Zbulohet meteori i dytë ndëryjor


Sergio Prostak

Të dy meteorët e parë dhe të dytë ndëryjor, IM1 dhe IM2, janë më të jashtëzakonshëm në forcën materiale dhe mund të kenë origjinën nga shpërthimet e supernovës, sipas një studimi të ri nga astrofizikanët e Universitetit të Harvardit.

Një top zjarri. Kredia e imazhit: Urikyo33.

IM1 u zbulua nga sensorët e qeverisë amerikane në 2014, u identifikua si një objekt kandidat ndëryjor në 2019 dhe u konfirmua në 2022.

I njohur gjithashtu si CNEOS1 2014-01-08, objekti kishte një diametër të vlerësuar prej 0,45 m (1,5 këmbë), një masë prej 460 kg dhe një shpejtësi para-ndeshje prej 60 km në sekondë (37,3 milje për sekondë).

“IM1, i zbuluar nga sensorët e Departamentit të Mbrojtjes së SHBA-së (DoD) përmes dritës që emetoi ndërsa digjej në atmosferën e Tokës në brigjet e Papua Guinesë së Re në 2014, u përcaktua të ishte një objekt ndëryjor në vitin 2019, një përfundim. kjo u konfirmua nga analiza e pavarur e kryer nga DoD në vitin 2022,” shpjeguan studiuesit e Universitetit të Harvardit Amir Siraj dhe Abraham Loeb.

“Objekti i parapriu objektit ndëryjor ‘Oumuamua për 3,8 vjet dhe objekti ndëryjor 2I/Borisov me 5,6 vjet.”

“Maja e matur është e dukshme në kurbën e dritës së IM1 në një lartësi prej 18.7 km (11.6 milje) nënkupton presionin e ramit të ambientit prej 194 MPa (Megapascals) kur meteori u shpërbë”, shtuan ata.

“Ky nivel i forcës së materialit është mbi 20 herë më i lartë se meteoritët gurorë dhe 2 herë më i madh se meteoritët e hekurit.”

“IM1 ishte gjithashtu dinamikisht i pazakontë – shpejtësia e tij në raport me Standardin Lokal të Pushimit ndahet nga më pak se 5% e të gjithë yjeve.”

Meteori i dytë ndëryjor, IM2 ose CNEOS 2017-03-09, u identifikua në të dhënat nga katalogu i topave të zjarrit CNEOS .

Objekti u zbulua më 9 mars 2017, në një lartësi prej 23 km (14.3 milje) mbi Oqeanin Atlantik pranë Portugalisë.

Ishte afërsisht një metër (3 këmbë) në madhësi, 10 herë më masiv se IM1 dhe lëvizte me një shpejtësi prej 40 km në sekondë (24.9 milje në sekondë).

Studiuesit krahasuan gjithashtu forcën materiale të IM1 dhe IM2 me atë të objekteve të tjera CNEOS.

“IM1 dhe IM2 renditen në vendin 1 dhe 3 për sa i përket forcës materiale nga të gjitha 273 topat e zjarrit në katalogun CNEOS,” thanë ata.

“Kjo nënkupton që meteorët ndëryjor vijnë nga një popullsi me forcë materiale karakteristikisht më të lartë se meteorët që vijnë nga brenda Sistemit Diellor.”

“Përveç kësaj, ne zbulojmë se nëse dy objektet janë përfaqësues të një popullate të sfondit në trajektore të rastësishme, zbulimet e tyre të kombinuara nënkuptojnë se afërsisht 40% e të gjithë elementëve zjarrdurues janë të kyçur në objekte ndëryjore të shkallës metër.”

“Një bollëk kaq i lartë me sa duket sfidon origjinën e sistemit planetar.”

“Ne supozojmë se IM1 dhe IM2 përbëhen nga elementë zjarrdurues, edhe pse forca e tyre materiale nënkupton se ato ishin kryesisht metalike në përbërje,” shtuan ata.

“Është interesante se ka një pakicë elementësh zjarrdurues të vërejtur në fazën e gazit në mjedisin ndëryjor, një vëzhgim i cili potencialisht mund të pasqyrojë elementët zjarrdurues që mbyllen në objektet ndëryjore.”

“Supernova është vërejtur se prodhojnë ‘plumba’ të pasur me hekur, të cilat mund të jenë një origjinë e mundshme e IM1 dhe IM2.”

Punimi i ekipit do të botohet në Astrophysical Journal Letters .

About Post Author