Zbulohet fati i teleskopit të Porto Rikos që ishte në kërkim të jetës jashtëtokësore


TK Randall

Observatori siç duket sot. Observatori me famë botërore Arecibo ishte shembur plotësisht në vitin 2020 pasi kabllot e tij mbështetëse u prishën.I vendosur në Puerto Riko dhe i ndërtuar gjatë viteve 1960, Observatori Arecibo i njohur menjëherë u karakterizua nga pjata e tij e madhe prej 1000 metrash e ndërtuar në një gropë natyrale në kodra.

Megjithatë, për fat të keq, tani duket shumë ndryshe nga koha e lulëzimit të saj – me pjatën e saj të plasaritur dhe të çarë në qendër dhe platformën e saj marrëse 900 tonëshe, e cila dikur ishte e varur nga kabllot 400 metra mbi të, e shtrirë në një grumbull të thërrmuar në tokë pas mbështetja e saj e mbetur dështoi dy vjet më parë.

Ky fund fatkeq i një objekti të tillë ikonik ishte fatkeqësisht i gjithi, por i pashmangshëm pasi dëmtimet e pësuar gjatë dy tërmeteve thyen dy nga kabllot kritike për integritetin e tij strukturor.

Megjithatë, jo gjithçka ishte domosdoshmërisht e humbur.

Në vitin 2021, Guvernatori Wanda Vazquez Garced nënshkroi një urdhër të ri ekzekutiv duke deklaruar se do të bëhej politika zyrtare e Porto Rikos për të parë teleskopin të rindërtuar.

“Qeveria e Porto Rikos deklaron, si një çështje e politikës publike, bindjen e saj për rindërtimin e Radio Teleskopit Arecibo dhe rifillimin e shpejtë të shkencës dhe arsimit të klasit botëror në Observatorin Arecibo,” shkroi ai.

Tani, megjithatë, duket sikur teleskopi nuk do të rindërtohet në fund të fundit – kryesisht për shkak të kostos dhe sepse këto ditë ka pajisje të tjera radarësh që mund të arrijnë të njëjtën gjë.

Fondet ekzistuese të dedikuara për projektin tani do të shkojnë për ndërtimin e një qendre të re arsimore.

Është një fund i trishtuar i një prej teleskopëve më të njohur në botë – një objekt që dikur u shfaq në filmat e Hollivudit dhe që ishte bërë sinonim i kërkimit të jetës jashtëtokësore.