Fizikani i Harvardit planifikon një ekspeditë për të gjetur “artefaktin e huaj” që ra nga hapësira


Redaktori i rubrikës:”Mistere”

1.

Avi Loeb organizon kërkime prej 1.5 milionë dollarësh në Papua Guinenë e Re për të kërkuar objektin ndëryjor që u përplas në oqean në 2014/

Një fizikan i shquar i Harvardit po planifikon një ekspeditë në Paqësor për të gjetur atë që ai mendon se mund të jetë një artefakt alien që u përplas në oqean.

Avi Loeb njoftoi se ai po organizon një ekspeditë oqeanike prej 1.5 milion dollarësh në Papua Guinenë e Re për të kërkuar fragmente të një objekti që u rrëzua në brigjet e ishullit Manus në vitin 2014.

Loeb e vuri re objektin në vitin 2019 dhe e identifikoi atë si meteorin e parë ndëryjor të zbuluar ndonjëherë – që do të thotë se e kishte origjinën jashtë sistemit tonë diellor. Sipas Loeb, origjina ndëryjore e meteorit iu konfirmua NASA-s në prill 2022 nga komanda hapësinore e Departamentit të Mbrojtjes.

Loeb dhe ekipi i tij arritën gjithashtu në përfundimin se meteori ishte më i fortë se të gjithë 272 meteorët e tjerë në katalogun e Qendrës së NASA-s për Studimet e Objekteve Afër Tokës.

2.

“I intriguar nga ky përfundim, unë themelova një ekip që krijoi një ekspeditë dy-javore për të kërkuar fragmentet e meteorit në një thellësi prej 1.7 km në dyshemenë e oqeanit. Analizimi i përbërjes së fragmenteve mund të na lejojë të përcaktojmë nëse objekti është me origjinë natyrale apo artificiale”, shkroi Loeb në një postim në Medium.

“Ne kemi një varkë. Ne kemi një ekip ëndrrash, duke përfshirë disa nga profesionistët më me përvojë dhe të kualifikuar në ekspeditat e oqeanit. Ne kemi plane të plota të projektimit dhe prodhimit për sajë të nevojshme, magnet, rrjeta grumbullimi dhe spektrometër masiv,” shtoi ai.

Sipas Loeb-it, është e mundur që meteori të jetë i ashpër “sepse ata janë me origjinë artificiale … ​​të nisura një miliard vjet më parë nga një qytetërim i largët teknologjik”.

Ekspedita e oqeanit pritet të përdorë një anije me një sajë magnetike të vendosur duke përdorur një çikrik me vijë të gjatë. Ekipi do të përbëhet nga shtatë operacione me sajë, si dhe një ekip shkencor.

3.

“Ne do të tërheqim një sajë të montuar me magnet, kamera dhe drita në dyshemenë e oqeanit brenda një kutie kërkimi 10 km × 10 km. Një numër burimesh janë përdorur për të ngushtuar faqen e kërkimit në këtë kuti kërkimi relativisht të vogël, ” shkruan Loeb dhe ekipi i tij.

Madhësia e fragmenteve që do të gjenden potencialisht nga ekipi i Loeb-it do të varet nga përbërja e meteorit. Për një meteorit hekuri, fizikani parashikon rreth një mijë fragmente më të mëdha se një milimetër. Nëse meteori është me përbërje prej çeliku inox, ekipi i Loeb pret të gjejë përmasa më të mëdha me dhjetëra fragmente më të mëdha se një centimetër.

Loeb tha se në rast se ekipi i tij merr një “relike të konsiderueshme teknologjike” nga ekspedita, ai i premtoi Paola Antonelli, kuratores së Muzeut të Artit Modern, se do ta sjellë atë në Nju Jork për t’u ekspozuar.

Ekspedita pritet të nisë këtë verë, raporton Daily Beast.

“Ka një shans që të dështojë,” i tha gazetës Loeb, i cili është bashkëthemelues i Projektit Galileo prej 1.755 milion dollarësh që ka për detyrë të kërkojë shenja jashtëtokësore. Megjithatë, ai mbetet këmbëngulës për misionin.

“Pretendimet e jashtëzakonshme kërkojnë prova të jashtëzakonshme,” tha ai.