Ylli M. Dilo dhe Bardhyl M .Dilo- Homeri  i  pavdekshëm shqiptar At Gjergj FishtaHOMERI I PAVDEKSHEM SHQIPTAR AT GJERGJ FISHTA (Në 151 vjetorin e lindjes)

Nga Ylli M. Dilo dhe Bardhyl M .Dilo

Epopeja kombetare, hymni i muzikuar prej te madhit te letrave  Gjergj Fishta eshte prone në duart e gjithë bashkeatdhetareve që Atdheun e quajne Altar te Shenjte.  Lahuta e Homerit te kombit shqiptar – si eshte vleresuar nga njerezit e penes dhe te artit ne arenen kombetare dhe nderkombëtare, flet jo per trimeri dhe heroj legjendare por per ngjarje, beteja reale te zhvilluara në ato male dhe bjeshke ku Zanat lahen ne ujin kristal qe buron nga te çarat e shkembejve mijevjecare dhe gurgullon me hijeshi duke pasqyruar bukurite e trevave Ilire.

JETA  E FISHTES     

  Me 23 tetor 1871 ne katundin Fishte te Zadrimes  u lind Zefi, me i vogli nder tre vellezerit dhe nje moter. Prinderit e tij quheshin:  Babai – Ndok Simoni nga Domgjoni I Mirdites  dhe Nena – Prenda Kaçi nga katundi Koterr i Zadrimes. Famulltari i Trashanit, famulli ku perfshihej dhe katundi Fishte, Marian Pizzochini nga Palmanova, ua kerkoi prinderve qe ta benin frat dhe ata ia dhane.      Me shpenzimet e famullarit, Zefi shkoi ne shkollen franceskane ne Shkoder deri ne vitin 1880, kur nisi Kolegji i Troshanit.       Me 1886, vete i gjashte Zefi u nis per ne Bosnje nga Urdheri Franceskan per studime teologjike dhe filozofike. Vitin e pare te proves e kaloi në Gucjagorë afer Travanikut, ku sipas sharteve te urdherit nderroi emrin nga Zef ne  Gjergj.   Atje u njoft me poezine e rilindesave kroate Kacic, Martiq, Mazhuraniq-franceskan). .Ne kete kohe ai lidh miqesi te ngushte me poetin lirik kroat Silvije  Strahimir Kranjceviq(1865-1908).        I pajisur me njohuri te klasikeve, pasi mbaroi studimet ne Bosnje, në fund të vitit 1883 kthehet  në vendlindje . Bie ne kontakt me italo-shqiptarin At Leonard de Martino, i cili, me shkrimet e veta deshmoi se ne gjuhen shqipe mund te shprehet  çdo ritem i poezise klasike. Nje nga koleget e Fishtes, At Pashk Bardhi O.F.M. deshmon se “Gjergji  perveç veprave te dy klasikeve kroate Kaciq dhe Martiq, kishte gjithnje neper duar  vepra te poeteve klasike latin dhe italian.  Ne te ri te tij Gjergji  na recitonte vjerrsha te krijuara prej tij qe ishin aq te bukura sa na benin te shperthenim ne gaz.  Duke vene re talentin e tij i rekomandova te bente nje veper poetike kombetare duke marre per shembell kenget e popullit.  Por atij nuk i mbushej mendja.          I habitur prej klasikeve , mendonte se nuk mund te bente jehone nje veper poetike popullore”. Ne shkurt te vitit 1894  Fishta dha meshen e pare në Troshan dhe filloi sherbimin meshtar ne famulli te ndryshme,si ne  Lezhe,ne Gomsiqe, n’Abacine e Mirdites dhe në Hot, gje qe i dha rast te marri kontakt me popull dhe te njohi shpirtin e tij. Hetoi e gjurmoi pasurine e virtyteve te trashegimit arberor dhe bukurite e gjuhes se popullit. Cilesite e burrnise, trimerise, beses e te nderit dhe gjuhen, ai i ngriti duke i brumosur ne pajen e kultures se larte qe zoteronte, ne nivelin e vetedijes per deshiren dhe nevojen e lirise e te pamvaresisë në vellazerimin kombetar. Fishta eshte shkrimtar profilik dhe figure e dalluar  poliedrike në jeten  kombetare  te kohes se vet, ndoshta me teper se asnje tjeter shkrimtar i yni.

Kryevepra e tij eshte ” LAHUTA E MALCIS ” , poem epik i bazuar në poezine popullore, ku kendohet lavdia e lufterave te shqiptareve, here me serbe e malazes e here me turq.  Nevoja e bashkimit dhe fryma e vellazerimit kombetar percjellin cdo skene qe lexuesit i perfytyrohet gjallerisht, duke u perkundur në krenarine e virtyteve te larta te trashegimise stergjyshore dhe duke u dalldisur në vetedijen e pavdekshmerise te fisit te perbashket. Ndodh nganjehere ne jeten e njeriut qe disa pune megjithese ne vetvehte te vogla , behen shkas per pune te medha. Keshtu i ndodhi dhe At Fishtes me                ” Lahuten e Malcis”. Ne vitin 1902  At Leonard Gojani  ,famullitari i Rashes në Hot , largohet nga famullija dhe per ta zevendesuar per pak dite dergohet Fishta. Atje ai u njoh me Marash Ucin , burre i vjeter dhe malsor me virtyte. Ky po thuaj cdo dite shkonte per te vizituar Fishten dhe i shpinte nga tri hudhra. Marash Uci për At Fishten ishte shume simpatik se i tregonte histori te vjetra dhe luftrat qe kishen bere Malsoret me Malazes, e sidomos tek Ura e Rrzhanitces, ne te cilen kishte marre pjese dhe ai vete.       Ketu At Fishta  mori shkas per te shkruar  vellimin e pare te ” Lahutes se Malcis ” , “Te Ura e Rrzhanes”. Rrethi shoqeror i At Fishtes qe kishte lexuar kete krijim te tij mbeten shume te kenaqur dhe i propozuan qe t’i botonte. Por At Fishta nuk i dha shume rendesi propozimit te bere prej kolegeve.  Le te rrine njehere, shhim me vone qe pergjigja e tij.        At Pashk Bardhi, pjestar i shoqerise letrare  “Bashkimi”, bisedoi me themeluesin dhe kryetarin e kesaj shoqeate Emzot Doci, Abat i Mirdites .       Ishte vera e vitit 1904.       Kryetari, megjithese krijimtaria e Fishtes  i pelqeu shume , u pergjigj  se shoqata nuk kishte fonde per te botuar as ato vjerrsha dhe as vepra te tjera qe antaret e saj kishen pregatitur.       Ne keto  kushte Emzot Doci  dhe At Pashk Bardhi  qe  kishen korespondence me Faik Konicen, qe botonte ne ate kohe te perkohshmen  “ALBANIA ”  në, Londer i kerkuan ndihme ekonomike  per botimin e veprave qe kishte ne duar shoqata ” BASHKIMI “.       Faiku  u dergoi 200 franga  duke u shpjeguar se ato te holla i kishte derguar Ministria e Puneve te Jashteme  te Austrohungarise  per te botuar disa vjerrsha te Filip Shirokes  por, meqenese ky nuk i kishte gati per botim ju derguan shoqates  “BASHKIMI “.       Pasi u sigurua fondi per botim u ndesh ne nje tjeter pengese pse,sipas ligjit, ne liber duhet te shkruhej emri dhe vendi i shtypshkronjes ku botohej libri.Ne ate kohe qeveria turke ndalonte botimin e cdo libri ne shqip dhe vecanerisht te autoreve fetare. Emzot Doci , qe ato dite ndodhesh ne Vjenë- kryeqytet i Austrohungarise  bisedoi me Ministrin austrohungarez dhe i kerkoi qe te anashkalohej ligji per kete rast. Ky ju pergjigj se vetem Mekembesi i Mbretit te Dalmacis(vend ku ndodhej shtypshkronja)  Nardelli mund te vendoste.  Pergjigja e  Nardellit  ishte: ligji nuk mund te shkelet por shtypshkronja mundet qe emrin e saj dhe vendin mund ta vendosi jo ne faqen e pare me titullin e librit, autorin, etj. por ne nje faqe te fundit ne te cilen te mos shkruaje gje tjeter. Dhe keshtu u veprua ; pasi doli tirazhi nga botimi , porositesit prene faqen e fundit nga cdo liber dhe u shpernda ne  Albanolloget shqiptare brenda dhe jashte  Atdheut , ne personalitetet letrare te kohes, ne studente. Keshtu  doli ne drite vellimi i pare i “Lahutes se Malcis” e, ndonse gjithe lavdia dhe nderi i perket At Fishtes, nje grimce nderi duhet t’ja dime dhe Marash  Ucit , pse po te mos ishte takuar me ‘te , At Fishtes nuk i ishte mbushur mendja te shkruante Lahuten e Malcis. Kudo “Lahuta e Malcis” u prit me entuziazem. Studentet shqiptare ne Vjene u entuziazmuan aq fort sa propozuan Fishten per cmimin NOBEL.      Nga  lavderimet e shumta qe ju bene vaepres, At Fishta merr zemer dhe me 1907 boton ne Sarajeve njeherazi  “Anzat e Parnasit”  dhe vellimin e dyte te  ” Lahutes Malcis” , – ” Oso Kuka”       Lavderimet dhe entuziazmi qene te menjehereshme si dhe per botimin e pare. Por Fishtes akoma nuk i qe mbushur mendja plotesisht se doli i cquar ne gjithe krijuesit e kohes me ” Lahuten e Malcis” Inkurajimi qe i dhane profesoret, intelektualet, dhe studentet qe mirreshin me gjuhen shqipe ne VJENE dhe gjithe Universitetet Europiane  i dhane zemer Fishtes qe te vazhdoje botimet mbi plotesimin e Lahutes Malcis,  prandaj dhe neve sot kemi nje epope kombetare te shkruar me mjeshteri qe rralle e kane kombet e tjere.

VEPRA TË TJERA TË FISHTES      

 At  Fishta ka shkruar shume vepra te tjera , sidomos ne poezi, disa prej te cilave jane : “ Mrizi i  Zanave”, “Vallja e Parrizit ”(lirika), “Anzat e Parnasit” Gomari i Babatasit Tarollagjia e Ballkanit  ( satira, kjo e fundit botim postum), Juda Makabe  dhe Ifigjenia (tragjedi), Francesku i Azisit, Shqiptari i Qytetnuem, Jerina  ose Mbretnesha e Lulevet, etj.( drama dhe melodrama) Ka perkthyer nga  Homeri, Petrarca,, Moliere, Manzoni. Prodhimet ne proze jane kryesisht artikujt e shumte qe ka shkruar ne te perkoheshmet revista e gazeta si : Hylli i Drites dhe Posta Shqiptare ( themeluar dhe drejtuar nga vete Fishta ), Albania  ( Konica), Leka , Perparimi  ( Jezuitet ), Shkendija ( Koliqi ),Dielli ( Vatra ), Ora e Maleve e shume te tjera. Epistolari ( korespondeca private ) ka vlere jo vetem informative e ndricuese por edhe letrare, prandaj njihet pjese me rendesi e prozes fishtjane.     Si nder me perfaqesuesit e poeteve romantike, shkroi vepra qe zhvillojne tema te poezise gojore dhe te tradites, duke u mbeshtetur shume mbi modelet stilistkore folklorike, duke perfshire edhe metriken folklorike.       Ka te dhena qe ka lene piktura dhe po ashtu qe arkitekt i njeres prej kishave ne Shkodër. Ka botuar nëntë tekste dramatike. Kontributi qe Fishta i ka dhene kombit dhe Atdheut ne fushen shoqerore e politike deshmohet nga disa te dhena biografike: —  Drejtor i Shkollave Franceskane ne Shkoder me 1902 ku vuri shqipen gjuhe mesimi per te paren here. —  Kryetar i Komisjonit per caktimin e alfabetit kombetar ne Kongresin e  Manastirit  me 1908. —  Kryetar i Dergates shqiptare ne Konferencen e Paqes me 1919. —  Deputet dhe nenkryetar i Parlamentit  me 1921. —  Ne tetor 1921 me sivllaun Dodjan, shkuan ne  Rome per te takuar Kryetarin e Urdherit dhe u priten nga PAPA  BENETIKU  XV, ku moren ndihma per hapjen e shkolles  Illyricum. —  Ne fillim te vitit 1922 u nis ne  Mbreterine e Bashkuar, ne shkurt 1922 ne Liverpool, dhe pas 12 ditesh ne Amerikë. Takoi senatore katolike, te cilet ndikuan tek  Henry Cabot Lodge, i Partise se Republikaneve, per njohjen diplomatike  te Shqipërisë  së pavarur . —  Delegat i  Shqipërisë në koferencat interballkanike në Athinë 1930, Stamboll 1931 e Bukuresht 1932. —  Provincial i Franceskaneve te  Shqipërisë 1935 – 1938. —  Më 1940,  Papa Piu XII e priti  Fishten në një audience te gjatë në Selinë e Shenjtë në Vatikan. C E N S U R A       Si me  Skiroin, Konicen  dhe autore te tjere te rinj, me ardhjen ne pushtet te regjimit komunist, Fishta   u shpall ” armik i popullit ” dhe si autor u ndalua sepse kryevepra e tij Lahuta e Malcis, eshte antisllave. Nder akuzat e tjera qe i beheshin qene dhe pranimi i medaljes nga Sulltani, te qenit agjent i austrohungarezeve ku botonte ” Posta e Shqypnis “si  dhe mosrefuzimi i titullit  ” Akademik  ” i Akademise  se Shkencave te Italise   fashiste pasi kjo pushtoi  Shqipernë . ZHVARROSJA :  Ne valet e revolucionit kulturor, me 20 mars 1967  eshtrat e Fishtes me urdher te strukturave te shtetit komunist zhvarrosen nga Kisha e Gjuhadolit .  Sipas nje deshmie eshtrat e tij dhe te sivellezerve te tjere u hodhen pas tri diteve ne lumin Drin. Por deshmi te tjera percjellin se eshtrat u shpetuan, u ruajten tinez serishmi ne varrezat e Rremajt në Shkoder. U rivarros me 1996. Korespondenca e  Fishtes  me  Musolinin   dhe  Jakominin.        Njihen dy letra që Fishta i ka drejtuar  Brnito Musolinit.  Letra e pare i takon vitit 1934 dhe eshte postuar ne  Livorno (Itali ).  Eshte shkruar italisht. Ne kete leter  Fishta  i kerkon  Musolinit  botimin e plote te vepres se tij, pasi ” Provinca e  Fishtes  ”  dhe  ” Urdheri Franceskan” nuk mund ta benin. Te ardhurat nga shitja e vepres t’i kalonin kesaj province.       Letra e dyte e Fishtes  drejtuar  Musolinit  eshte shkruar ne  Rome  me date 27 prill 1940 dhe i kerkon qe Prof.  GIno Bottiglioni   i  Universitetit te Bolonjes  te punoje per te organizuar nje grup te rinjsh per studime albanollogjike.       Letra  drejtuar  Jakominit,  Mekembesit te Mbretit  Viktor Emanuel   i  lll-te , eshte nje lutje per te ndihmuar albanollogun  Norbert Jokl. DITET  E  FUNDIT  TE  FISHTES   

  Nga fundi  i vitit  1940 shkoi ne  Troshan, ku kishte nisur fillimisht jeten rregulltare dhe ate letrare. Semuret me 10 dhjetor ku i u gjend prane miku i tij Dodjan  dhe sekretari  Volaj.  Me 14 dhjetor e sjellin ne Shkoder, ku e shtrojne ne spital per nje semundje zemre dhe pleomoni. Me 22 dhjetor nje bore e madhe mbuloi qytetin. Fishta  kundronte nga dritarja e spitalit  Shkodren  e tij te dashur mbuluar me bore. Gjendja e tij shendetesore po rendohej. Me  27 dhjetor bie ne koma dhe mjeket humbasin cdo shprese.      Μe  30 dhjetor 1940  Fishta nderroi jete. Shtypi shqiptar dhe nderkombetar lajmeroi vdekjen e Fishtes  me fjalet:           ” NDERROI  JETE  HOMERI  SHQIPTAR “ N D E R I M E       Gjate viteve qe jetoi  Fishta  ishte nje personalitet i nderuar jo vetem ne arenen kombetare por dhe ne ate nderkombetare.     — Me   28 janar  1912 ,  Klubi  ” GJUHA SHQYPE ” ne pallatin ipeshknor i dhuroi  Fishtes  nje kurore ergjendi per merita ne krijimtari letrare.     — Po kete vit ( 1912 ) ai dekorohet nga  Mbreteria Austrohungareze me medaljen  ”  Ritterkreuz  ”  per konntributin kulturor ne Shqiperi.     — Me propozimin e Valiut  Hasan Riza Pasha, Fishta u dekorua me  medaljen  “Marif re klasit te 2 – te ”  per sherbime paqeje.     — Me  1913  qyteti i  Beratit i dergoi nje pupel ( pende ) ari.     — Me  1929  Urdheri Franceskan  ( PIU  XI )  e dekoroi  :  ” Lector Jubilatos”  “.     — ME 1931 Greqia e dekoroi me  dekoraten  “PHONEIX” — Me  1939  Akademia Italiane   e beri antar te saj.       — Me  2001 Keshilli Bashkiak i Lezhes e beri   ” QYTETAR NDERI “, me rastin e 130- vjetorit te lindjes se tij.       — Me  2002  Presidenti i Shqiperise, Alfred Moisiu, i akordoi titullin e larte           ”  NDERI  I  KOMBIT  “, me rastin e 90 – vjetorit te Pamvarsise..                                                                                                                          

Bibliografi: Albanian Kosovar youth in the free World Wikipedia LAHUTA E MALCIS, botimi 2-te.

About Post Author