Vrima e zezë – një ‘fantom’ e vetme – e dalluar përmes Hubble


Dave Adalian! Vrimë e vetme e zezë që endet nëpër galaktikë
Astronomët vlerësojnë se ka 100 milionë “kufoma yjore endacake” – vrima të zeza të hedhura në hapësirë ​​nga shpërthimet që i shkaktuan ato – që fshihen midis 100 miliardë yjeve të galaktikës sonë Rruga e Qumështit . Dhe tani shkencëtarët kanë kapur imazhe që zbulojnë atë që duket të jetë një nga këto zombie kozmike, teksa kryqëzohej me një yll më të largët.
Hubblesite.org – i cili njoftoi lajmin të premten, 10 qershor 2022 – tha:
Pas gjashtë vitesh vëzhgimesh të përpikta, teleskopi Hapësinor Hubble ka dhënë, për herë të parë ndonjëherë, prova të drejtpërdrejta për një vrimë të zezë të vetme që lëviz nëpër hapësirën ndëryjore nga një matje e saktë e masës së objektit fantazmë. Deri më tani, të gjitha masat e vrimave të zeza janë konstatuar statistikisht, ose përmes ndërveprimeve në sistemet binare ose në bërthamat e galaktikave. Vrimat e zeza me masë yjore zakonisht gjenden me yje shoqërues, duke e bërë këtë të pazakontë.
Objekti besohet të jetë mbetja e parë e errët yjore e zbuluar që endet nëpër galaktikën tonë, i pashoqëruar nga një yll tjetër.
Sa larg është vrima e zezë?
Astronomët nuk janë të sigurt se sa larg mund të jetë kjo vrimë e zezë. Deklarata e tyre shpjegoi:
Vrima e zezë endacake e zbuluar rishtazi shtrihet rreth 5000 vite dritë larg, në krahun spirale Carina-Shigjetari të galaktikës sonë. Megjithatë, zbulimi i saj i lejon astronomët të vlerësojnë se vrima e zezë më e afërt e izoluar me masë yjore me Tokën mund të jetë afër 80 vite dritë larg.Për krahasim, ylli “i gjallë” më i afërt është Proxima Centauri dhe është 4 vite dritë larg nga Toka.
Disa mënyra për të zbuluar vrimat e zeza
Për shkak se vrimat e zeza nuk hedhin dritë nga vetja, astronomët zakonisht kërkojnë efektin e tyre në materien e dukshme. Vrimat e zeza me masë yjore të zbuluara në galaktikë para kësaj janë të gjitha të dukshme vetëm sepse janë në sisteme binare. Vrimat e zeza e tërheqin materien nga yjet e tyre shoqëruese dhe materia hyrëse formon një disk rreth vrimës së zezë. Është ky disk grumbullimi që astronomët zakonisht shohin kur studiojnë vrimat e zeza me masë yjore.
Vitet e fundit, astronomët me teleskopin e horizontit të ngjarjeve ( EHT ) gjithashtu kanë filluar të marrin imazhe të vrimave të zeza supermasive . Ata kanë arritur dy deri tani. E para, e shpallur në vitin 2019, tregon vrimën e zezë supermasive në galaktikën M87 , rreth 55 milionë vite dritë nga Toka. Më pas, vetëm muajin e kaluar (maj 2022), astronomët me EHT njoftuan imazhin e parë të drejtpërdrejtë të vrimës së zezë supermasive në qendër të galaktikës sonë Rruga e Qumështit . Është rreth 28,000 vite dritë larg.
Nga rruga, imazhet EHT nuk tregojnë vetë vrimat e zeza. Vrimat e zeza janë, sipas definicionit, të zeza sepse asnjë dritë nuk mund t’u ikë. Pra, vetë vrimat e zeza janë të padukshme. Në vend të kësaj, imazhet EHT tregojnë atë që astronomët e quajnë “hije” e një vrime të zezë, një unazë e ndritshme e formuar kur drita përkulet në gravitetin intensiv rreth vrimës
Vrimë e vetme e zezë e gjetur nga thjerrëzat gravitacionale
Por kjo vrimë e re e zezë nuk është në një sistem shoqërues. Dhe nuk është një vrimë e zezë supermasive, dhe për këtë arsye jo aq masive për t’u vëzhguar nga ekipi EHT. E shkëputur nga orbita nga shpërthimi gjigant që e krijoi atë, vrima e zezë e zbuluar nga Hubble u “parë” teksa kalonte përpara një ylli më të largët. Kjo do të thotë, shkencëtarët përdorën lente gravitacionale – përkuljen e dritës së një objekti të largët nga një objekt masiv në plan të parë – për të kapur provat e tyre. Shkencëtarët që bënë zbulimin thanë:
Drita nga një yll shumë prapa vrimës së zezë u ndriçua për një moment dhe u devijua nga vrima e zezë që kalonte përpara saj. Kjo ishte një matje e gjatë dhe e mundimshme për të cilën është e përshtatshme rezolucioni i shkëlqyer i teleskopit hapësinor Hubble.
Graviteti i fuqishëm i vrimës së zezë la një gjurmë unike gishti në devijimin e dritës së yjeve, duke eliminuar kandidatët e tjerë të mundshëm të lenteve gravitacionale.
Ngjarja e lenteve zgjati 200 ditë
Shkencëtarët thanë se kohëzgjatja e ngjarjes së lentës i ndihmoi ata t’i bindnin se objekti është një vrimë e zezë dhe jo diçka tjetër:
Graviteti shumë intensiv i vrimës së zezë do të zgjasë kohëzgjatjen e ngjarjes së lentës për mbi 200 ditë. Gjithashtu, nëse objekti ndërhyrës ishte në vend të kësaj një yll në plan të parë, ai do të shkaktonte një ndryshim kalimtar të ngjyrës në dritën e yjeve siç matet, sepse drita nga yjet e planit të parë dhe të sfondit do të përziheshin për një moment së bashku. Por asnjë ndryshim i ngjyrës nuk u pa në ngjarjen e vrimës së zezë.
Pra, “nënshkrimi” i një vrime të zezë në plan të parë spikat si unike midis ngjarjeve të tjera të mikrolensimit.
Shkencëtarët komentuan gjithashtu se teleskopi Hapësinor Hubble po i bën këto matje me shumë saktësi – deri në diapazonin miliarcsekondë – duke e bërë atë jashtëzakonisht të përshtatshëm për këtë vëzhgim të veçantë. Njoftimi nga Hubblesite.org e shpreh kështu:
Kjo është e barabartë me matjen e diametrit të një monedhe 25 cent në Los Anxhelos, siç shihet nga New York City.
A mund të jetë një yll neutron?
Zbulimi i vrimës së zezë u bë nga një palë ekipesh në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley , dhe Institutin Shkencës të Teleskopit Hapësinor në Baltimore, Maryland. Objekti që ata matën ka një masë që bie në një interval midis 4.4 dhe 1.6 masave diellore .
Fundi i poshtëm i atij diapazoni do të thotë se objekti mund të jetë një yll neutron . Njoftimi citonte Jessica Lu të ekipit të UC Berkeley:
Sado që do të donim të themi se është padyshim një vrimë e zezë, ne duhet të raportojmë të gjitha zgjidhjet e lejuara. Kjo përfshin si vrimat e zeza me masë më të ulët, ashtu edhe një yll neutron.
Sido që të jetë, objekti është “mbetja e errët yjore” e parë që gjendet duke u endur vetëm nëpër Rrugën e Qumështit. 
Përfundimi: Për herë të parë, astronomët kanë zbuluar një vrimë të zezë të izoluar me masë yjore, që lëviz si një fantazmë ose fantazmë midis yjeve të galaktikës sonë Rruga e Qumështit.

About Post Author