Webb zbulon dy galaktika jashtëzakonisht të ndritshme në universin e hershëm


Dy galaktikat e sapogjetura, të quajtura GLASS-z12 dhe GLASS-z10, ekzistonin afërsisht 350 dhe 450 milionë vjet pas Big Bengut.

GLASS-z12 (zhvendosja e kuqe prej 12.5) dhe GLASS-z10 (zhvendosja e kuqe prej 10.5) janë kapur në këto imazhe Webb të rajoneve të jashtme të grumbullit të galaktikave Abell 2744.

GLASS-z12 dhe GLASS-z10 u vunë re në fushën anësore të grumbullimit të Fusave Kufitare Hubble Abell 2744 , një grup prej afërsisht 500 galaktikash – i njohur gjithashtu si ACO 2744 dhe Kutia e Pandorës – që ndodhet afërsisht 4 miliardë vite dritë nga Toka.

Zbulimet u bënë nga teleskopi hapësinor i NASA/ESA/CSA James Webb si pjesë e Programit Shkencës të Çlirimit të Hershëm GLASS-JWST dhe Anketa Shkencës e Lirimit të Hershëm të Evolucionit Kozmik (CEERS).

“Gjithçka që shohim është e re. Webb po na tregon se ka një Univers shumë të pasur përtej asaj që imagjinonim”, tha Dr. Tommaso Treu, një astronom në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos.

“Edhe një herë Universi na ka befasuar. Këto galaktika të hershme janë shumë të pazakonta në shumë mënyra.”

GLASS-z12 dhe GLASS-z10 ekzistonin 350 dhe 450 milionë vjet pas Big Bengut (me zhvendosje të kuqe prej afërsisht 12,5 dhe 10,5, respektivisht), të cilat matjet spektroskopike të ardhshme me Webb do të ndihmojnë në konfirmimin e tyre.

Mbajtësi i mëparshëm i rekordit është një galaktikë e quajtur GN-z11 , e cila ekzistonte 400 milionë vjet pas Big Bengut dhe u zbulua në vitin 2016 nga Teleskopi Hapësinor i NASA/ESA Hubble dhe Observatori Keck.

“Me Webb, ne u mahnitëm kur gjetëm dritën më të largët të yjeve që dikush kishte parë ndonjëherë, vetëm disa ditë pasi Webb publikoi të dhënat e para,” tha Dr. Rohan Naidu, një astronom në Qendrën për Astrofizikë dhe MIT të Harvard & Smithsonian.

“Ndërsa distancat e këtyre burimeve të hershme ende duhet të konfirmohen me spektroskopi, shkëlqimet e tyre ekstreme janë një enigmë e vërtetë, duke sfiduar kuptimin tonë të formimit të galaktikave,” shtoi Dr. Pascal Oesch, një astronom në Universitetin e Gjenevës.

Vëzhgimet e reja të Webb-it i shtyjnë astronomët drejt një konsensusi se një numër i pazakontë galaktikash në Universin e hershëm ishin shumë më të shndritshëm sesa pritej.

“Ne kemi gjetur diçka që është tepër magjepsëse,” tha Dr. Garth Illingworth, një astronom në Universitetin e Kalifornisë në Santa Cruz.

“Këto galaktika do të duhej të kishin filluar të bashkoheshin ndoshta vetëm 100 milionë vjet pas Big Bengut. Askush nuk e priste që epokat e errëta do të kishin përfunduar kaq herët.”

“Universi primar do të kishte qenë vetëm një e qindta e moshës së tij aktuale. Është një copëz kohë në kozmosin në zhvillim 13.8 miliardë-vjeçar.”

“GLASS-z12 dhe GLASS-z10 kanë shumë dritë”, shtoi astronomi.

“Një opsion është se ato mund të kenë qenë shumë masive, me shumë yje me masë të vogël, si galaktikat e mëvonshme.”

“Përndryshe, ato mund të jenë shumë më pak masive, të përbërë nga shumë më pak yje jashtëzakonisht të shndritshëm, të njohur si yje të Popullsisë III .”

“Ata do të ishin yjet e parë të lindur ndonjëherë, të ndezur në temperatura të larta dhe të përbërë vetëm nga hidrogjeni dhe heliumi primordial; vetëm më vonë yjet do të gatuanin elementë më të rëndë në furrat e tyre të shkrirjes bërthamore. Nuk shihen yje kaq të nxehtë dhe primordial në Universin lokal.”

“Në të vërtetë, burimi më i largët është shumë kompakt dhe ngjyrat e tij duket se tregojnë se popullsia e tij yjore është veçanërisht e lirë nga elementë të rëndë dhe madje mund të përmbajë disa yje të Popullatës III. Vetëm spektri i Uebbit do ta tregojë,” tha Dr. Adriano Fontana, një astronom në Institutin Kombëtar të Astrofizikës të Italisë.

“Vlerësimet e tanishme të distancës së Webb-it për këto dy galaktika bazohen në matjen e ngjyrave të tyre infra të kuqe.”

“Përfundimisht, matjet pasuese të spektroskopisë që tregojnë se si drita është shtrirë në Universin në zgjerim do të sigurojë verifikim të pavarur të këtyre matjeve të kutisë kozmike.”

About Post Author