Vullkani Tonga u ndje në të gjithë botën


Vullkani i Tongas prek vende anembanë globit

Fuqia e pabesueshme e shpërthimit të vullkanit Tonga më 15 janar 2022, bëri jehonë në mbarë botën. Satelitët në hapësirë ​​kapën veprimin edhe para fillimit të shpërthimit, duke treguar se ishulli po fundosej dhe më vonë retë e kërpudhave dhe valët e presionit që zgjeroheshin nga jashtë. Përafërsisht 200,000 vetëtima ndodhën pranë Tongës në orën e parë të shpërthimit. Njerëzit deri në Australi dhe përtej oqeanit në Alaskë dhe Kanada dëgjuan bumin e zërit. Barometrat në mbarë botën, si  ky në Zvicer. regjistruan valën e presionit nga shpërthimi i Paqësorit Jugor. Dhe valët e cunamit prekën brigjet deri në Bregun Perëndimor të Shteteve të Bashkuara.

Lulëzimi i zërit në Alaskë

Raportime të shumta të shpërthimit(eve) vullkanike Hunga Tonga   u dëgjuan  nw mwngjes nw Alaswk. Distanca nga Hunga Tonga në Anchorage është 5824 milje statutore (9373 km).

Shpërthimi vullkanik Hunga Tonga-Hunga Ha’apai u dëgjua  në Alaskë duke filluar rreth orës 3:30 të mëngjesit – 6000 milje nga vullkani! Matjet e infratingullit nga @alaska_avo konfirmojnë se me të vërtetë përkonte me valën e presionit vullkanik. Falenderime të veçanta për Dr. David Fee

Vala e presionit nga shpërthimi Hunga Tonga-Hunga Ha’apai mbërriti në Anchorage në orën 3:30 të mëngjesit AKST. Kjo është saktësisht 7 orë pas shpërthimit. Vullkani është 5,820 milje larg (9,360 km). Kjo do të thotë se ai udhëtoi me 830 mph (1,340 kmh).

Valët e cunamit në Oregon dhe Kaliforni

Pranë lincoln City Oregon-Valët cunami mbërrin nw  mëngjes.Mesazhi qw u dha ishte:Qëndroni larg plazheve! Vala e parë zakonisht nuk është më e rrezikshme.

Këtu është matësi i baticës në Monterey, CA që tregoi qartë pulsin e cunamit 2’+ nga shpërthimi vullkanik Hunga Tonga-Hunga Ha’apai në Tonga. Vija e kuqe vihet re niveli i ujit, bluja parashikohet baticë. Zbritja e të dyjave na jep thellësinë/lartësinë e cunamit. 

Vala e presionit përshkon SHBA dhe globin

Përshkrim magjepsës i valës së presionit të lidhur me shpërthimin e Tongës ndërsa lëvizte nëpër SHBA.
Ndryshimi i lartësisë së presionit prej 15 minutash nëpërmjet të dhënave ASOS NWS/MADIS 5 minuta të intervalit. Tregon valën e goditjes

Duke përdorur një mbulesë diferenciale, mund ta theksoj atë valë goditëse ndërsa përshkon të gjithë globin. Antipodi i Tonga është mbi Afrikën Veriore. 

Shpërthimi i vullkanit Tonga nga hapësira

Toka jonë e mahnitshme – shpërthimi i vullkanit Hunga Tonga-Hunga Ha?apai, nga hapësira. Vala tronditëse nëpër atmosferën tonë më mahnit.

…Unë i kam kaluar 5 minutat e fundit vetëm duke parë valët e gravitetit që krijoi shpërthimi. Atmosfera është vërtet fluide. 

Ndryshime dramatike në Hunga Tonga-Hunga Ha’apai të kapur nga @planet nga mesi i nëntorit deri në këtë mëngjes – vetëm disa orë para shpërthimit më të fundit. 

Një video e fundit e shpërthimit Kjo tregon të dhënat nga të tre satelitët e motit që mbulojnë zonën. Nga e majta në të djathtë: GK-2A e Koresë, Himawari-8 e Japonisë dhe GOES-17 e SHBA.

Përfundimi: Vullkani Tonga dhe cunami që pasoi u ndjenë në mbarë botën. Ngjarja e 15 janarit 2022 preku brigjet e vendeve deri në Oregon, ndërsa vala e presionit atmosferik lëvizi në të gjithë globin.

Kelly Kizer Whitt