E bukura Tiranë!Petro Sota


——————————-

Muzgu ngadalë kudo po struket

Dhe mbrëmjen peng sikur e mban,

Ndërsa mali i Dajtit më s’po duket

As nga kullat binjake në Tiranë.

Në sheshin ku dritat si yje bien,

Mendimet e mija arratisen pa kufi,

Por malli pa mëshirë më rrëmben

Bulevardit më çon drejt “Zogu të zi” .

Në çdo rrugë me kureshtje vështroj

Se ndoshta pak herë kam kaluar,

Dhe ” Njëzetë e një dhjetorin ” kujtoj,

Atë miken e dikurshme, sy shkruar.

Herë-herë zëri i mallit më thërret,

Pranë stadiumit Dinamo kur kaloj,

Një kafe kam pirë me një mike sivjet,

Dhe si një rast të veçantë atë e kujtoj.

Prandaj mendimet të qeta s’më rrinë,

Se më fluturojnë si erë në çdo skaj,

Por Tirana si grua e bukur me sqimë

Më magjeps tmerrësisht me hiret e saj.

Vjeshta si piktore këtë muaj ka pritur,

Duke ia dhënë ngjyrat muajit nëntor,

Me ditët festive, që sapo kanë trokitur,

Dhe me panair libri, si çdo përvjetor.

Kureshtar dhe krijues në çdo vitrinë,

Të parët të heshtur, titujt vështrojnë,

E të dytët krenar, pranë librave rrinë,

Si gjahtarët, që gjahun aty kërkojnë.

Si një udhëtar që rrugën dot se gjen,

Dhe një pikë orientimi kërkon diku,

Kulla e sahatit në ndihmë më vjen

Me heroit legjendar, kryelart gjithashtu.

Në bulevardet e saj këmbët më ranë,

Se një mikeshë desha të takoja sot,

Sa shumë ke ndryshuar, moj Tiranë

Sa” Rrugën e Dibrës ” s’po e gjeja dot.

Nuk e di pse poetët, të kanë harruar

Me bukurinë tënde, i mahnitur ngela,

Ndoshta që nga lart s’të kanë shikuar

Si shqiponjë, ti dukesh nga Petrela.

Këtë mbrëmje të pafund doja të rrija

Me zhurmën tënde, aty gjithashtu,

Por, larg fluturonin mendimet e mija

Ndërsa ashtu i vetëm shëtitja kuturu.

Por diçka tjetër, sonte po më mban,

Që s’po më le ta ndjej, këtu vetminë

Kur shoh vajzat dhe gratë në Tiranë

Merr frymëzim, muza ime për poezinë.

Dhe në vargjet e mija sonte i desha

Si ndriçim hënor përmbi shatrivan,

Magjike, çapkëne dhe si princesha,

Po ashtu edhe ty, e bukura Tiranë.!