E kapur nga Alienët?Sonda ndërplanetare Voyager 1 dërgon sinjale misterioze 


Nëse në një mbrëmje të kthjellët arrini të gjeni yjësitë Ophiuchus dhe Hercules në qiell, dijeni se sonda e famshme Voyager 1 tani po fluturon diku atje. Ai shkoi në hapësirë ​​në vitin 1977 pothuajse njëkohësisht me vëllain e tij binjak Voyager 2. Të dy u larguan nga kufijtë e zakonshëm të sistemit diellor disa vite më parë. Sonda “e parë” është tashmë 24 miliardë kilometra nga Toka dhe për krahasim Plutoni është rreth gjashtë miliardë kilometra larg nesh.

Në përgjithësi, është e habitshme që telefonat tanë inteligjentë përpunojnë dhjetë miliardë sinjale çdo sekondë, dhe teknologjia gjysmë shekullore në bord e Voyagers – tetë mijë. Dhe është ende “gjallë”; instrumentet shkencore të sondave janë ende duke mbledhur dhe transmetuar të dhënat e tyre për hapësirën e panjohur ndëryjore.

Në Voyager 1, vetëm katër nga dhjetë instrumente kërkimore janë duke punuar, dhe në Voyager 2 – pesë, por kjo nuk është për shkak se të gjithë të tjerët ishin prishur: ato thjesht duhej të fiken për të kursyer energji pasi kishin përparësi më të ulët. Pajisjet mundësohen nga gjeneratorë radioizotopësh që përdorin plutonium-238 dhe, natyrisht, ato dobësohen me kalimin e viteve.

Fatkeqësisht, NASA pret me trishtim një humbje të afërt të plotë të kontaktit me Voyagers, me shumë mundësi në 2025 ose 2026, por ata po përpiqen në çdo mënyrë të mundshme ta shtyjnë këtë moment sa më shumë që të jetë e mundur. “Voyager 2” është kaluar tashmë në një gjenerator rezervë me shpresën për të zgjatur jetën e tij. Voyager 1 funksionon me një pajisje më pak, kështu që ka ende mjaft nga burimi kryesor i energjisë. Së fundmi ka befasuar komunitetin shkencor me disa mesazhe të papritura.

Për shembull, në vitin 2022 sonda papritmas pushoi së kuptuari se ku ishte dhe NASA kaloi shumë muaj duke studiuar vizatime gjysmë shekulli të vjetra dhe dokumente të tjera për të zbuluar se çfarë ndodhi. Besohet se ka pasur një defekt në kompjuterin në bord për shkak të rrezatimit kozmik. Situata u kthye në normalitet, por tani ka një histori të re të pakuptueshme.

Fakti është se Toka merr të dhëna nga të dy sondat në “pako” si nga instrumentet shkencore ashtu edhe nga sistemi i kontrollit të fluturimit. Pra, në “paketën” e fundit të radhës nga Voyager 1 nuk kishte asgjë fare nga instrumentet shkencore, thjesht një përzierje e pakuptimtë e njësheve dhe zerove.

Në këtë rast NASA raporton që, në parim, arsyeja e mosfunksionimit të mundshëm është mjaft e qartë: diçka nuk shkon me atë të veçantë në -kompjuter bordi, i cili mbledh “parcelën” e të dhënave të radhës dhe ia transmeton atë sistemit të telemetrisë për dërgim të mëtejshëm në Tokë.

Inxhinierët e agjencisë po kërkojnë zgjidhje për situatën aktuale, por puna është e ndërlikuar nga fakti se ata duhet të kërkojnë zgjidhje për problemet që lindin në pajisjet shumë të vjetra. Në fund të fundit, pothuajse nuk ka mbetur specialistë që projektuan sontën dhe të kuptojnë plotësisht parimet dhe logjikën e funksionimit të saj. Elektronika që atëherë ka bërë një hap gjigant dhe inxhinierët e sotëm operojnë me kategori krejtësisht të ndryshme dhe me kuptim të logjikës së funksionimit të kompjuterit.Ata shkruajnë se tashmë janë përpjekur ta fikin këtë kompjuter në bord dhe ta ndezin përsëri – pothuajse njësoj si ne me kompjuterët tanë të shtëpisë në rast të një defekti të pakuptueshëm. Prandaj, teoricienët e konspiracionit tani janë tmerrësisht të hutuar nga problemi.

Kur Voyager 1 sapo u lançua, supozohej se pas dhjetë vjetësh do të arrinte, dhe pas njëqind ose më shumë vjetësh do të fluturonte drejt yllit më të afërt, ku njerëzit e vegjël të gjelbër do ta kapnin atë. Prandaj, një mesazh u dërgua në një rekord të artë edhe nëse gjasat që një qytetërim jashtëtokësor të gjejë ndonjëherë mesazhin fluturues në një shishe është minimale.

Nuk përjashtojmë që arsyeja e funksionimit jonormal të sondës mund të jetë se ajo ra në putrat (duart, kthetrat, tentakulat) e përfaqësuesve të një qytetërimi jashtëtokësor, të cilët riprogramuan kompjuterin në bord në atë mënyrë që ai do të na dërgonte sinjale se duan të krijojnë kontakte me ne.

Ndoshta në këtë mënyrë ata thjesht duan të na paralajmërojnë për ardhjen e tyre, duke shpresuar se ne jemi një specie inteligjente dhe mund ta deshifrojmë lehtësisht mesazhin e tyre.

Një tjetër teori sugjeron se Voyager 1 është mbërthyer në kupolën e një Toke të sheshtë, e cila mund të jetë disi më e madhe se sa mendojnë tokat e sheshta dhe varet diku në rajonin e brezit Kuiper. Për shumë njerëz, një strukturë e tillë duket e madhe, por në fakt, sipas standardeve kozmike, nuk është asgjë fare:

Fotografia tregon përmasat krahasuese të sistemit diellor dhe vrimës së zezë karakteristike të qendrës së galaktikave. Kjo vrimë konsiderohet si një nga më të mëdhatë, por ka edhe më të mëdha. Prandaj, kushdo që jeton atje mund të bëjë lodra për fëmijët e tyre në formën e sistemeve kompakte të yjeve. 

Së fundi, ekziston një sugjerim alternativ se disa procese kanë filluar në hapësirë. Vetëm javën e kaluar, Teleskopi Hapësinor Hubble u rrëzua dhe më pas, rastësisht, u rrëzua edhe Voyager 1. Por defekti i përsëritur është ende mjaft i çuditshëm. 

Sigurisht, të gjitha sa më sipër janë të pamundura dhe tingëllojnë si një skenar fantastiko-shkencor, por probabiliteti i një ngjarjeje të tillë nuk është zero.