Vrimat e çuditshme në dyshemenë e oqeanit turbullojnë shkencëtarët


Paul Scott Anderson

Çfarë i bëri këto vrima të çuditshme në fundin e detit në Oqeanin Atlantik? Kjo është ajo që shkencëtarët po përpiqen të kuptojnë, pasi një kamerë e drejtuar nga distanca vuri re çuditjet më 23 korrik 2022. Shkencëtarët, me ekspeditën e NOAA Ocean Exploration, Voyage to the Ridge 2022 , vunë re vrimat. Ata i vunë re ndërsa studionin një vullkan nënujor përgjatë kreshtës së Atlantikut të Mesëm , në veri të Azores . Vrimat janë rreth 2,540 metra (1.6 milje) nën sipërfaqen e detit. Ata formojnë linja pothuajse të drejta dhe duken të organizuara.

NOAA postoi lajmet për vrimat në faqen e tyre të internetit më 27 korrik 2022. Miami Herald gjithashtu raportoi për gjetjen e çuditshme (me artikullin e përditësuar për herë të fundit më 28 korrik).

Vrimat e çuditshme ‘duken pothuajse të bëra nga njeriu’

Siç vuri në dukje NOAA në faqen e tyre të internetit:

Gjatë zhytjes 04 të ekspeditës së dytë Voyage to the Ridge 2022, ne vëzhguam disa grupe nënlineare vrimash në sediment në fundin e detit në një thellësi prej afërsisht 2,540 metrash (1.6 milje). Ndërsa vrimat duken pothuajse të bëra nga njeriu, grumbujt e vegjël të sedimentit rreth tyre sugjerojnë se ato ishin gërmuar. Ne u përpoqëm, por nuk ishim në gjendje të hidhnim një vështrim në vrimat dhe t’i futnim ato me mjetet në automjetin e drejtuar nga distanca. Gjithashtu nuk ishte e qartë nëse vrimat ishin të lidhura nën sipërfaqen e sedimentit.

00:29

00:35

Përveç kësaj, NOAA Ocean Exploration postoi gjithashtu lajmin në Facebook më 25 korrik, duke thënë:

Në përgjithësi, shkencëtarët gjetën disa grupe vrimash të çuditshme në sedimentin në fundin e detit. NOAA deklaroi:

Ne vëzhguam disa nga këto grupe nënlineare vrimash në sediment. Këto vrima janë raportuar më parë nga rajoni, por origjina e tyre mbetet një mister.

Ndërsa duken pothuajse të krijuara nga njeriu, grumbujt e vegjël të sedimentit rreth vrimave i bëjnë të duken sikur janë gërmuar nga … diçka.

Me këtë në mendje, NOAA gjithashtu tha se ata nuk ishin në gjendje të konfirmonin

… nëse vrimat ishin të lidhura nën sipërfaqen e sedimentit.

Thellë në oqean

Më konkretisht, grupet e vrimave janë të vendosura në një sipërfaqe të sheshtë me rërë rreth 1.6 milje poshtë (2.6 km ose 2540 metra). Shkencëtarët përdorën një aparat fotografik në distancë për të fotografuar vrimat dhe veçoritë e tjera gjeologjike dhe jetën detare. Vetë zhytja, më 23 korrik, arriti një thellësi prej 1.7 miljesh (2.7 km ose 2700 metra) dhe kryesisht hetoi vullkanin nënujor. Vrimat e misterit ishin një surprizë magjepsëse dhe e papritur.

Shpjegime të mundshme për vrimat e çuditshme

Pyetja e madhe, natyrisht, është se kush ose çfarë i bëri këto vrima. Historia e Miami Herald vuri në dukje se shkencëtarët

… hipotezoni se vrimat ka të ngjarë të kenë origjinë biologjike.

Kjo përfshin mundësinë për t’u bërë nga

… shtojca e ushqyerjes së një kafshe të madhe.

Lexuesit e interesuar sugjeruan ide të tilla si një specie e panjohur gaforresh, ujë nga burimet nëntokësore, gaz metan ose si zakonisht, alienët.

Ekspedita Voyage to the Ridge 2022 po eksploron zona të ujërave të thella të kuptueshme dobët të zonës së thyerjes Charlie-Gibbs , Ridge Mid-Atlantic dhe Rrafshnaltës Azores . Sipas NOAA:

Pjesa më e madhe e tij ulet nën ujë dhe kështu pjesa më e madhe e tij mbetet kryesisht e paeksploruar. Me përhapjen aktive tektonike, MAR është vendi i tërmeteve të shpeshta. Vrimat hidrotermale mund të formohen aty ku magma siguron nxehtësi ndërsa ngrihet në fundin e detit. Këto ndenja janë të njohura për të mbështetur komunitete të ndryshme kemosintetike. Megjithatë, dihet pak për jetën në këto vende pasi shfryn zhduken, ose çfarë jete shtrihet përtej kanaleve, më larg zonës së çarjes.

Jo hera e 1-rë

Megjithëse zbulimi i këtyre vrimave të veçanta është i ri, të ngjashme janë parë edhe më parë. Shkencëtarët gjetën ato të mëparshmet në korrik 2004, ndërsa eksploruan Ridge Mid-Atlantic në një thellësi prej 2,082 metrash (6,831 feet). Shkencëtarët publikuan një punim të rishikuar nga kolegët në fillim të këtij viti më 31 janar rreth tyre në Frontiers in Marine Science .

Siç i përshkruan letra:

Më 13 korrik 2004, gjatë një ekspedite që eksploronte biodiversitetin përgjatë kreshtës veriore të Atlantikut të Mesëm, një zhytje ROV regjistroi video të grupeve të shumta nënlineare të vrimave në sediment rreth. 2082 m thellësi. Vendndodhja ishte në veri të Azores. Çdo grup dukej si pista. Gjatësitë e serive individuale varionin nga < 1 m në shumë metra. Secila ishte e drejtë ose e lakuar butësisht. Disa seri të kryqëzuara ose të kryqëzuara. Ekzaminimi nga afër i vrimave tregoi se ato ishin të zgjatura, me boshtin e gjatë paralel me boshtin e serisë. Vrimat ishin rreth. 6 × 1,5 cm, me distancë midis vrimave të ngjashme me gjatësinë e vrimës. Vrimat që dukej se ishin formuar së fundmi ishin secila të rrethuar nga sedimenti i ngritur. Vrimat që dukeshin më të vjetra ishin pjesërisht të mbushura me sediment dhe sedimenti i ngritur përreth ishte më pak i dukshëm.

Mund të shikoni shumë imazhe të tjera të mrekullueshme nga ekspedita Voyage to the Ridge 2022 në galerinë e tyre .

Përfundimi: Shkencëtarët me NOAA Ocean Exploration thonë se zbuluan vrima të çuditshme në dyshemenë e oqeanit më 23 korrik 2022, ndërsa eksploronin një vullkan nënujor. Vrimat ndodhen në veri të Azores në oqeanin Atlantik, 1.6 milje (2,540 metra) nën sipërfaqe. Çfarë i bëri ata?

About Post Author