Zbulohet misteri i gurëve të asteroidit Bennu (ose zogut të lashtë egjyptian)


 


Paul Scott Anderson

Pse asteroidi Bennu afër Tokës ka kaq shumë gurë në sipërfaqen e tij?

 Përpara fundit të vitit 2018, kur anija kozmike e NASA-s OSIRIS -Rex  vizitoi Bennu-në, shkencëtarët prisnin që asteroidi të kishte një sipërfaqe të veshur tërësisht ose pjesërisht me një  regolit  të imët rëre dhe guralecë. Në fakt, REx në OSIRIS-REx qëndron për Regolith Explorer . Por OSIRIS-REx gjeti sipërfaqen e Bennu-s të shpërndarë me gurë dhe gurë të mëdhenj. Këtë muaj (21 tetor 2021), shkencëtarët njoftuan se tani mund të kenë një përgjigje për misterin e gurit të asteroidit Bennu.

Studimi i ri, i botuar në revistën Nature më 6 tetor 2021, vjen nga Universiteti i Arizonës. Studimi sugjeron se shkëmbinjtë porozë janë përgjegjës për mungesën e regolitit të imët në sipërfaqen e Bunnu.

Misteri i gurit të asteroidit Bennu: shkëmbinj por jo rërë

Shkencëtarët kishin menduar se Bennu do të mbulohej me regolit të hollë. Imazhet nga afër nga një anije kozmike treguan se ajo ishte pothuajse plotësisht e mbuluar me gurë të mëdhenj. Si mund të jetë kjo? Siç shpjegoi bashkëautori dhe hetuesi kryesor i OSIRIS-REx, Dante Lauretta në një  deklarate te NASA-s :

… Hartimi dhe karakterizimi i sipërfaqes së asteroidit ishte një qëllim kryesor. Anija kozmike mblodhi të dhëna me rezolucion shumë të lartë për të gjithë sipërfaqen e Bennu, e cila ishte deri në 3 milimetra [1/10 inç] për pixel në disa vende. Përtej interesit shkencor, mungesa e regolitit të hollë u bë një sfidë për vetë misionin, sepse anija kozmike ishte projektuar për të mbledhur një material të tillë.

Mësimi i makinerisë

  Saverio Cambioni , në Universitetin e Arizonës dhe MIT dhe autori kryesor i punimit të ri, u përpoq të zgjidhte misterin duke përdorur mesimin edhe të dhënat e temperaturës. Ai tha:

Kur erdhën imazhet e para të Bennu, ne vumë re disa zona ku rezolucioni nuk ishte mjaftueshëm i lartë për të parë nëse kishte gurë të vegjël apo regolit të imët. Ne filluam të përdorim qasjen tonë të mësimit të makinerive për të dalluar regolitin e imët nga shkëmbinjtë duke përdorur të dhëna të emetimit termik Vetëm mësimi i makinerive mund të eksplorojë me efikasitet një grup të dhënash kaq të madh.

Rrezatimi termik  , ose rrezatimi i nxehtësisë, i ndihmoi shkencëtarët të tregonin ndryshimin midis regolitit të imët dhe shkëmbinjve dhe gurëve më të mëdhenj në Bennu. Rrezatimi termik emetohet   nga një sipërfaqe e nxehtë në të gjitha drejtimet. Bennu, orbita e të cilit rreth diellit është në të njëjtën sferë të sistemit diellor si Toka (prandaj emërtimi  asteroid afer tokes) i afrohet diellit pak më afër se sa Toka.

 Emri i këtij asteroidi, Bennu, lidhet me një zog mitologji te lashte egjyptian  te  lidhur me diellin, krijimin dhe rilindjen. Ashtu si Toka ngrohet nga dielli, ashtu është edhe Bennu. Rrezatimi termik i ri-emetuar është ajo që i lejon shkencëtarët të zgjidhin misterin e gurit.

Ndihmoi sepse rrezatimi termik i regolitit të imët është i ndryshëm nga ai i shkëmbinjve më të mëdhenj. Në regolit të imët, madhësia e grimcave kontrollon emetimin termik. Por, në shkëmbinjtë më të mëdhenj, poroziteti i shkëmbinjve kontrollon këtë emetim.Për testimin e tyre, studiuesit krijuan një bibliotekë të mostrave të emetimit termik, bazuar në kombinime të ndryshme të regolitit të imët dhe shkëmbinjve porozë. Mësimi i makinerive më pas “lidhi pikat” midis mostrave.Në total, 122 zona në Bennu u analizuan në këtë mënyrë, si gjatë ditës ashtu edhe gjatë natës.

Surpriza në Bennu

Rezultatet ishin befasuese për studiuesit. Regoliti i imët nuk u shpërnda thjesht rastësisht në sipërfaqen e asteroidit. Përkundrazi, pati një rritje prej disa dhjetëra për qind në ato pak zona ku shkëmbinjtë janë jo porozë. Megjithatë, ajo ishte më e ulët në rajonet e shkëmbinjve shumë porozë (shumica e sipërfaqes).

Shkencëtarët thonë se kjo do të thotë se shkëmbinjtë porozë të Bennu prodhojnë shumë pak regolith. Kjo është për shkak të ngjeshjes së shkëmbinjve në vend që të copëtohen nga ndikimet e meteoroideve. Boshllëqet në shkëmbinj veprojnë si një jastëk, duke ndihmuar në mbrojtjen e shkëmbinjve nga ndikimet. Në thelb, shkëmbinjtë janë të vetë-mbrojtur në një farë mase nga ndikimet. Si bashkëautore  Chrysa Avdellidou , një shkencëtare në Qendrën Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore (CNRS) dhe Laboratorin Lagrange të Observatorit dhe Universitetit të Côte d’Azur në Francë, komentoi:

Në thelb, një pjesë e madhe e energjisë së ndikimit shkon në shtypjen e poreve duke kufizuar copëzimin e shkëmbinjve dhe prodhimin e regolitit të ri të imët.Cambioni dhe kolegët e tij treguan gjithashtu se plasaritja e shkaktuar nga ngrohja dhe ftohja e shkëmbinjve të Bennu zhvillohet më ngadalë në shkëmbinj porozë sesa në shkëmbinj më të dendur. Kjo ndodh ndërsa asteroidi rrotullohet gjatë ditës dhe natës dhe më tej pengon prodhimin e regolitit të imët.Jason Dëorkin shkencëtar i projektit OSIRIS-REx në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA-s, shtoi:Kur OSIRIS-REx të dorëzojë kampionin e tij të Bennu (në Tokë) në shtator 2023, shkencëtarët do të jenë në gjendje të studiojnë mostrat në detaje. Kjo përfshin testimin e vetive fizike të shkëmbinjve për të verifikuar këtë studim.

Lloje të ndryshme asteroidësh

Gjetjet janë në përputhje me ato të asteroidëve të tjerë dhe theksojnë ndryshimet midis llojeve të ndryshme të asteroidëve. Për shembull,Ryugu  është një asteroid karbonik i  tipit B i pasur me karbon, si Bennu. Gjithashtu është i mbuluar me shkëmbinj poroz dhe i mungon regoliti i imët. Këto rezultate erdhën nga misioni Hayabusa 2 i Japonisë .Ne të kundërt,itokaëa  , një asteroid me gurë tipit S i vizituar nga misioni i mëparshëm Hayabusa në 2005, ka një regolit të bollshëm të imët në sipërfaqen e tij. Në përputhje me këtë, një studim i mëparshëm zbuloi se shkëmbinjtë e tij janë më pak porozë se ato në Bennu dhe Ryugu.

Siç tha bashkëautori Marco Delbo në Laboratorin CNRS dhe Lagrange:Për dekada, astronomët kundërshtuan se asteroidët e vegjël afër Tokës mund të kenë sipërfaqe shkëmbore të zhveshur. Dëshmia më e padiskutueshme se këta asteroidë të vegjël mund të kishin një regolit të konsiderueshëm të imët u shfaqën kur anija kozmike vizitoi asteroidët e tipit S Eros   dhe Itokaëa në vitet 2000 dhe gjetën regolith të imët në sipërfaqet e tyre.

Ekstrapolimi i rezultateve në asteroidë të tjerë

Gjetjet sugjerojnë fuqimisht një dallim kyç midis asteroideve karbonike dhe të tipit S. Bazuar në këtë, studiuesit tani parashikojnë se në vëzhgimet e ardhshme të asteroidëve të tjerë, asteroidet karbonike do të jenë kryesisht pa regolit të imët. Në asteroidët e tipit S, megjithatë, regoliti i imët duhet të jetë i zakonshëm. Asteroidet karbonike janë më të zakonshmet në sistemin diellor. Sipas Cambioni:

Kjo është një pjesë e rëndësishme në enigmën e asaj që drejton diversitetin e sipërfaqeve të asteroidëve. Asteroidët mendohet të jenë relike të sistemit të hershëm diellor, kështu që të kuptuarit e evolucionit që ata kanë pësuar në kohë është thelbësore për të kuptuar se si u formua dhe u zhvillua sistemi diellor. Tani që ne e dimë këtë ndryshim thelbësor midis asteroideve karbonike dhe të tipit S, ekipet e ardhshme mund të përgatisin më mirë misionet e mbledhjes së mostrave në varësi të natyrës së asteroidit të synuar.Siç vërehet edhe në punim:Ne konkludojmë se batanijet regolith janë të pazakonta në asteroidet karbonike, të cilët janë lloji më i shumtë i asteroideve. Në të kundërt, këto terrene duhet të jenë të zakonshme në asteroidet me gurë, të cilët kanë shkëmbinj më pak poroz dhe janë grupi i dytë më i populluar nga përbërja.

Një botë primitive me ujë të lashtë dhe organikë

Bennu është një relike e lashtë e mbetur nga formimi i sistemit diellor. OSIRIS-Rex gjeti prova  per minerale te hidratuara në sipërfaqen e saj. Kjo tregon për ujin e lashtë, me gjasë në trupin më të madh prind nga i cili u shkëput Bennu. Duke qenë i pasur me karbon, Bennu mendohet gjithashtu se ka komponime organike në sipërfaqen e tij, pararendësit e jetës.

OSIRIS-Rex tani është në rrugën e kthimit në Tokë. Kapsula e kthimit të mostrës, me mostrat e saj të çmuara të Bennu, pritet të zbarkojë më 24 shtator 2023.

Përfundimi: Në një surprizë për shkencëtarët, anija kozmike OSIRIS-REx gjeti asteroidin Bennu të mbuluar me gurë, jo regolit të imët si rërë siç pritej. Një studim i ri thotë se kjo është për shkak se shkëmbinjtë në Bennu janë shumë poroz.

About Post Author