Zhitia e Vitisë-Feri Arifi


Pas një shëtitje në Zhiti gjeta disa gurë jo të zakonshëm në këtë vend, por ne nuk kemi Ekspert të llojeve të ndryshme si ato kozmokimistët.

Matriali i gjeturë po në Kosovë në Zhiti është siçnshihet më i vjetër i gjetur në Tokë, dhe janë në gurë grimcat e karbitit të silikonit nga meteori Murchison, të cilët sipas rrjetit janë përcaktuar të jenë 7 miliardë vjet të vjetra, rreth 2.5 miliardë vjet më të vjetra se mosha 4.54 miliardë vjeçare e Tokës. Ky është nji studim i pa zbuluar deri me sot.

Edhe pse nga viti 2000 fshati Zhiti nuk ka banorë serbo-sllav, nga viti 2007, 2012, e kshtu me rradh, ka njerz sllavë që janë varrosur ay në Zhiti në varrët e vjetra, sepse banorët janë të ndarë shumica nga e njejta etni.