Kometa e përmasave të qytetit që garon drejt Tokës rilind “brirët” pas shpërthimit masiv vullkanik


Kometa kriovolkanike 12P/Pons–Brooks, e cila do të bëjë afrimin më të afërt me Tokën vitin e ardhshëm, ka riprodhuar “brirët” e saj të veçantë pas shpërthimit të dytë të madh në katër muaj.

Një kometë gjigante vullkanike me madhësinë e një qyteti të vogël ka shpërthyer dhunshëm për herë të dytë në katër muaj, teksa vërshon drejt diellit . Dhe ashtu si shpërthimi i mëparshëm, reja e akullit dhe gazit lëshoi ​​atë që dukej si një palë brirësh gjigande.

Kometa, e quajtur 12P/Pons-Brooks, është një kometë kriovolkanike ose vullkan i ftohtë. Ajo ka një bërthamë të ngurtë, me një diametër të vlerësuar prej 18.6 milje (30 kilometra) dhe është i mbushur me një përzierje akulli, pluhuri dhe gazi të njohur si kriomagma. Bërthama është e rrethuar nga një re gazi e paqartë e quajtur koma, e cila rrjedh nga brendësia e kometës. 

Kur rrezatimi diellor ngroh pjesën e brendshme të kometës, presioni rritet dhe kometa shpërthen dhunshëm, duke nxjerrë zorrët e saj të ngrira në hapësirë ​​përmes çarjeve të mëdha në guaskën e bërthamës.

Më 5 tetor, astronomët zbuluan një shpërthim të madh nga 12P, pasi kometa u bë dhjetëra herë më e ndritshme për shkak të dritës shtesë që reflektonte nga koma e saj e zgjeruar, sipas Shoqatës Britanike Astronomike (BAA), e cila ka monitoruar nga afër kometën . 

Gjatë ditëve të ardhshme, koma e kometës u zgjerua më tej dhe zhvilloi “brirët e saj të veçantë”, raportoi Spaceweather.com . Disa ekspertë bënë shaka se forma e parregullt e komës gjithashtu e bën kometën të duket si një anije kozmike fantashkencë, siç është Falcon i Mijëvjeçarit nga Star Wars.

Forma e pazakontë e komës së kometës ka të ngjarë të jetë për shkak të një parregullsie në formën e bërthamës së 12P, tha Richard Miles , një astronom BAA, për Live Science pas shpërthimit të mëparshëm të kometës . Gazi që del ka të ngjarë të pengohet pjesërisht nga një pikë që del jashtë në bërthamë, tha Miles. Ndërsa gazi vazhdon të zgjerohet larg kometës, parregullsia në formën e komës bëhet më e përcaktuar dhe e dukshme, shtoi ai.

12P aktualisht po lëviz drejt sistemit të brendshëm diellor , ku do të hidhet me llastiqe rreth diellit në orbitën e tij shumë eliptike 71-vjeçare rreth yllit tonë – ngjashëm me kometën e gjelbër Nishimura, e cila bëri një manovër pothuajse identike më 17 shtator. . 

12P do të arrijë pikën e tij më të afërt me Tokën më 21 Prill 2024, kur mund të bëhet e dukshme me sy të lirë përpara se të katapultohet përsëri drejt sistemit të jashtëm diellor. Nuk do të kthehet deri në vitin 2095.

Kjo është hera e dytë që 12P ka mbirë brirët këtë vit. Më 20 korrik, astronomët dëshmuan që kometa të frynte majën e saj për herë të parë në 69 vjet (kryesisht për shkak se shpërthimet e saj ishin më pak të shpeshta dhe më të vështira për t’u dalluar gjatë pjesës tjetër të orbitës së saj). Me atë rast, koma e 12P u rrit në rreth 143,000 milje (230,000 km), që është rreth 7,000 herë më e gjerë se bërthama e kometës.

Pozicioni i 12P në orbitën e tij rreth diellit më 13 tetor.(Kredi i imazhit: SpaceReference.org)

Është e paqartë se sa e madhe u rrit koma gjatë shpërthimit më të fundit, por ka shenja se shpërthimi ishte “dy herë më intensiv” se ai i mëparshmi, vuri në dukje BAA. Deri tani, koma ka të ngjarë të jetë zvogëluar në madhësinë e saj afër normale.

Ndërsa 12P vazhdon të vrapojë drejt diellit, ka një probabilitet të lartë që të jemi dëshmitarë të disa shpërthimeve të tjera të mëdha. Është e mundur që ato shpërthime të jenë edhe më të mëdha se ato më të fundit pasi kometa thith më shumë rrezatim diellor, sipas Spaceweather.com.

Por 12P nuk është kometa e vetme vullkanike që astronomët po monitorojnë aktualisht: 29P/Schwassmann-Wachmann (29P) – kometa vullkanike më e paqëndrueshme në sistemin diellor – ka pasur gjithashtu disa shpërthime të dukshme vitin e fundit.

Në dhjetor 2022, 29P përjetoi shpërthimin e tij më të madh në rreth 12 vjet , i cili spërkati rreth 1 milion ton kriomagmë në hapësirë. Dhe në prill të këtij viti, për herë të parë ndonjëherë, shkencëtarët parashikuan me saktësi një nga shpërthimet e 29P përpara se të ndodhte në të vërtetë, falë një rritje të lehtë në shkëlqimin e kometës përpara shpërthimit të akullt.
Harry Baker