Xixëllonja magjike-Razielda Hitaj


XIXËLLONJA MAGJIKE

Trill poetik

Ekuinoks veror,,,syri i diellit bën ndalesë kozmike…

E përcjell zeusin qiellor perëndimeve të purpurta

Natë’zeza rinis akrepat pranë shenjëzave lozonjë

Syri im tenton të numërojë të pa numëruarit yje…

“Kur flet me vete,nuk je vetëm” thotë vargu i një poeti

Xixëllonjat violinonin muzikë magjepëse deri në dehje

Thonë,,,mushkonjat ndërpresin vajtimin kur nis xixëllimi…

Më pihej cigare! Si nostalgji adoleshence,e vë në buzë,por e qeshura më mbyti ; me se ta ndezja të “uruarin”,dukej që paketën e mbaja më shumë si relik argëtuese, gjithsesi aroma’duhan më dha kënaqësinë e harruar…

Përhumbur pas muzës,ikën filli i kohës,atë e ndjen vetëm ritmi i zemrës,pulsi i saj jetësor…

Prushërimit qiellor,po i argjëndohej hënëza në qëndisje

Të parat fije’rreze krehin me krehër filldish flokë’ujvarën time, pastaj ajo dhe yjet,sitin vesën’ar mbi gërshet’verdhën e tyre,ku drithërohej si nepërkë lugut të gjirit…

Xixëllonjat vallëzojnë e vezullojnë rreth cigares sikur donin ta ndiznin për vete…Etja i marros i përflak, e çuditërisht ndodh e ajo e pandodhura ! Habitshëm ndizet syri cigares,duke zjarrmuar ! Kush e shkrepi atë shkëndi,,,yjet,hënëza apo vet ato?

Apo në atë “përmbytje” u martirizua dhe u vet’mohua ndonjë”kryeneçe”për të mbetur pishtar’yllësie…Si mund të vet’flijohet

ajo “bukurezë” dhe unë të kaloj tymin’temjan edhe pse shpirti e dëshironte atë?…Jooooooo!

Dilemat humbasin ekuilibre,dhe marramëndjet roitin edhe bletën mbretëreshë….

A është e mundur të ndodhë ky fenomen i artë biofizik…

E pabesueshmja merr jetë!..Zgurdullova syrin e hutuar thitha e përthitha deri në çmenduri cigaren zjarr’ndezur.

Tymi mjegulloi mukozës,gjuhëzës së vogël,lëfytit dhe çudia sjell mrekullinë.Nis një lemëz si zëri i zogut’gjyzar.

Ndoshta digjej ende shpirt’xixëllonja duke lënë hirin magjik,

O zot,që bën vetëm mrekullira dhe ne s’duam t’ja dimë…

Tymi bëhet eter limfës time,qenies time,shpirtit tim…po unë ç’duhej të bëja, ku ishin shkëndijimet e mija, ku është zjarri që duhet mbajtur ndezur,ku janë muzat shtegtare, ku janë flatrat të nisem, të gjejë ato që më presin,diamantet,smeraldet…

Ajo u vet’flijua, jo për shkëndijim por ai zjarr’cigar të mbetej shuar te ndërgjegja ime,..ai të kthehej parfumeri zjarrmie,dhe mushkria e pyllit,të falte ozonin virgjëreshës pagane..

Një zë zemre më aritmoi, më rizgjoi, më kthjelloi…ishte AI!

Ai për të cilin më ngjitej gjuha në përgjërim,ai që mbillte flutura në pritjet e gjata dhe unë si shi behari shkumoja…

Fryma përkëdhel frymën,kulpëruar në qafosje të njëri tjetrit..

Ekzaltuar,,,nga padurimi tjerr misterin e cigares çudibërës.

Dukej si përrallë. Intuitisht thith pjesën e mbetur dhe tymi përhumbi”oazit” të tij.

Mërmëritje,këndjellje pa zë…

Syrit i ndizen xixëllime ;

“S’besoj dhe s’dua ta besoj, edhe pse ti je e shënjtëruara ime “

Natë magjike e ekuinoksit veror,në prushërim zjarrmie,duhej gdhirë aty sipas ritit pagan,aty sipër qylymit të trifiltë…

Hënëza e ngrënë,sperancë e vegimeve të mia,spërkaste vesë’arin mbi lëkurën tonë,,,por ne dhe bari përherë të terur, në avullimet “verore”…Ekuinoks,ekuinoks !

Ti që ca sekonda ndal kohën,diellin,zemrën,që ndez e shuan yje…

Xixëllonjat përflakura rreth ylberimit tonë,pse s’po largohen..

Ndoshta këngëzojnë apo vajtojnë shoqen e tyre të martirizuar,që u vet’flijua për të mbetur e përjetshme, për orientime agimesh…

Në puthje’përqafim loti njom gonxhen’trifil të gjirit…

Bisht’cigaren ruaj medalion,për t’a rindezur përsëri,vetëm e vetëm nëse e bekuara qiellore flijohet të bukurës e dheut?!…