Astronomët gjejnë trupa planetarë në zonën e banueshme të Xhuxhit të Bardhë


Duke përdorur instrumentin ULTRACAM në teleskopin e teknologjise se re 3.5 m te ESO   dhe  satelitin anketimit  të ekzoplanetit tranzit të NASA-s (TESS), astronomët kanë vëzhguar një unazë mbeturinash planetare të mbushura me struktura me madhësi sa hëna në zonën e banueshme të WD 1054-226.

WD 1054-226 është një yll xhuxh i bardhë relativisht i ftohtë me magnitudë 16 me një atmosferë hidrogjeni.

I njohur ndryshe si LP 849-31, ai banon afërsisht 118 vite dritë larg në konstelacionin e vogël jugor të Kraterit.

Profesori i Kolegjit Universitar të Londrës  Jay Farihi dhe kolegët regjistruan ndryshime në dritë nga WD 1054-226 gjatë 18 netëve duke përdorur kamerën me shpejtësi të lartë ULTRACAM në teleskopin e teknologjisë së re 3,5 m të ESO-s në Observatorin La Silla në Kili.

Për të interpretuar më mirë ndryshimet në dritë, astronomët shikuan të dhënat TESS.

Ata gjetën rënie të theksuara në dritë që korrespondojnë me 65 re të barabarta të mbeturinave planetare që rrotullohen rreth yllit çdo 25 orë.

Ata arritën në përfundimin se rregullsia e strukturave tranzitore sugjeron se ato mbahen në një rregullim kaq të saktë nga një planet aty pranë.

Planeti mendohet të jetë i ngjashëm në madhësi me atë të planetëve tokësorë në Sistemin tonë Diellor.

Distanca e përafërt midis planetit dhe WD 1054-226 është afërsisht 2.5 milion km (1.55 milion milje), rreth 1.7% e distancës Tokë-Diell.

Ata zbuluan se drita nga WD 1054-226 ishte gjithmonë disi e errësuar nga retë e mëdha të materialit orbital që kalonin përpara tij, duke sugjeruar një unazë mbeturinash planetare që rrotullohen rreth xhuxhit të bardhë.

Strukturat orbitojnë në një zonë që do të ishte mbështjellë nga ylli ndërsa ishte një gjigand i kuq , kështu që ka të ngjarë të jenë formuar ose mbërritur relativisht kohët e fundit, në vend që të mbijetojnë nga lindja e yllit dhe sistemit të tij planetar.

Pritet që kjo orbitë rreth xhuxhit të bardhë të ishte pastruar gjatë fazës së yjeve gjigante të jetës së tij, dhe kështu çdo planet që mund të presë potencialisht ujë dhe rrjedhimisht jetë, do të ishte një zhvillim i kohëve të fundit.

Zona do të jetë e banueshme për të paktën dy miliardë vjet, duke përfshirë të paktën një miliard vjet në të ardhmen.

“Kjo është hera e parë që astronomët kanë zbuluar ndonjë lloj trupi planetar në zonën e banueshme të një xhuxhi të bardhë,” tha profesor Farihi.

“Strukturat me përmasa të hënës që kemi vëzhguar janë të parregullta dhe me pluhur (p.sh. si kometa) dhe jo trupa të ngurtë sferikë. Rregullsia e tyre absolute është një mister që nuk mund ta shpjegojmë aktualisht.”

“Një mundësi emocionuese është që këta trupa të mbahen në një model orbital me një hapësirë ​​të barabartë për shkak të ndikimit gravitacional të një planeti të madh aty pranë.”

“Pa këtë ndikim, fërkimi dhe përplasjet do të shkaktonin shpërndarjen e strukturave, duke humbur rregullsinë e saktë që vihet re.”

“Një precedent për këtë “bari” është mënyra se si tërheqja gravitacionale e hënave rreth Neptunit dhe Saturnit ndihmon në krijimin e strukturave të qëndrueshme unazore që rrotullohen rreth këtyre planetëve.”

“Mundësia e një planeti të madh në zonën e banueshme është emocionuese dhe gjithashtu e papritur; ne nuk e kërkonim këtë. Megjithatë, është e rëndësishme të kihet parasysh se nevojiten më shumë prova për të konfirmuar praninë e një planeti.”

“Ne nuk mund ta vëzhgojmë planetin drejtpërdrejt, kështu që konfirmimi mund të vijë duke krahasuar modelet kompjuterike me vëzhgimet e mëtejshme të yllit dhe mbeturinave në orbita.”

Një  punim mbi gjetjet u botua në Njoftimet Mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike .