13  site  dhe 1 mal i shenjtë në Shqipëri-Gëzim Llojdia

Gëzim Llojdia 1. Nga velloja (e gnosës mistike) u shfaq vera-derdhësi, kupa në dorë.Na e grisi…

Haki Stërmilli, shkrimtarit, që i dha bursë qeveria e Vlorës-Gëzim Llojdia

Gëzim Llojdia 1. Viti 1966. Shkrimtari Nasho Jorgaqi sjell një copëz jete nga shkrimtari Haki Stërmilli.…

1984.Një pasdite në shtëpinë e Kadaresë-Gezim Llojdia

1. Unë kam qenë në vitin 1984 në shtëpinë e shkrimtarit dhe nuk kam parë deri…

“Kafja ”-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. …Në katundin tonë,në vjeshtë binte shpesh brymë. Këmbët tona shkelnin vesën,por veçse gjurma…

“Shtëpia e kulakut”-Gëzim Llojdia

Gëzim Llojdia 1. “Shtëpia e kulakut” ,Ishte atje teposhtë dhe  dukej nga kodrina, ku ne vështronin…

Bunkerët-Gezim Llojdia

Gëzim Llojdia* 1. Kishte ndodhur kështu.Besoj 10 vite më parë. …Emily Glass është një arkeologe,ajo ka…

Pashalimani atje ku Luan Zhegu krijoi këngën :”Vajza dhe deti”-Gëzim Llojdia

Gëzim Llojdia 1. Këngët kanë lindur nga dashuria apo nga ndenja ? Muzika është arti i…

Po vjen profeti i ri nga Iliria-GezimLlojdia

GezimLlojdia Pjesa e parë 1.Turma ka dalë në shteg.Nuk është Galileja.Dhe nuk ka lumenj.As erëra të…

Kalatë tona historike. Hadëraj të dhëna arkeologjike-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Mbi një kodër, ngrihet kalaja.Tre fshatra :Rexhepaj Haderaj dhe Mertiraj si një numër i shenjtë…

Kur vdiq poeti Ali Asllani dhe tre poezi të vitit 1966-Gëzim Llojdia

1. Ne nuk e dimë si vdiq poetiMe gjuhën e poetit do të shprehem:Rajvizim në portret. Fytyra…

Ali Asllani vinte ku ne banonim dhe i dërgonte ftesë për mbrëmjet që bëheshin…Gezim Llojdia

1. …Ata ishin dy poetë.Të dy lirikë.Njëri quhej Llazar(Lasgush) dhe tjetri Ali. Njëri qiellor.Tjetri ,tokësor. Kishin…

Monumenti i hershëm buzë përroit në Peshkëpi-Nga Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Kur R.Kapaj na tregoi se diku mes lumit dhe përroit gjendeshin themele të…

Misteret e Nivicës së Kurveleshit…Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1.Nivicë o vend i bekuar….Nga kush u bekua ky katund i largët në ballkon…

Turizmi i vjetër dhe një sekuencë filmi-Gëzim Llojdia

Një fotografi e Vlorës së vjetër dhe një sekuencë filmi Gëzim Llojdia 1.Charles Baudelaire,  thotë diku…

Bubulina,a është vasha e komandantit të kalasë së Kadafiqit në Kuç?Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Emri i saj është bërë popullor.Ajo është kundëradmiralja e parë greke. Grada iu dha pas vdekjes. Rusët…

1991.Shoqata:“I.Kadare”.Një artikull i AFP.”Tradhtari…”Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Yllësia,jonë. Ende nën rrahjen e heshtur nga filli i kuq i tiranisë .Përveç,…

“Muza e Erës”

Një vallëzim i përjetshëm i lidhjes. 1. Në pyjet e thella dhe të gjelbëruara, ku pemët…

Buronja dhe libri i hapur i Çajupit në Buronja-Gezim Llojdia

Reportazh Gëzim Llojdia 1. Buronjat e famshme të Kuçit.Ku janë?Vitet kalojnë.Dhe në kohëra ka jehonë.Ku janë…

Një shkrim i vitit 1967.Shtëpia ku ka lindur Qemal Stafa-Nga Gezim Llojdia

Gëzim Llojdia 1. Po ku gjendej aso kohe, shtëpia ku lindi Qemali? Po sot ku gjendet…

Kalaja e Katafiqit në Kuç-vendbanim i fortifikuar i periudhës së hekurit përdorur edhe në mesjetë-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Kalaja e Katafiqit në disa këndvështrime shfaqet nga Buronja.Buronjat e Kuçe janë vendburime…

Livia në Butrint-Nga Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Kjo foto e Gettyimages shkruan:Gjetur gjatë gërmimit të teatrit BUTRINT 1928. 2. Disa…

Të gjitha kohët e Orikut…Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Orikumi.Një urë, që nuk ndan dete,por një përrua për tu hedhur në Orikum…

Jonufra-ose requem për aksionet e rinisë-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Jonufër.Kohë e largët.E harruara, kohë!Ku janë gjurmët e një kohe tjetër?Nëse shkon në…

Kota-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia Kota është një qytet dhe një fshatë.Ndodhet buzë Shushicës dhe ka një vjetërsi moshe…

Me Pierre Cabanes në Amantia-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Kjo ka ndodhur në vitin 2008.Një distancë e largët kohore.Ai tashmë nuk jeton…

“Vasha e Vlorës ”-Gezim Llojdia

G.Llojdia 1. Vasha e Vlorës ,fotografuar nga Instituti italian:”Luce”. Fotua njihet nga filmime të tjera, që…

Realiteti ballkanik dhe shqiptar në një film-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Kinematografia turke, ka një rritje, në vitet e fundit me prodhime dinjitoze. Nuk…

Helmetë ilire dymijë e gjysmë vjeçare-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Kroacia është pjesë e rajonit mesdhetar. Gadishulli më i madh i Adriatikut jugor,…

Në Topallti (Shënime të shkurtra)-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Ajri, që të ngop. Fryma e tokës, që çlirohet vjen aromë dheu të…

Banorët e këtij kombi janë ndër më të vjetrat në Evropë-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Federica Mirabile në shkurt të 2011 shkruante rreth : ”Marrëdhënieve midis Shqipërisë dhe…

Si lindi kënga:”Seç erdhi pranvera…në betejën e Mavrovës?-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Ajo këngë e kohës së luftës ngjallë shumë emocione.Në të vërtetë .Kënga u…

Kur Edit Durham vlerësohej :”Qytetare Nderi e Vlorës” në vitin 1914 -Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Mbi 110 vjet më parë ,në moshën 51 vjeç, Edit Durhami u shpall nga qyteti…

Çfarë ishte arkivi:”Veça”?Nga Gezim Llojdia

Gezim Llojdia* 1. Në nëntor 1966, kur përmbytjet shkatërruese goditen rëndë qytetin e Firences, Luigi Cardini…

Arkeologjia në Peshkëpi-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia* Foto :Ura e fshatit Peshkepi vitit 1917 1. Kur .Kapaj na tregoi se diku…

Në Mesdhe-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Një risk hënë mbi Mesdhe.Limani endej mbytej nga zhaurima.Peshqit dhe gjallesat  struken.Në thellësi. Shpezët qërojnë…

Treporti ishte qyteti me pozicion ndërmjetës e ndërlidhës.Gjuha e folur dhe mikëpritja e hebrenjëve të ikur nga Spanja-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia* 1. Parathenie Emërtimi i sotëm për qytetin Treport është :Kalaja e Treportit dhe muri…