Vrima e zezë ‘Runaway’ me madhësinë e 20 milionë diejve  u  gjetë duke ecur me shpejtësi nëpër hapësirë ​​me një gjurmë yjesh të porsalindur pas saj


 Robert Lea

Astronomët kanë zbuluar një vrimë të zezë “të arratisur”, potencialisht prova e parë vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre pritëse.

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive të arratisur, me sa duket e nxjerrë nga galaktika e saj e shtëpisë dhe që po vrapon nëpër hapësirë ​​me një zinxhir yjesh që zvarriten pas saj. 

Sipas hulumtimit të ekipit, i cili u publikua në serverin para printimit arXiv.org(dhe është pranuar për botim në The Astrophysical Journal Letters, zbulimi ofron provat e para vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre shtëpiake për të bredhur në hapësirën ndëryjore.

Studiuesit zbuluan vrimën e zezë të arratisur si një brez të shndritshëm drite ndërsa po përdornin teleskopin hapësinor Hubble për të vëzhguar galaktikën xhuxh RCP 28, e vendosur rreth 7.5 miliardë vite dritë nga Toka. 

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive të arratisur, me sa duket e nxjerrë nga galaktika e saj e shtëpisë dhe që po vrapon nëpër hapësirë ​​me një zinxhir yjesh që zvarriten pas saj. 

Sipas hulumtimit të ekipit, i cili u publikua në serverin para printimit arXiv.org(dhe është pranuar për botim në The Astrophysical Journal Letters, zbulimi ofron provat e para vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre shtëpiake për të bredhur në hapësirën ndëryjore.

Studiuesit zbuluan vrimën e zezë të arratisur si një brez të shndritshëm drite ndërsa po përdornin teleskopin hapësinor Hubble për të vëzhguar galaktikën xhuxh RCP 28, e vendosur rreth 7.5 miliardë vite dritë nga Toka. 

Vëzhgimet vijuese treguan se brezi është më shumë se 200,000 vite dritë i gjatë – afërsisht dyfishi i gjerësisë së Rrugës së Qumështit – dhe mendohet se është bërë nga gazi i ngjeshur që po formon në mënyrë aktive yje. Gazi ndjek një vrimë të zezë që vlerësohet të masë 20 milionë herë më shumë se masa e diellit dhe po largohet me shpejtësi nga galaktika e saj e shtëpisë me 3.5 milionë mph (5.6 milionë km/h), ose afërsisht 4500 herë më shumë se shpejtësia e zërit.

Sipas studiuesve, brezi drejtohet drejt qendrës së një galaktike, ku normalisht do të ulej një vrimë e zezë supermasive.

“Ne gjetëm një vijë të hollë në një imazh të Hubble që tregon qendrën e një galaktike,” autori kryesor i studimit Pieter van Dokkum.(hapet në skedën e re), një profesor i fizikës dhe astronomisë në Universitetin Yale, tha për Live Science. “Duke përdorur teleskopin Keck në Hawaii, ne zbuluam se linja dhe galaktika janë të lidhura. Nga një analizë e hollësishme e veçorisë, ne konkluduam se po shohim një vrimë të zezë shumë masive që u hodh nga galaktika, duke lënë një gjurmë gazi. dhe yjet e sapoformuar pas saj.” 

Konfirmimi i bishtit të një vrime të zezë të nxjerrë

Shumica, nëse jo të gjitha, galaktikat e mëdha mbajnë vrima të zeza supermasive në qendrat e tyre. Vrimat e zeza aktive supermasive shpesh lëshojnë avionë materiali me shpejtësi të lartë, të cilat mund të shihen si vija drite që në mënyrë sipërfaqësore ngjajnë me atë që vunë re studiuesit. Këta quhen avionë astrofizikë.

Për të përcaktuar se kjo nuk është ajo që ata vëzhguan, van Dokkum dhe ekipi hetuan këtë brez dhe zbuluan se nuk kishte asnjë nga shenjat treguese të një avioni astrofizik. Ndërsa avionët astrofizikë bëhen më të dobët ndërsa largohen nga burimi i tyre i emetimit, bishti potencial i vrimës së zezë supermasive në fakt bëhet më i fortë ndërsa largohet nga ajo që duket të jetë pika e saj galaktike e origjinës, sipas studiuesve. Gjithashtu, avionët astrofizikë të nisur nga vrimat e zeza dalin nga burimi i tyre, ndërsa kjo gjurmë duket se ka mbetur lineare.

Ekipi arriti në përfundimin se shpjegimi që i përshtatet më së miri brezit është një vrimë e zezë supermasive që shpërthen përmes gazit që rrethon galaktikën e saj ndërsa e ngjesh atë gaz mjaftueshëm për të shkaktuar formimin e yjeve pas saj. 

“Nëse konfirmohet, do të ishte hera e parë që ne kemi prova të qarta se vrimat e zeza supermasive mund të shpëtojnë nga galaktikat”, tha van Dokkum.

Vrimat e zeza në lëvizje

Pasi të konfirmohet vrima e zezë supermasive e arratisur, pyetja tjetër që astronomët duhet t’i përgjigjen është se si një objekt i tillë monstruoz nxirret nga galaktika e tij pritëse.

“Skenari më i mundshëm që shpjegon gjithçka që kemi parë është një llastiqe, e shkaktuar nga një ndërveprim tre trupash,” tha van Dokkum. “Kur tre trupa me masë të ngjashme ndërveprojnë gravitacionale, ndërveprimi nuk çon në një konfigurim të qëndrueshëm, por zakonisht në formimin e një binar dhe nxjerrjen e trupit të tretë.”

Kjo mund të nënkuptojë se vrima e zezë e arratisur dikur ishte pjesë e një binar të rrallë të vrimës së zezë supermasive, dhe gjatë një bashkimi galaktik, një vrimë e zezë e tretë supermasive u prezantua në këtë partneritet, duke nxjerrë jashtë një nga banorët e saj. 

Astronomët nuk janë të sigurt se sa të zakonshëm janë këta të arratisur masive.

“Vrimat e zeza supermasive të hedhura ishin parashikuar për 50 vjet, por asnjë nuk ishte parë në mënyrë të qartë,” tha van Dokkum “Shumica e teoricienëve mendojnë se duhet të ketë shumë atje”.

Vëzhgime të mëtejshme me teleskopë të tjerë nevojiten për të gjetur prova të drejtpërdrejta të një vrime të zezë në majë të brezit misterioz, shtoi van Dokkum. 

PLAY SOUND

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive të arratisur, me sa duket e nxjerrë nga galaktika e saj e shtëpisë dhe që po vrapon nëpër hapësirë ​​me një zinxhir yjesh që zvarriten pas saj. 

Sipas hulumtimit të ekipit, i cili u publikua në serverin para printimit arXiv.org(dhe është pranuar për botim në The Astrophysical Journal Letters, zbulimi ofron provat e para vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre shtëpiake për të bredhur në hapësirën ndëryjore.

Studiuesit zbuluan vrimën e zezë të arratisur si një brez të shndritshëm drite ndërsa po përdornin teleskopin hapësinor Hubble për të vëzhguar galaktikën xhuxh RCP 28, e vendosur rreth 7.5 miliardë vite dritë nga Toka. 

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive të arratisur, me sa duket e nxjerrë nga galaktika e saj e shtëpisë dhe që po vrapon nëpër hapësirë ​​me një zinxhir yjesh që zvarriten pas saj. 

Sipas hulumtimit të ekipit, i cili u publikua në serverin para printimit arXiv.org(dhe është pranuar për botim në The Astrophysical Journal Letters, zbulimi ofron provat e para vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre shtëpiake për të bredhur në hapësirën ndëryjore.

Studiuesit zbuluan vrimën e zezë të arratisur si një brez të shndritshëm drite ndërsa po përdornin teleskopin hapësinor Hubble për të vëzhguar galaktikën xhuxh RCP 28, e vendosur rreth 7.5 miliardë vite dritë nga Toka. 

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive të arratisur, me sa duket e nxjerrë nga galaktika e saj e shtëpisë dhe që po vrapon nëpër hapësirë ​​me një zinxhir yjesh që zvarriten pas saj. 

Sipas hulumtimit të ekipit, i cili u publikua në serverin para printimit arXiv.org(dhe është pranuar për botim në The Astrophysical Journal Letters, zbulimi ofron provat e para vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre shtëpiake për të bredhur në hapësirën ndëryjore.

Studiuesit zbuluan vrimën e zezë të arratisur si një brez të shndritshëm drite ndërsa po përdornin teleskopin hapësinor Hubble për të vëzhguar galaktikën xhuxh RCP 28, e vendosur rreth 7.5 miliardë vite dritë nga Toka. 

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive të arratisur, me sa duket e nxjerrë nga galaktika e saj e shtëpisë dhe që po vrapon nëpër hapësirë ​​me një zinxhir yjesh që zvarriten pas saj. 

Sipas hulumtimit të ekipit, i cili u publikua në serverin para printimit arXiv.org(dhe është pranuar për botim në The Astrophysical Journal Letters, zbulimi ofron provat e para vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre shtëpiake për të bredhur në hapësirën ndëryjore.

Studiuesit zbuluan vrimën e zezë të arratisur si një brez të shndritshëm drite ndërsa po përdornin teleskopin hapësinor Hubble për të vëzhguar galaktikën xhuxh RCP 28, e vendosur rreth 7.5 miliardë vite dritë nga Toka. 

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive të arratisur, me sa duket e nxjerrë nga galaktika e saj e shtëpisë dhe që po vrapon nëpër hapësirë ​​me një zinxhir yjesh që zvarriten pas saj. 

Sipas hulumtimit të ekipit, i cili u publikua në serverin para printimit arXiv.org(dhe është pranuar për botim në The Astrophysical Journal Letters, zbulimi ofron provat e para vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre shtëpiake për të bredhur në hapësirën ndëryjore.

Studiuesit zbuluan vrimën e zezë të arratisur si një brez të shndritshëm drite ndërsa po përdornin teleskopin hapësinor Hubble për të vëzhguar galaktikën xhuxh RCP 28, e vendosur rreth 7.5 miliardë vite dritë nga Toka. 

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë supermasive të arratisur, me sa duket e nxjerrë nga galaktika e saj e shtëpisë dhe që po vrapon nëpër hapësirë ​​me një zinxhir yjesh që zvarriten pas saj. 

Sipas hulumtimit të ekipit, i cili u publikua në serverin para printimit arXiv.org dhe është pranuar për botim në The Astrophysical Journal Letters, zbulimi ofron provat e para vëzhguese që vrimat e zeza supermasive mund të nxirren nga galaktikat e tyre shtëpiake për të bredhur në hapësirën ndëryjore.

Studiuesit zbuluan vrimën e zezë të arratisur si një brez të shndritshëm drite ndërsa po përdornin teleskopin hapësinor Hubble për të vëzhguar galaktikën xhuxh RCP 28, e vendosur rreth 7.5 miliardë vite dritë nga Toka.