Vrima më e thellë në botë mund të jetë çelësi i energjisë së pakufishme


Një kompani energjetike shpreson të ndryshojë botën duke prodhuar energji elektrike nga nxehtësia që gjendet thellë nën këmbët tona.

Shpimi i thellë në sipërfaqen e planetit është një arritje veçanërisht sfiduese – deri më sot, më e largëta që dikush ka shkuar është rreth 7.6 milje, që vështirë se është ‘Udhëtim në Qendrën e Tokës’ .

Problemi qëndron në faktin se operimi i një stërvitjeje në thellësi dhe presione ekstreme është shumë i vështirë, siç është transportimi i materialit të shpuar nga fundi i një vrime me milje të thellë përsëri në sipërfaqe.

Ndërsa kërkimi i asaj që shtrihet thellë nën këmbët tona mund të sigurojë sasi të mëdha të dhënash për shkencëtarët që shpresojnë të mësojnë më shumë për brendësinë e Tokës, përpjekje të tilla kanë gjithashtu një përfitim tjetër të mundshëm në formën e energjisë gjeotermale.

Ndërsa korja e planetit tonë është relativisht e ftohtë, pjesa e brendshme është vërtet shumë e ngrohtë. Përdorimi i kësaj nxehtësie për të prodhuar energji elektrike ka potencialin për të siguruar një sasi praktikisht të pakufishme të energjisë së pastër për masat, domethënë, të paktën, nëse mund ta arrijmë atë.

Megjithatë, tani kompania energjetike Quaise shpreson të arrijë një arritje të tillë duke kombinuar një xhirotron me fuqi megavat (i cili detyron atomet të shkrihen së bashku) me mjetet më të fundit të shpimit të teknologjisë së fundit për të gërmuar thellë në sipërfaqen e Tokës dhe trokitje e lehtë. ky burim energjie i pashfrytëzuar.

Firma shpreson të arrijë në thellësi mbi 12 milje dhe synon të prodhojë energji brenda katër viteve.

Nëse do të ketë sukses, mund t’u japë zgjidhjeve të energjisë së erës dhe diellit një përpjekje për paratë e tyre.

Burimi: Science Alert