Kur është eklipsi i ardhshëm total diellor?


Kur është eklipsi i ardhshëm total diellor?

A ishte dëshmitar i eklipsit total të diellit të 8 prillit 2024 një ngjarje që të ndryshonte jetën? A jeni gati të bëheni një ndjekës i eklipsit? Atëherë duhet të dini se kur është eklipsi i ardhshëm total diellor! Këtu është një listë e eklipseve totale diellore të ardhshme deri në vitin 2050.

Më 12 gusht 2026, një eklips i plotë diellor do të fillojë në Rusinë Veriore, do të rrethojë Arktikun dhe më pas do të përfshijë Grenlandën, skajin perëndimor të Islandës (përfshirë Rejkjavikun) dhe Spanjën, duke përfshirë Ishujt Balearik. Në rastin më të gjatë, eklipsi do të zgjasë dy minuta e 18 sekonda.

2 gusht 2027

Eklipsi i plotë diellor i mëposhtëm është pak më pak se një vit më vonë, por do të zgjasë shumë më gjatë, në maksimum gjashtë minuta e 23 sekonda. Spanja do të shohë përsëri tërësinë, megjithëse vetëm majën jugore. Përtej Detit Mesdhe, tërësia do të përfshijë vendet në Afrikën Veriore, plus Arabinë Saudite, Jemenin dhe Somalinë.

22 korrik 2028

Përsëri, një tjetër eklips total diellor ndodh pak më pak se një vit më vonë. Ky është një tjetër i gjatë, me një kohëzgjatje maksimale prej pesë minutash e 10 sekondash. Rruga e tërësisë fillon në Oqeanin Indian, duke përshkuar Australinë dhe Zelandën e Re jugore.

25 nëntor 2030

Pas një thatësire njëvjeçare, një eklips total diellor rikthehet në fund të vitit 2030, duke udhëtuar nëpër Afrikën Jugore, Oqeanin Indian dhe një pjesë të Australisë. Në rastin më të gjatë, totali do të zgjasë tre minuta e 43 sekonda.

30 mars 2033

Pas një thatësire tjetër totale të eklipsit diellor, tjetri më në fund kthehet në Amerikën e Veriut … por vetëm në skajet e largëta të Alaskës. Maja lindore e Rusisë do ta shohë gjithashtu këtë eklips. Është një eklips më i shkurtër, maksimumi dy minuta e 37 sekonda.

20 mars 2034

Më pak se një vit më vonë, një eklips total diellor përshkon Afrikën, Lindjen e Mesme, Indinë dhe Kinën. Ky eklips do të jetë katër minuta e nëntë sekonda më së shumti.

2 shtator 2035

Eklipsi total i diellit i vitit 2035 përshkon disa qytete të mëdha, duke përfshirë Pekinin në Kinë, Phenianin (kryeqyteti i Koresë së Veriut) dhe Nagano dhe periferitë veriore të Tokios në Japoni. Kohëzgjatja maksimale është dy minuta e 54 sekonda.

13 korrik 2037

Australia dhe Zelanda e Re janë vendi i dy eklipseve totale diellore me radhë. E para është një eklips i mesit të dimrit në hemisferën jugore që do të zgjasë, më së shumti, tre minuta e 58 sekonda.

26 dhjetor 2038

Për të dytin vit radhazi, Australia dhe Zelanda e Re presin një eklips të plotë diellor. Ky është pak më i shkurtër, zgjat maksimumi dy minuta e 18 sekonda.

15 dhjetor 2039

Pastaj një eklips përfshin Antarktidën kryesisht djerrë, megjithëse gjatë verës së saj. Ky eklips bie nën dy minuta, me kohëzgjatjen maksimale të tij vetëm një minutë e 51 sekonda.

Eklipset totale të diellit nga 2041 deri në 2050

Nëse jeni ende duke kërkuar për eklipsin e ardhshëm total diellor për të arritur në 48 shtetet më të ulëta, do ta gjeni në hartën e mëposhtme. Shtigjet blu tregojnë eklipse diellore totale. (E kuqja tregon eklipset unazore .) Në vitin 2044, një eklips total diellor prek Montanën dhe Dakotën e Veriut. Dhe në vitin 2045, një eklips total diellor përshkon Shtetet e Bashkuara nga Paqësori në Atlantik.

Kelly Kizer Whitt