“Vrimat e krimbave“ mund të shërbejnë si kanale të qëndrueshme në hapësirë


“Vrimat e krimbave “mund të shërbejnë si kanale të qëndrueshme në hapësirë

Një studim i ri ka minimizuar frikën se vrimat e krimbave nuk do të ishin mjaftueshëm të qëndrueshme.

Në pamje të parë, një vrimë krimbi mund të duket si një koncept i drejtpërdrejtë – lidh dy vrima të zeza në pjesë të ndryshme të kozmosit për të krijuar një tunel përmes të cilit një udhëtar hapësinor mund të kalojë.

Megjithatë, në realitet, nuk është aq e thjeshtë.

Është sigurisht një ide që ka ekzistuar për një kohë – fizikantët Albert Einstein dhe Nathan Rosen hodhën një vështrim shumë serioz në konceptin në lidhje me teorinë e përgjithshme të relativitetit të Ajnshtajnit, duke teorizuar ekzistencën e asaj që njihet si “ura Ajnshtajn-Rosen”. “

Megjithatë, në vitet e fundit, fizikantët kanë hedhur dyshime serioze mbi mundësinë që një strukturë e tillë mund të mbetet ndonjëherë e qëndrueshme aq gjatë sa dikush të mund të udhëtojë përmes saj.

Sipas të gjitha gjasave, ata argumentojnë, një vrimë krimbi do të shembet pothuajse menjëherë.

Ndërsa kjo do të duket të jetë gozhda e fundit në arkivol për idenë e përdorimit të krimbave për udhëtime në hapësirë, një studim i ri që atëherë ka kundërshtuar këto gjetje duke sugjeruar që vrimat e krimbave mund të jenë në të vërtetë shumë më të qëndrueshme sesa besohej më parë.

Fizika që qëndron pas mekanizmit përmes të cilit teorikisht është e mundur kjo është mjaft e ndërlikuar, megjithatë e gjitha ka të bëjë me atë që njihet si metrika Eddington-Finkelstein dhe çfarë ndodh me një grimcë sapo ajo kalon horizontin e ngjarjeve të një vrime të zezë (gjysma të një vrime krimbi teorik.)

Hulumtimi i ri, i cili u krye nga fizikani Pascal Koiran nga Ecole Normale Superieure de Lyon në Francë, sugjeron se udhëtimi me krimbin mund të jetë në fakt i mundur.

Nëse është e vërtetë, ndoshta brezat e ardhshëm një ditë do të mësojnë se si t’i përdorin ato për të eksploruar yjet.

About Post Author