Zymer Mehani-Promovim Libri


Promovim Libri

Dje, më 11 qershor 2024, në Qendrën Burimore “Përparimi”-Prishtinë, (lagjja Emshir) u promovua libri “Unë jam Omeri” i poetes së talentuar, Lejla DragushaNë promovim ishin prezentë stafi mësimor, i kryesuar nga drejtoresha, Igballe Asllani-Potera, nxënës të kësaj shkolle, familja e autores dhe shkrimtarët z. Fadil H. Curri, prof. dr. Sadri Rexhepi e Zymer Mehani…Ky eveniment kulturor u moderua shkëlqyeshëm nga moderatorja Urtina Dragusha.

Siç e do rendi, takimi u hap me fjalën përshëndetëse të drejtoreshës së Qendrës Burimore “Përparimi”-Prishtinë, zonja Igballe Asllani-Potera, e cila u uroi mirëseardhje familjarëve të autores, si dhe shkrimtarëve të lartpërmendur, që ishin në panelin për promovim të librit “Unë jam Omeri”.Para pjesëmarrësve për librin e autores Lejla Sh. Dragusha “Unë jam Omeri” (prozë-poezi) folën prof. Dr. Sadri Rexhepi, kryesisht për pjesën e poezive, shkrimtari Fadil H. Curri, që deklamoj ca vargje poetike nga libri në fjalë i autores Dragusha dhe unë Zymer Mehani (redaktor dhe recensent i librit në fjalë)…Në vazhdim po e paraqes studimin tim për librin e autores Lejla Sh. Dragusha, “Unë jam Omeri” (prozë-poezi), PRINTING PRESS, Prishtinë, 2024.

(Përsiatje dhe refleksione)

Vargjet më sublime janë ato të motrës për vëllanë

Në letërsinë shqipe dhe atë botërore, një nga temat më prekëse dhe të përjetshme janë marrëdhëniet familjare, veçanërisht ato mes motrës dhe vëllait. Kjo lidhje përfaqëson një dashuri të pastër dhe të pakushtëzuar, një përkushtim të thellë dhe një mbështetje të ndërsjelltë që shkon përtej kufijve të zakonshëm të kohës dhe hapësirës. Pikërisht këtë e shpreh me mjeshtëri dhe ndjenjë të thellë autorja Lejla Dragusha, në poezitë e saj kushtuar vëllait të saj, Omerit.

I. Proza poetike

Lejla Sh. Dragusha është një autore që shquhet për stilin e saj unik dhe për mesazhet e thella që sjell në librin “Unë jam Omeri”. Stili i të shkruarit së saj është i pasur me imazhe poetike dhe me një ndjenjë të thellë për emocionet dhe refleksionet njerëzore. Gjuha që përdor Lejla Sh. Dragusha si në prozat poetike, ashtu edhe në poezitë e saj është e rafinuar dhe e shpërndarë me metafora dhe simbole, por edhe me figuracion tjetër poetik, që e bëjnë leximin e librit të saj të mahnitshëm dhe frymëzues.

Në librin “Unë jam Omeri”, autorja Lejla Sh. Dragusha trajton tema të ndryshme që lidhen me jetën, dashurinë, humbjen dhe rrugëtimin e brendshëm të individit.

Kryeprotagonist i shkrimeve të saj është Omeri (që sipas informacioneve që autorja na jep, ai është vëllai i saj). Mesazhi i saj shpesh reflekton mbi vuajtjet dhe gëzimet e njeriut në botën moderne, duke sjellë një vështrim të thellë në sfidat dhe përvojat që na formojnë si njerëz.

Lejla Sh. Dragusha shquhet edhe për aftësinë e saj për të kapur thellësinë emocionale nëpërmjet fjalisë e shprehjeve, duke e bërë lexuesin të ndihet i lidhur personalisht me karakteret dhe ngjarjet nëpër të cilat ajo shkon, siç është rasti me Omerin. Stili i saj shkrimor është intelektual dhe i rëndësishëm për të kuptuar shqisën e jetës e për të reflektuar mbi vlerat dhe ideologjitë që ndriçojnë rrugën tonë në botë.

Përmes shkrimeve të saj në librin “Unë jam Omeri”, Lejla Sh. Dragusha na ofron një udhëtim të pasur mendësisht dhe emocionalisht, duke na nxitur të mendohemi e të reflektojmë mbi jetën në mënyra të reja dhe frymëzuese. Përqëndrimi i saj në thellësinë njerëzore dhe në vlerat themelore të humanizmit bën që vepra e saj të jetë e paharrueshme për lexuesit e saj.

Prozat poetike të autores Lejla Sh. Dragusha janë një rrëfim i pasur dhe emocionues për jetën dhe përvojat e saj në një mënyrë të qartë dhe të ndjeshme. Përmes këtyre teksteve, përjetojmë udhëtimin emocional të Omerit në botën e tij personale dhe familjare, duke u përballur me sfida dhe momente të ngjarjeve që e formësojnë identitetin dhe perspektivën e tij në jetë.

Sintaksa dhe përdorimi i shenjave të pikësimit janë rregulluar në mënyrë që të rrisin qartësinë dhe ekuilibrin e përgjithshëm të tekstit, duke e bërë kështu leximin më të lehtë dhe më tërheqës për lexuesit. Gjithashtu stili i shkrimor dhe gjuha e përdorur reflektojnë thellësinë e emocioneve dhe situatave të përshkruara, duke sjellë një perspektivë të brendshme dhe një lidhje të ngushtë emocionale me personazhet dhe ngjarjet e përjetuara nga Omeri.

Përmbajtja e prozave poetike është e mbushur me detaje dhe përshkrime të hollësishme, që e bëjnë përvojën e leximit më mbresëlënëse dhe më tërheqëse për të kuptuar shqisën e thellë të jetës dhe të sfidave që shfaqen në rrugëtimin e Omerit.

Përmbyllja e tregimeve për Omerin shpreh një udhëheqje të qartë të mesazhit dhe të temave themelore të trajtuara në rrëfimet, duke e lënë lexuesin me një ndjesi të pasur dhe të frymëzuar për të reflektuar mbi jetën dhe përvojat personale në mënyra të reja dhe të thella.

Omeri ishte një fëmijë i prekur nga autizmi…

Autizmi është një temë e ndjeshme dhe e rëndësishme që prek shumë familje dhe individë në mënyra të ndryshme. Për të gjithë ata që jetojnë me autizmin, përfshirë fëmijët si Omeri, ka sfida dhe momente të veçanta në jetë.

Ka shumë gjëra që mund të thuhen dhe të ndihmojnë në kuptimin dhe përkujdesjen e personave me autizëm.

Për të filluar, autizmi është një spektër shumë i gjerë, që shkon nga forma e lehtë deri te ajo më e rëndë. Për secilin individ, përvoja është e ndryshme dhe unike. Pavarësisht sfidave të mundshme, personat me autizëm kanë aftësi dhe potencial të jashtëzakonshëm që janë të rëndësishme për t’u njohur dhe mbështetur.

Një nga aspektet më të rëndësishme për t’u kuptuar është që autizmi nuk është një sëmundje, por një mënyrë e ndryshme e të qenit dhe e perceptimit të botës për ata që e përjetojnë. Është një karakteristikë që formon pjesën thelbësore të identitetit të tyre dhe duhet të trajtohet me respekt dhe kujdes.

Si shoqëri, është detyrë jona të sigurojmë mbështetje dhe kuptim për individët me autizëm, duke promovuar përfshirjen dhe vlerësimin e tyre në komunitet. Edukimi dhe sensibilizimi i publikut janë thelbësore për të krijuar një mjedis më të mirë dhe më mbështetës për ata që jetojnë me këtë kusht.

Për Omerin dhe për të gjithë ata që jetojnë me autizmin, është e rëndësishme të kemi mirëkuptim dhe përkrahje të vazhdueshme. Duke u ofruar respekt dhe mbështetje, mund të ndihmojmë ata të zhvillojnë potencialin e tyre të plotë dhe të jenë pjesë e një shoqërie më të përfshirë dhe të drejtë për të gjithë.

II. Poezia

Në vështrimin tonë për poezitë e autores Lejla Sh. Dragusha, do të përqendrohemi në analizën e interpretimin e poezive të saj, të përfshira në vëllimin poetik “Unë jam Omeri”, duke eksploruar stilin, gjuhën, figurat letrare, metrin e vargjeve, si dhe porosinë që ato transmetojnë në lidhje me kujtimet dhe marrëdhëniet personale.

Poezitë në fjalë janë një shembull i fuqishëm i shprehjes emocionale dhe reflektimeve të thella mbi kujtimet dhe marrëdhëniet personale. Këto vargje i kushtohen Omerit, një person me rëndësi të madhe për autoren, duke theksuar ndikimin e tij në jetën e saj dhe të familjes.

Pra, poezitë që autorja L. Dragusha ka prezantuar në vëllimin në fjalë ofrojnë një përvojë të thellë dhe emocionale në botën e lidhjeve personale dhe të kujtimeve. Stili i tyre është i pasur me emocione dhe reflektime të thella, që shpalosin ndikimin e një personi të dashur, siç është Omeri, në jetën personale dhe të familjes së autores. Këto poezi shfaqin një gamë të gjerë figurash letrare dhe përdorin gjuhë të pasur për të shprehur ndjenjat dhe për të bërë të qartë rëndësinë e momenteve të ndryshme në lidhjen me Omerin.

Për shembull në poezinë “Kryevepra jonë”, autorja e përshkruan Omerin si një figurë qendrore, të cilit i atribuon një rëndësi të madhe. Ai është përmendur si një person që nuk duhet harruar, duke e përshkruar atë si një kryevepër. Poetja kur e cilëson Omerin si kryevepër, tregon për respektin e thellë dhe admirimin e saj për të, si dhe për rolin e tij udhëheqës dhe frymëzues në familje dhe përreth saj. Gjuha në këto poezi është e përzier me metafora dhe simbole, siç është edhe në shprehje të bukura që përdor autorja.

Në një poezi që përmend një moment të thjeshtë, por shumë ndikues, kur Omeri qëndronte në cep të derës dhe duke përshëndet, ai çast është përshkruar me një ngjyrim emocional të thellë dhe përdor gjuhë të qartë për të përshkruar ndjesinë e motivimit dhe ndikimit pozitiv që Omeri ka pasur në familje. Metafora e “shikimit mbresëlënës” dhe e përdorur për të përshkruar aftësinë e tij për të udhëhequr dhe ndihmuar në menaxhimin e jetës, shpalos thellësinë e ndjenjave të autores ndaj tij.

Një aspekt i rëndësishëm i këtyre poezive është përdorimi i figurave letrare si metaforat dhe personifikimet. Për shembull, metafora e busullës në njërën prej poezive përshkruan se si Omeri ka qenë një udhëheqës dhe një burim ndriçimi për autoren dhe familjen e saj. Kjo metaforë thekson vlerën e orientimit dhe kujdesit që ai ka pasur për familjarët, duke e bërë atë një person të rëndësishëm dhe frymëzues në jetën e tyre.

Stili i vargjeve është i lirë dhe fleksibël, lejon që emocionet të shprehen lirisht dhe në mënyrë të natyrshme. Nëpërmjet këtij stili të lirë, poezitë transmetojnë një ndjenjë të thellë të lidhjeve familjare dhe të rëndësisë së kujtimeve personale. Pjesa e fundit e vargjeve përshkruan kujdesin dhe dashurinë e Omerit për familjen, duke e bërë atë një burim ngushëllimi dhe mbështetjeje në momente të vështira.

Në vëllimin poetik “Unë jam Omeri” të autores Lejla Sh. Dragusha, ajo përdor të metër të vargjeve, të rregullt dhe të përshtatshëm për temat dhe emocionet e përshkruara në poezi. Vargjet janë të strukturuara në mënyrë që të ndihmojnë në transmetimin e ndjenjave dhe për të forcuar mesazhet që shpreh autorja nëpërmjet poezisë.

Për shembull, autorja përdor vargje të lira dhe të strukturuara në mënyrë që të përshkruajë ndikimin dhe rëndësinë e Omerit në jetën e saj. Stili i vargjeve është i përsosur dhe i qartë, duke lejuar lexuesin të përjetojë thellësinë e ndjenjave dhe të reflektojë mbi temat universale të dashurisë dhe respektit ndaj tij.

Kjo strukturë e metrit të vargjeve ndihmon në forcimin e përshtatshmërisë dhe fuqizimin e mesazheve të poezisë, duke e bërë atë një përvojë të veçantë dhe të përjetshme për lexuesin.

Porosia që këto poezi transmetojnë është e qartë: vlerësimi i thellë për lidhjet familjare dhe për ndikimin e një personi të dashur në jetën dhe përvojën tonë. Ato inkurajojnë lexuesin të reflektojë mbi rëndësinë e kujtimeve dhe dashurisë në jetën tonë dhe t’i përshkruajnë ato me një lloj intimiteti dhe ndjenjeje që bën që poezitë të jenë të jashtëzakonshme në shprehjen e tyre.

Përfundimisht, poezitë e prezantuara në vëllimin poetik “Unë jam Omeri”, të autores Lejla Sh. Dragusha janë një shembull i fuqishëm i shprehjes emocionale dhe reflektimeve të thella mbi kujtimet dhe marrëdhëniet personale. Ato përdorin me mjeshtëri gjuhën, figurat letrare dhe metrin e vargjeve për të shkëlqyer në transmetimin e ndjesive dhe për të bërë të qartë rëndësinë e kujtimeve dhe lidhjeve familjare. Një gjë e tillë i bën ato të shquhen për forcën e tyre emocionale dhe për thellësinë e mesazheve që ofrojnë.

Kjo analizë përmban një vlerësim të qartë dhe të detajuar të poezive të autores, duke përfshirë stilin, gjuhën, figurat letrare, metrin e vargjeve, temat, dhe porositë që ato përfaqësojnë. Poezitë e autories shfaqin një lirizëm të veçantë dhe një ndjeshmëri të thellë emocionale, duke përdorur metafora dhe simbole që thellojnë përvojën e lexuesit dhe e bëjnë atë të reflektojë mbi temat e dashurisë, kujtimeve dhe rëndësisë së personave të dashur në jetën tonë.

Analizat e detajuara të poezive “Vlera shpaloset”, “Hija jote më ndjek”, dhe “Virtyt i lumturisë” përshkruajnë me precizion ndikimin dhe rëndësinë emocionale që këto poezi sjellin, duke e bërë lexuesin të ndjehet pjesë e një udhëtimi të thellë emocional.

Poezitë e autores Lejla Sh. Dragusha janë një pasqyrë e ndjenjave të thella dhe përvojave emocionale. Ato përdorin një gjuhë poetike të pasur dhe metafora të fuqishme për të përshkruar ndjenjat e dashurisë, përkushtimit dhe ndikimit të fortë të personave të veçantë në jetën tonë. Përmes këtyre poezive, autorja shpreh një botë të pasur emocionale dhe të thellë që prek zemrat e lexuesve.

Për shembull “Vlera shpaloset” është një poezi që përshkruan dashurinë dhe mirënjohjen për një person të dashur, Omerin. Poezia fillon me një dëshirë për të shprehur emocionet me një zë të fuqishëm dhe për të treguar vlerën e lidhjes mes autores dhe vëllait të dashur të saj. Në vazhdim, poezia përshkruan rëndësinë e personit të dashur si një burim dashurie dhe qetësie, duke e krahasuar atë me sytë që janë të pazëvendësueshëm.

Nocioni që pulson përshkruan se sa thellë ndikon dashuria e këtij personi në jetën e autores, duke e konsideruar atë si një engjëll mbrojtës që i sjell triumf. Poetja e krahason dashurinë dhe prezencën e këtij personi me kozmosin dhe galaktikën, duke theksuar madhështinë dhe paqen që ai sjell në jetën e saj.

Poezia gjithashtu përfshin vlerësimin për njohurinë dhe diturinë që ky person sjell në jetën e autores. Ajo e përshkruan atë si një luftëtar të diturisë, që i jep forcë dhe inspirim. Emri i këtij personi, OMER, përshkruhet si i ndritshëm dhe plot domethënie, duke simbolizuar madhështinë dhe vlerën e tij.

Poezia vazhdon me përshkrimin e dashurisë dhe vlerësimit për këtë person si një fitues zemrash dhe një dritë që sjell qetësi dhe shpresë në jetën e autores. Ajo përshkruan mënyrën se si ky person ndikon pozitivisht në jetën e saj dhe si prezenca e tij sjell lumturi dhe frymëzim.

Në përfundim, autorja shpreh mirënjohjen dhe dashurinë e saj të thellë për këtë person, duke e përshkruar atë si person me një qëndrim të qetë dhe të fuqishëm që e mbështet dhe e frymëzon. Ajo e përshkruan këtë person si një dritë që ndriçon jetën e saj dhe si një shpresë që e mban të fortë dhe të lumtur.

Analizë dhe komentim

Në vazhdim po paraqesim analizën dhe komentimin e pjesës dërrmuese të poezive të vëllimit “Unë jam Omeri” të autores Lejla Sh. Dragusha.

“Te dera më vështron”

Këtu, autorja kujton një mëngjes të veçantë, kur një figurë (që mund të jetë Omeri) qëndronte në cep të derës. Ky person e përshëndet autoren dhe e motivon për mësim. Është një përshkrim emocional i një momenti të thjeshtë, por me ndikim të madh, që tregon se si ndonjëherë gjërat më të vogla mund të kenë ndikim të thellë në jetën tonë.

“Shikimi mbresëlënës”

Kjo poezi fokusohet në shikimin e Omerit, që autorja e përshkruan si një burim ndriçimi dhe udhëzimi. Poetja përdor metaforën e busullës për të treguar se si shikimi i Omerit e drejton dhe e ndihmon të menaxhojë jetën e tij. Ka një vlerësim të thellë për kujdesin dhe vëzhgimin e detajuar që Omeri i ka kushtuar familjes.

“Disa ditë”

Në këtë poezi, autorja përshkruan disa ditë të veçanta, kur Omeri pret motrën e tij. Kjo poezi thekson rëndësinë e kujtimeve dhe përqafimeve, duke treguar se si dashuria dhe kujdesi i Omerit janë burim ngushëllimi dhe bekimi për familjen.

“Etja m’u largua”

Këtu, autorja shpreh ndjenjat e tij për Omerin që i largon etjen dhe i jep dashuri me përqafime të ëmbla. Ky është një përshkrim prekës i dashurisë dhe përkujdesjes së thellë që Omeri ofron.

“Dhëmbët si oriz”

Kjo poezi përshkruan një moment të veçantë kur Omeri vrapon te vëllai i tij dhe i tregon dhëmbët e vegjël, duke i përshkruar ato si oriz. Ky moment tregon lidhjen e fortë mes vëllezërve dhe kujdesin e veçantë që Omeri ka për vëllanë e tij.

“Më shtrëngo”

Në këtë poezi, autorja shpreh dëshirën për të mbrojtur dhe fshehur Omerin, duke e marrë në gjoks dhe duke e ngritur lart. Kjo poezi tregon dashurinë e thellë dhe dëshirën për të mbrojtur dikë të dashur.

“Mësues i familjes”

Këtu, autorja përshkruan Omerin si një mësues të familjes, që u mëson atyre si ta duan njëri-tjetrin dhe si të jenë të mirë në shoqëri. Omeri sugjeron që të investojnë në mirësitë dhe të perceptojnë jetën me një bazë të fortë vlerash.

“Vëllanë s’e ndaj nga zemra, motrat s’i heq nga mendja”

Në këtë poezi, autorja shpreh dashurinë dhe kujdesin për vëllanë dhe motrat e saj, duke theksuar se asgjë nuk mund t’i largojë nga zemra dhe mendja. Kjo poezi tregon lidhjen e fortë familjare dhe vlerën e kujtimeve të përbashkëta.

“Për prindërit”

Kjo poezi u kushtohet prindërve, duke theksuar dashurinë dhe kujdesin që ata kanë treguar për Omerin. Autorja vlerëson sakrificat dhe përkushtimin e prindërve për një engjëll si Omeri.

Siç shihet, këto poezi janë një përmbledhje e ndjenjave të thella dhe reflektimeve mbi marrëdhëniet familjare dhe dashurinë. Ato përdorin gjuhë të pasur me metafora dhe simbole për të shprehur ndikimin e Omerit në jetën e autores dhe të familjes. Vargjet theksojnë rëndësinë e kujtimeve, dashurisë dhe përkujdesjes, duke krijuar një portret të ndritshëm dhe të fuqishëm të një personi të dashur.

Poezitë e përmendura më lart janë të ngarkuara me emocion dhe reflektim të thellë mbi ndjenjat, marrëdhëniet dhe jetën. Autoren e këtyre poezive e karakterizon një shprehje e ndjerë dhe një përdorim i gjuhës së pasur me figura stilistike, që krijojnë një atmosferë intime dhe të përzemërt.

 “Përçues i ëndrrave”

Në këtë poezi, autorja kujton momentet kur ka ndarë ëndrra dhe plane për të ardhmen me një person të dashur. Shprehja e lumturisë dhe ndjeshmëria e vargjeve krijojnë një ndjenjë ngrohtësie dhe përbashkësie. Sytë e personit të dashur janë simbol i lumturisë dhe mirësisë, dhe vargjet përfundojnë me një reflektim mbi dashurinë e përjetshme.

“Çelës i mendimeve”

Kjo poezi përshkruan sesi prania e një personi të dashur largon të gjitha shqetësimet dhe mjegullën e mendimeve. Autorja përdor metafora për të treguar ndikimin e fuqishëm të këtij personi në jetën e saj. Ngjyrat dhe aromat simbolizojnë kujtimet e ëmbla dhe bardhësinë e mendimeve pozitive.

“Model në të gjitha format”

Autorja e përshkruan këtë person si një model të jetës, duke theksuar rolin e tij si një udhëheqës dhe inspirues. Metafora e “imazhit që ndjek” tregon se ky person është gjithmonë prezent në mendimet dhe jetën e autores. Vargjet shprehin një respekt të thellë dhe admirimin për këtë model jete.

“Ajo që fitoi”

Kjo poezi përshkruan ndjenjën e të qenit i mbrojtur dhe i dashur në praninë e një personi të veçantë. Emocionet e përshkruara janë të fuqishme dhe të ndjera, duke theksuar se autorja ndihet e lumtur dhe e bekuar që ka këtë person në jetën e saj.

“Dritë që më ndjek pas”

Autorja shpreh se personi i dashur është burim i dritës dhe shpresës në jetën e saj. Kjo poezi tregon përkushtimin dhe mirënjohjen e autores ndaj këtij personi që i ka sjellë aq shumë dritë dhe gëzim.

”Sinjal i mirësisë”

Në këtë poezi, autorja përshkruan ndikimin pozitiv të personit të dashur, i cili është burim i ngushëllimit dhe qetësisë në kohë të vështira. Poezia thekson se ky person është një sinjal i mirësisë dhe dashurisë së pafundme, që gjithmonë ofron ngushëllim dhe mbështetje.

“Ndihmuesi midis oqeaneve”

Autorja shpreh ndjenjën e boshllëkut kur është larg këtij personi të dashur dhe thekson se ai është burimi i jetës dhe lumturisë së saj.Vargjet përshkruajnë një ndjenjë të thellë dashurie dhe përkushtimi.

“Je ti ai…”

Kjo poezi është një shprehje e dashurisë dhe përkushtimit të plotë ndaj një personi që sjell lumturi dhe inspirim. Autorja përdor metafora të fuqishme për të shprehur ndjenjat e veta dhe thekson se ky person është burim i dashurisë së madhe dhe të pakushtëzuar.

“Lulet çelnin nga ti”

Autorja përshkruan sesi emri i personit të dashur sjell jetë dhe bukuri në çdo gjë përreth. Poezia thekson rëndësinë e këtij personi dhe ndikimin e tij pozitiv në jetën e autores.

“Sytë e tij, mburojë për ne”

Kjo poezi përshkruan sytë e personit të dashur si burim i mbrojtjes dhe kënaqësisë për autoren. Vargjet theksojnë rëndësinë e këtij personi në jetën e autores dhe ndikimin e tij pozitiv.

“Ty do të gjej përsëri”

Autorja shpreh dëshirën e saj për të gjetur përsëri personin e dashur dhe për të mbajtur lidhjen e tyre të fortë. Vargjet janë një shprehje e dashurisë së thellë dhe të pakushtëzuar.

“Mbushës i lumturisë”

Në këtë poezi, autorja përshkruan sesi prania e personit të dashur sjell lumturi dhe dritë në jetën e saj. Vargjet theksojnë rëndësinë e këtij personi dhe ndikimin e tij pozitiv në jetën e autores.

“Dashuri pa kufi”

Autorja përshkruan dashurinë e saj si të pakushtëzuar dhe të thellë për personin e dashur. Vargjet theksojnë se dashuria e saj është reciproke dhe se ky person ka sjellë gëzim dhe dritë në jetën e saj.

Këto poezi janë një përmbledhje e ndjenjave të thella dhe reflektimeve mbi dashurinë, kujtimet dhe marrëdhëniet personale. Autorja përdor një gjuhë të pasur me metafora dhe simbole për të shprehur ndikimin e personit të dashur në jetën e saj. Vargjet theksojnë rëndësinë e dashurisë, përkujdesjes dhe mirënjohjes, duke krijuar një portret të ndritshëm dhe të fuqishëm të një personi të dashur, që është OMERI.

Për të analizuar dhe komentuar poezitë e autores Lejla Sh. Dragusha, është e rëndësishme të vëhen në pah elementët stilistikë dhe tematikë që autorja përdor në këto krijime të saj të ndjeshme dhe të thella mbi dashurinë dhe marrëdhëniet personale.

Stili dhe gjuha

Autorja shfaq një ndjeshmëri të thellë dhe një përdorim të pasur të gjuhës me metafora dhe simbole që e bëjnë leximin e poezive të saj një përvojë emocionale. Ajo përdor një lirizëm të veçantë për të përshkruar ndjenjat dhe për të zbërthyer kujtimet dhe emocionet në një mënyrë që prek zemrën e lexuesit. Stili i shkrimit është i qartë dhe i përsosur, duke lejuar lexuesin të përjetojë thellësinë e ndjenjave dhe të reflektojë mbi temat universale të dashurisë.

Figurat letrare dhe metri i vargjeve

Në poezitë e saj, autorja L. Dragusha përdor figura letrare të shumta si metafora, personifikime dhe simbole që e pasurojnë tekstin dhe e bëjnë atë më thelbësor dhe të thellë. Metaforat si “emri i tij si shkëlqim në qiell” nënvizojnë rëndësinë dhe ndikimin që personi i dashur ka në jetën dhe perceptimin e autores. Personifikimet si “sy të tij mburojë për ne” e bëjnë më intime dhe personale përshkrimin e kujdesit dhe mbështetjes që personi i dashur ofron.

Metri i vargjeve është i rregullt dhe i përshtatshëm për temën dhe emocionet e përshkruara në poezi. Autorja përdor vargje të lira dhe të strukturuara në mënyrë të këndshme për të shprehur ndjenjat dhe për të lehtësuar flukset emocionale të tekstit.

Tema dhe porosia

Temat kryesore që dalin në pah në poezitë janë dashuria, kujtimet dhe rëndësia e personit të dashur në jetën e autores. Ajo tregon se si emri i personit të dashur është një burim i ndriçimit dhe gëzimit në një botë të shpeshherë të turbullt. Ajo reflekton mbi kujtimet e përbashkëta dhe rëndësinë e tyre, duke e bërë lexuesin të ndihet pjesë e një historie të përbashkët dhe intime.

Porosia e poezive është e qartë dhe universale: dashuria nuk njeh kufij dhe personi i dashur është një prezantim i madh në jetën tonë. Këto krijime të pasura emocionale tregojnë se si ndjenjat e përbashkëta mund të formojnë dhe të rrisin marrëdhëniet personale, duke e bërë jetën më të pasur dhe më të plotë emocionalisht.

Përfundim

Poezitë e autores Lejla Sh. Dragusha janë një shembull i fuqishëm i shprehjes së ndjeshme dhe të thellë mbi kujtimet dhe marrëdhëniet personale. Përdorimi i një gjuhe të pasur me metafora dhe figura stilistike bën që poezitë të jenë të përjetshme dhe të ngjallin reflektime të thella te lexuesit. Ato tregojnë rëndësinë e kujtimeve dhe ndikimin e personit të dashur në jetën tonë, duke krijuar një portret të ndritshëm dhe të fortë të dashurisë dhe emocioneve njerëzore.