Yjet e pasur me ar si ‘fosilet’ e Rrugës së Qumështit


Deborah Byrd

Ari i lindur në përplasjet e supernovave dhe yjeve neutron

Nga vjen ari? Ai vjen nga toka natyrisht, por ari i Tokës e ka origjinën në hapësirën e jashtme. Ai prodhohet në supernova (yje që shpërthejnë) dhe në përplasjet e yjeve neutron , në një grup reaksionesh bërthamore të njohura për shkencëtarët si procesi r . Astronomët që përdorin teleskopët më të fundit kanë zbuluar qindra yje të pasur me ar në galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit . Por ata kanë dashur të kuptojnë se kur, ku dhe si u krijuan këta yje. Më 14 nëntor 2022, Shoqëria Mbretërore Astronomike – me qendër në Londër – njoftoi një simulim të ri numerik, duke treguar se shumica e yjeve të pasur me ar u formuan në galaktikat xhuxhë me masë të ulët që u bashkuan me Rrugën tonë të Qumështit rreth 10 miliardë vjet më parë.

Ata thanë se kjo vepër e re hedh dritë mbi të kaluarën e këtyre yjeve për herë të parë. Dhe ata vunë në dukje se yjet e pasur me ar përbëjnë një “rekord fosil”, duke u dhënë kështu astronomëve një mjet të ri për t’u përdorur në hetimin e historisë së galaktikës sonë.

Shkencëtarët që kryejnë studimin janë nga Universiteti i Notre Dame dhe Universiteti Tohoku. Hulumtimi shfaqet në revistën shkencore të rishikuar nga kolegët Monthly Notices of the Royal Astronomical Society .

Gjurmimi i historisë së Rrugës së Qumështit

Këta astronomë po përdorin termin “e pasur me ar” për të përshkruar yjet që përmbajnë një sasi të madhe elementësh të rëndë (ato më të rëndë se hekuri), duke përfshirë ato që ata i quajtën “elemente të dyqaneve të bizhuterive”, ar dhe platin.

Ata përdorën superkompjuterin ATERUI II në Qendrën për Shkencën Kompjuterike në Observatorin Kombëtar Astronomik të Japonisë për të prodhuar simulimin e tyre numerik. Ata thanë se gjurmon formimin e Rrugës së Qumështit nga Big Bengu e deri më sot, me një nivel të lartë detajesh në lidhje me kohën . Ata thanë:

Ky simulim ka rezolucionin më të lartë kohor të arritur ende: ai mund të zgjidhë saktësisht ciklin e materialeve të formuara nga yjet në Rrugën e Qumështit…

Kozmologjia standarde që përdori parashikon që Rruga e Qumështit rritet nga grumbullimi dhe bashkimi i galaktikave të vogla paraardhëse [galaktikat e vogla që u bashkuan me Rrugën tonë të Qumështit për të krijuar galaktikën e madhe ku jetojmë sot].

Yjet e pasur me ar si ‘fosile’

Të dhënat e simulimit zbuluan se disa nga galaktikat paraardhëse – ato që ekzistonin mbi 10 miliardë vjet më parë – përmbanin sasi të mëdha të elementeve më të rënda. Ata thanë se këta elementë të rëndë erdhën nga bashkimet e yjeve neutron, një burim i njohur i krijimit të elementeve të rënda. Ata thanë:

Yjet e pasur me ar u formuan në këto galaktika, dhe bollëku i tyre i parashikuar mund të krahasohet me vëzhgimet e yjeve sot.

Yutaka Hirai nga Universiteti Tohoku komentoi:

Yjet e pasur me ar sot na tregojnë historinë e Rrugës së Qumështit. Ne zbuluam se shumica e yjeve të pasur me ar janë formuar në galaktikat xhuxh mbi 10 miliardë vjet më parë. Këto galaktika të lashta janë blloqet ndërtuese të Rrugës së Qumështit.

Gjetjet tona nënkuptojnë se shumë nga yjet e pasur me ar që shohim sot janë të dhënat fosile të formimit të Rrugës së Qumështit mbi 10 miliardë vjet më parë.

Dhe ai shtoi:

Krahasimi me simulimet dhe vëzhgimet në Rrugën e Qumështit hap një rrugë të re për nxjerrjen e të dhënave fosile të yjeve.

Përfundimi: Simulimet e reja kompjuterike po tregojnë se shumica e yjeve të pasur me ar u formuan në galaktikat xhuxhë me masë të ulët që u bashkuan me galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit rreth 10 miliardë vjet më parë.

About Post Author