Zbulohen sinjale enigmatike infratingujsh në Stratosferën e Tokës


Tingujt me frekuencë të ulët mund të udhëtojnë në distanca të mëdha në të gjithë planetin tonë, duke bartur informacione për ngjarjet që i kanë gjeneruar, si dhe mediumin përmes të cilit udhëtojnë. Këto tinguj zakonisht regjistrohen në sensorë të bazuar në sipërfaqe. Megjithatë, kohët e fundit, sensorë janë ngritur në balona në lartësi të mëdha, ku ata kanë zbuluar një pamje të pasur tingulli krejt të ndryshme nga ajo e sipërfaqes së Tokës. Duke përdorur mikrobarometra të lirë të ngritur nëpërmjet balonave pasive të ajrit të nxehtë diellor, studiuesi i Sandia National Laboratories Daniel Bowman dhe kolegët e tij zbuluan zhurmën e sfondit, si dhe ngjarje individuale infratingujsh, disa prej të cilave origjina mbeten enigmatike, në stratosferën e poshtme të planetit tonë.

Stratosfera është një shtresë relativisht e qetë e atmosferës së Tokës.

Të shqetësuar rrallë nga aeroplanët ose turbulencat, mikrofonat në stratosferë marrin një shumëllojshmëri tingujsh të padëgjuar askund tjetër.

Kjo përfshin tingujt natyrorë nga përplasjet e valëve të oqeanit dhe bubullimat, tingujt e krijuar nga njeriu si turbinat e erës ose shpërthimet, madje edhe tingujt me origjinë të panjohur.

Për të arritur në stratosferë, Dr. Bowman dhe bashkëautorët ndërtojnë balona që shtrihen nga 6 deri në 7 m (20-23 këmbë). Pavarësisht madhësisë së tyre të madhe dhe aftësisë për mbledhjen e të dhënave, balonat janë relativisht të thjeshta.

“Tulumbacet tona janë në thelb qese plastike gjigante me pak pluhur qymyr druri në brendësi për t’i bërë ato të errëta,” tha Dr. Bowman.

“Ne i ndërtojmë ato duke përdorur plastikë të bojës nga dyqani i pajisjeve, shirit transporti dhe pluhur qymyr druri nga dyqanet e furnizimeve piroteknike.”

“Kur dielli shkëlqen në balonat e errëta, ajri brenda nxehet dhe bëhet i gjallë.”

“Kjo energji pasive diellore është e mjaftueshme për t’i sjellë balonat nga sipërfaqja në mbi 20 km (66,000 këmbë) në qiell.”

“Çdo tullumbace ka nevojë vetëm për materiale me vlerë rreth 50 dollarë dhe mund të ndërtohet në një fushë basketbolli.”

Studiuesit mbledhin të dhëna dhe zbulojnë tinguj me frekuencë të ulët me mikrobarometra, të cilët fillimisht ishin krijuar për të monitoruar vullkanet.

Pas lëshimit të balonave, ata gjurmojnë rrugët e tyre duke përdorur GPS – një detyrë e nevojshme pasi balonat ndonjëherë lundrojnë për qindra milje dhe ulen në vende të vështira për t’u arritur.

Por, për shkak se balonat janë të lira dhe të lehta për t’u ndërtuar dhe lëshuar, ato mund të lëshojnë shumë balona dhe të mbledhin më shumë të dhëna.

Së bashku me tingujt e pritshëm të njeriut dhe mjedisit, autorët zbuluan diçka që nuk janë në gjendje të identifikojnë.

“Në stratosferë, ka sinjale misterioze infratingujsh që ndodhin disa herë në orë në disa fluturime, por burimi i tyre është plotësisht i panjohur,” tha Dr. Bowman.

Balonat me energji diellore mund të ndihmojnë gjithashtu në eksplorimin e planetëve të tjerë, të tillë si vëzhgimi i aktivitetit sizmik dhe vullkanik të Venusit përmes atmosferës së saj të trashë.

Shkencëtarët prezantuan gjetjet e tyre më 11 maj 2023 në Takimin e 184-të të Shoqatës Akustike të Amerikës .