Vullkanet gjigante të akullit të Plutonit mund të jenë ende duke shpërthyer


Pothuajse shtatë vjet pasi New Horizons vizitoi Plutonin , bota e vogël ende po zbulohet se është gjeologjikisht komplekse. Ai ka zona terreni në sipërfaqen e tij, ndryshe nga çdo gjë tjetër në sistemin diellor. Më 29 mars 2022, shkencëtarët njoftuan se vullkanet gjigante të akullit krijuan disa nga tiparet më të pazakonta të sipërfaqes së Plutonit. Provat sugjerojnë se ky aktivitet vazhdoi deri vonë, duke folur gjeologjikisht, dhe këto vullkane akulli mund të shpërthejnë edhe sot .

Studiuesit, pjesë e misionit New Horizons , publikuan  gjetjet e tyre të rishikuara nga kolegët në Nature Communications më 29 mars 2022.

Vullkanet gjigante të akullit të Plutonit

Kur New Horizons fluturoi pranë Plutonit më 14 korrik 2015, zbuloi një botë të ndryshme nga ajo që kishim parë më parë. Ajo pa male të bëra nga akulli i ngurtë i ujit (me kapak bore metani) dhe fusha të gjera të lëmuara si akullnaja me akull azoti. Gjithashtu, të paktën një tumë e madhe që dukej shumë si një vullkan. Plus, ka edhe prova që Plutoni mund të strehojë ende një oqean nëntokësor me ujë!

Tani, në kërkimet e fundit, shkencëtarët thonë se kriovolkanet , ose vullkanet e akullit, krijuan disa nga terrenet më enigmatike të Plutonit. Këto vullkane nxjerrin “llavë” të përbërë nga akulli dhe uji në vend të shkëmbinjve të shkrirë. Wright Mons , një tipar i madh i ngjashëm me kalderën, është më i njohuri. Ishte vullkani i parë tentativ i akullit i identifikuar nga shkencëtarët e misionit menjëherë pas fluturimit të New Horizons.

Shkencëtarët janë përpjekur t’i përgjigjen kësaj pyetjeje që nga shikimi i parë nga afër në 2015.

Kupola të shumta të mëdha pranë ‘zemrës’ së Plutonit

Ndërsa studionin imazhet dhe të dhënat e tjera të dërguara nga New Horizons, studiuesit gjetën kupola të shumta të mëdha që dukeshin të ishin vullkane akulli. Kelsi Singer , zëvendës shkencëtare e projektit New Horizons nga Instituti i Kërkimeve Jugperëndimore (SwRI) dhe autori kryesor i studimit të ri, deklaroi :

Strukturat e veçanta që studiuam janë unike për Plutonin, të paktën deri më tani. Në vend të erozionit ose proceseve të tjera gjeologjike, aktiviteti kriovolkanik duket se ka nxjerrë sasi të mëdha materiali në pjesën e jashtme të Plutonit dhe ka rishfaqur një rajon të tërë të hemisferës së New Horizons pa nga afër.

Kupolat janë të vendosura në një rajon të njohur si “zemra” e Plutonit, në jugperëndim të Sputnik Planitia . Këto janë fushat e akullit të azotit që përafërsisht formojnë formën e një zemre. Ata variojnë nga rreth 1/2 deri në 4 milje (1 deri në 7 km) të larta dhe 18 deri në 60 milje (30 deri në 100 km) të gjerë. Disa prej tyre janë shkrirë së bashku për të formuar struktura më të mëdha. Ka gjithashtu një terren të ngjeshur – kodra të parregullta të ndërlidhura, tuma dhe gropa – në anët e kupolave ​​më të mëdha. Kupolat më të mëdha janë të ngjashme në madhësi me vullkanin Mauna Loa në Hawaii.

Terreni gjeologjikisht i ri

Studiuesit e dinë se ky terren është gjeologjikisht i ri sepse ka shumë pak kratere në këtë rajon. Është gjithashtu unik në sistemin diellor, siç vërehet në dokument:

Anija kozmike New Horizons ktheu imazhe dhe të dhëna kompozicionale që tregojnë se terrenet në Pluton shtrihen në një sërë epokash, duke filluar nga zonat relativisht të lashta, me kratere të rënda deri te sipërfaqet shumë të reja me kratere me ndikim pak ose aspak. Një nga rajonet me shumë pak kratere të ndikimit dominohet nga ngritjet e mëdha me krahë të ngjyer. Karakteristika të ngjashme nuk ekzistojnë askund tjetër në sistemin diellor të imazhuar.

Si u formuan vullkanet gjigante të akullit?

Pra, si u formuan këto kupola të akullta? Studiuesit përjashtuan erozionin e zakonshëm, për shkak të ndryshimeve të konsiderueshme në lartësitë dhe uljet e terrenit. Ata gjithashtu e konsiderojnë të pamundur erozionin akullnajor ose erozionin e sublimimit , sepse ata nuk kanë gjetur asnjë provë për të në terrenin me hummocky.

Pra, çfarë lë kjo? Sipas studiuesve, vullkanet e akullit janë shpjegimi i mundshëm. Këngëtarja tha:

Një nga përfitimet e eksplorimit të vendeve të reja në sistemin diellor është se ne gjejmë gjëra që nuk i prisnim. Këto kriovolkane gjigante me pamje të çuditshme të vëzhguara nga New Horizons janë një shembull i shkëlqyer se si po zgjerojmë njohuritë tona për proceset vullkanike dhe aktivitetin gjeologjik në botët e akullta.

Nxehtësia e brendshme e nevojshme për rrjedhat kriovolkanike

Megjithatë, ka ende pak mister. Plutoni është aq i ftohtë sa edhe uji që përmban amoniak ose kripëra ngrin shpejt në sipërfaqen e tij. Pra, si ndodhën këto rrjedha uji-akulli? Studiuesit thonë se Plutoni mund të ketë mbajtur më shumë nxehtësi të brendshme sesa mendohej më parë. Kjo nxehtësi mund të kishte vazhduar të paktën deri në të kaluarën e afërt gjeologjike. Pavarësisht të ftohtit të acartë, materiali i akullt mund të kishte rrjedhur ende nëpër sipërfaqe nëse do të kishte konsistencë të ngjashme me pastën e dhëmbëve. Ose, mund të jetë sjellë si akullnajat e akullit në Tokë. Një mundësi tjetër është se kishte një guaskë ose kapak të ngrirë me material që mund të rridhte nën të. Siç përshkruhet në punim:

Ekzistenca e këtyre veçorive masive sugjeron se struktura dhe evolucioni i brendshëm i Plutonit lejon ose mbajtjen e përmirësuar të nxehtësisë ose më shumë nxehtësi në përgjithësi se sa ishte parashikuar përpara New Horizons, i cili lejoi mobilizimin e materialeve të pasura me ujë në fund të historisë së Plutonit.

Mrekullitë e Plutonit

New Horizons zbuloi se Plutoni ishte një botë shumë më aktive dhe dinamike sesa mendohej më parë. Hetuesi kryesor i New Horizons, Alan Stern ofroi mendimet e tij, duke thënë:

Kjo vepër e sapobotuar është vërtet pikë referimi, duke treguar edhe një herë se sa personalitet gjeologjik ka Plutoni për një planet kaq të vogël dhe se si ka qenë tepër aktiv për periudha të gjata. Edhe vite pas fluturimit, këto rezultate të reja nga Singer dhe kolegët tregojnë se ka shumë më tepër për të mësuar rreth mrekullive të Plutonit nga sa imagjinonim përpara se të eksplorohej nga afër.

Me ndoshta më shumë nxehtësi brenda Plutonit sesa prisnin shkencëtarët, dhe ndoshta edhe një oqean, këto gjetje sugjerojnë gjithashtu mundësinë e diçkaje edhe më emocionuese: jetën. A mund të ketë vërtet forma mikroskopike të jetës brenda Plutonit? Kjo ide do të dukej pothuajse e paimagjinueshme jo shumë kohë më parë. Por tani, kush e di?

Përfundimi: Kupolat e pazakonta të mëdha të akullta në sipërfaqen e Plutonit janë vullkane gjigante akulli ku ka rrjedhur “lava” e akullit të ujit, thonë studiuesit. Ata mund të shpjegojnë disa nga terrenet më enigmatike në sipërfaqen e planetit xhuxh. Këto vullkane akulli mund të jenë akoma aktive edhe sot.

Paul Scott Anderson

About Post Author