Zbulohet vrima më e thellë blu në botë, me shpella dhe tunele të fshehura që besohet se janë brenda


Shkencëtarët nuk kanë arritur ende në fund të Vrimës Blu Taam Ja’ në Gjirin Chetumal të Meksikës, për të cilën matjet e reja sugjerojnë se mund të lidhet me një labirint shpellash dhe tunelesh nëndetëse.

Vrima e Kaltër Taam Ja’ e Meksikës është gropa më e thellë e njohur nënujore në botë, kanë zbuluar studiuesit – dhe ato nuk kanë arritur ende në fund. 

Matjet e reja tregojnë se Vrima Blu Taam Ja’ (TJBH), e cila ndodhet në gjirin Chetumal në brigjet juglindore të Gadishullit Jukatan, shtrihet të paktën 1,380 këmbë (420 metra) nën nivelin e detit. 

Kjo është 480 këmbë (146 m) më e thellë se sa shkencëtarët dokumentuan fillimisht kur zbuluan për herë të parë vrimën blu në 2021, dhe 390 këmbë (119 m) më thellë se mbajtësi i mëparshëm i rekordit – vrima e kaltër Sansha Yongle 990 këmbë (301 m) , i njohur gjithashtu si Vrima e Dragoit, në Detin e Kinës Jugore . 

“Më 6 dhjetor 2023, një ekspeditë zhytjeje në skuba u krye për të identifikuar kushtet mjedisore që mbizotërojnë në TJBH,” shkruajnë studiuesit në një studim të botuar të hënën (29 prill) në revistën Frontiers in Marine Science . Gjatë ekspeditës, studiuesit morën matje me një profilues të përçueshmërisë, temperaturës dhe thellësisë (CTD) – një pajisje me një grup sondash që lexojnë dhe transmetojnë vetitë e ujit në sipërfaqe në kohë reale nëpërmjet një kablloje. Të dhënat zbuluan se vrima blu Taam Ja’ është “vrima blu më e thellë e njohur në botë, me fundin e saj ende të pa arritur”, shkruajnë studiuesit në studim. 

I ngjashëm: Shpella kolosale në Meksikë që u formua 15 milionë vjet më parë është edhe më e madhe se sa mendonim 

Profilisti theksoi gjithashtu shtresa të ndryshme uji brenda vrimës blu, duke përfshirë një shtresë nën 1312 këmbë (400 m) ku kushtet e temperaturës dhe kripësisë ngjanin me ato të Detit të Karaibeve dhe lagunave të shkëmbinjve bregdetarë aty pranë. Kjo sugjeron që TJBH mund të lidhet me oqeanin nëpërmjet një rrjeti të fshehur tunelesh dhe shpellash, sipas studimit.

Vrimat blu janë shpella vertikale të mbushura me ujë, ose gropa , të gjetura në rajonet bregdetare ku shkëmbinjtë janë bërë nga materiale të tretshme, të tilla si gur gëlqeror, mermer ose gips. Ato formohen kur uji në sipërfaqe depërton nëpër shkëmb, duke tretur mineralet dhe duke zgjeruar çarjet, gjë që përfundimisht bën që shkëmbi të shembet. Shembuj të famshëm përfshijnë Vrimën Blu të Deanit në Bahamas, Vrimën Blu Dahab në Egjipt dhe Vrimën e Madhe Blu në Belize.

Matjet fillestare të TJBH u morën duke përdorur një tingëllues eko – një instrument që dërgon valët e zërit deri në fund të ujit dhe mat shpejtësinë që ato kthehen për të llogaritur distancën. Megjithatë, ka kufizime për teknikat e tingullit të jehonës në vrimat blu për shkak të luhatjeve në densitetin e ujit dhe formës së paparashikueshme të secilës vrime, e cila mund të mos jetë krejtësisht vertikale.

“Konfirmimi i thellësisë maksimale nuk ishte i mundur për shkak të kufizimeve të instrumenteve gjatë ekspeditave shkencore në 2021,” shkruajnë studiuesit në studim.

Instrumenti CTD i përdorur për punën e fundit nuk gjeti as fundin e vrimës blu, pasi mund të vepronte vetëm deri në thellësi 1640 këmbë (500 m). Shkencëtarët e ulën profilin deri në atë thellësi, por kablloja me të cilën ishte lidhur mund të ketë lëvizur në rrymat nënujore ose është përplasur në një parvaz që ndaloi pajisjen në gjurmët e saj 1,380 metra poshtë, sipas studimit.

Më pas, shkencëtarët planifikojnë të “deshifrojnë “thellësinë maksimale të TJBH dhe mundësitë për të formuar një pjesë të një sistemi të ndërlikuar dhe potencialisht të ndërlidhur nënujor të shpellave dhe tuneleve,” shkruajnë studiuesit.

“Brenda thellësive të TJBH mund të shtrihet edhe një biodiversitet për t’u eksploruar,” shtuan ata.

Shkruar-Sascha Pare