues u formuan në të njëjtën kohë, atëherë ylli origjinal duhet të ishte kthyer në një yll supergjigant . Më pas do të kishte konsumuar yllin shoqërues në proces. Megjithatë, kjo padyshim nuk ndodhi, pasi ylli shoqërues është ende atje. A mund të kishte mbijetuar disi ylli shoqërues?

Fakti që ylli shoqërues ekziston ende paraqet një enigmë. Kjo do të thotë se ndoshta ka boshllëqe në modelet tona teorike të vrimave të zeza. Siç komentoi El-Badry :

Është interesante se ky sistem nuk është lehtësisht i akomoduar nga modelet standarde të evolucionit binar. Ai shtron shumë pyetje se si u formua ky sistem binar, si dhe sa nga këto vrima të zeza të fjetura janë atje.

Zyrtari i Programit të NSF Gemini, Martin Still shtoi:

Ndërsa kjo potencialisht paralajmëron zbulimet e ardhshme të popullsisë së parashikuar të vrimës së zezë të fjetur në galaktikën tonë, vëzhgimet lënë gjithashtu një mister për t’u zgjidhur: Pavarësisht një historie të përbashkët me fqinjin e tij ekzotik, pse është kaq normal ylli shoqërues në këtë sistem binar?

Përfundimi: Astronomët duke përdorur teleskopin Gemini North në Hawaii kanë zbuluar vrimën e zezë më të afërt me Tokën. Është 1600 vite dritë larg në konstelacionin Ophiuchus.

About Post Author