Zemër zemra, zemra ime-Leonard Pipa


Zemër zemra, zemra ime,

Është shqyer është çarë,

Mirë më mirë bëhu trime,

Eja lidhma me litar.

Eja, eja dili zonjë,

Kraharorit vrima vrima,

Vetëm krahët më mungojnë,

Ti nis zogu nëpër filma.

Syri, syri doli udhës,

Kokën mban nga rrugë e heshtur,

Sa të shfaqet dritë e buzës,

Sa të shuhet zjarr i ndezur!

Anës anës errësira,

U largua në të prera,

E shtyn era në rrëpira,

E tremb ujku në rrufera.

Këmbëgjatë si lejleku,

Shkel mbi gjëmba, shkel mbi ferra,

Më ka rrahur si dybeku,

Një mirazh me leleshqera…

Më kanë shkelur dy majmunë,

Kokë qethur nëpër kujë,

Djath i hëngra tre sapunë,

Shiva lëmin vërrë në ujë!

Qepa mëngës lara lara

Tatëpjetës me hilera,

Fustanin më tre të çara,

Keq i’a kishte grisur era…

Zemër zemrën në përfund,

Ku e humba, e përhumba…

Eja dreqin dhe mos u tund,

Ose nisëm dy pëllumba!