Mozaiku i Rrugës së Qumështit zgjati 12 vjet, 1250 orë


Si ariti astrofotografi finlandez të krijojë foton e Rrugës së Qumshtit?

1.

Postuar nga Theresa Ëiegert në 24 Mars 2021,p 12 viteve të fotografimit dhe bashkimit të imazheve individuale të astrofotografisë, nga astrofotografi finlandez JP Mestavainio ka krijuar një panoramë prej 1.7 gigapiksel të galaktikës sonë Rruga e Qumështit.JP Metsavainio është një astrofotografi finlandez që lëshoi mega-projektin e tij në 16 Mars 2021: një mozaik mahnitës i galaktikës sonë Rruga e Qumështit e shtrirë në qiellin e natës. Metsavainio shkroi në blogun e tij :U deshën gati dymbëdhjetë vjet për të mbledhur të dhëna të mjaftueshme për këtë imazh mozaik me klasë gigapixel me rezolucion të lartë të Rrugës së Qumështit. Koha totale e ekspozimit e përdorur është rreth 1,250 orë midis 2009 dhe 2021.Ai i arriti të gjitha duke përdorur vëzhguesin e tij të vogël në Oulu, Finlandë, me vetëm një teleskop 12 inç dhe pajisje fotografike. Panorama e Rrugës së Qumështit të Metsavainio përbëhet nga 234 imazhe individuale, secila e krijuar në të drejtën e saj si një pjesë e veprës artistike. Së bashku, këto orë përkthehen në një imazh 1.7 gigapiksel , 100,000 pikselë në të gjithë.

2.

Brenda një rajoni prej 125 minutash harku , që shtrihej nga konstelacioni i Demit në konstelacionin Cygnus the Sëan, astrofotografi finlandez JP Metsavainio mori 12 vjet për të fotografuar dhe bashkuar një panoramë të thellë dhe të detajuar të galaktikës sonë të Rrugës së Qumështit që shtrihej në qiellin e natës. Imazhi përfundimtar i panoramës së Rrugës së Qumështit shtrihet mbi 125 gradë qiell. Metsavainio e bëri këtë mozaik fotografik duke përdorur filtra të veçantë, duke lënë vetëm gjatësi vale të caktuara. Si rezultat, ngjyrat që mund të shihni në këtë imazh vijnë nga drita e emetuar nga 3 elementë jonizues , që do të thotë elementë që kanë humbur një ose më shumë elektrone në atomet e tyre; hidrogjen ( H-alfa ), squfur (S II) dhe oksigjen ( O III ).

3,

Përmbledhje e 234 imazheve individuale, të fotografuara për një total prej 1,250 orë, që Metsavainio përdori për të krijuar panoramën e tij. Metsavainio i tha EarthSky se si filloi gjithçka:Vendosa të bëj një imazh të madh mozaik të Rrugës së Qumështit mbi 10 vjet më parë. Një kohë kur unë isha i vetëdijshëm se do të duhej të paktën një dekadë për t’u finalizuar (dhe puna është ende në vazhdim). Si artist vizual, përbërja e imazhit do të thotë shumë për mua. Gjatë viteve unë kam qëlluar qindra objektiva individualë nga Rruga e Qumështit. Çdo imazh i marrë është një vepër arti e pavarur. Në të njëjtën kohë unë gjithmonë mbaja në mendjen time nevojat e përbërjes përfundimtare të madhe. Kjo është si të kesh një plan afatshkurtër në veprim, por në të njëjtën kohë të kesh një plan afatgjatë pas gjithçkaje.Projekti i Metsavainio kohët e fundit ka tërhequr shumë vëmendje , dhe me të drejtë. Detaji dhe thellësia ekstreme të kujton imazhet e Teleskopit Hapësinor Hubble.

4.

Observatori i Metsavainio ndodhet në qendër të qytetit të tij të lindjes Oulu në bregun perëndimor të Finlandës, dhe kështu i nënshtrohet një sasie të ndotjes së dritës. Kjo është arsyeja pse ai filtron dritën dhe mat të ashtuquajturat emetime të brezit të ngushtë , domethënë, ai vetëm e lejon dritën përmes dritareve të ngushta në gjatësi vale specifike optike – në gjatësinë e valëve të hidrogjenit jonizues (H-alfa), squfurit dhe oksigjenit (S II dhe O III).Metsavainio i krijoi këto imazhe me artin në mendje së pari, por në një mënyrë shkencore. Ai i tha EarthSky:Unë nuk kam asnjë ambicie shkencore, por fotografitë e mia janë duke përmbushur rregullat e imazhit shkencor. Ato janë përdorur në disa qëllime shkencore më parë dhe kanë gjithashtu atë lloj vlere. Si artist vizual, më pëlqen t’u jap njerëzve një përvojë vizuale, edhe nëse nuk kanë ide se çfarë po shikojnë.Dhe kufiri midis shkencës dhe artit me të vërtetë mund të jetë i mirë në disa raste, veçanërisht kur bëhet fjalë për astrofotografinë. Për shembull, Pamja Astronomike e Ditës e NASA-s ( APOD ) ka paraqitur shumë nga imazhet e Metsavainio, duke shpjeguar shkencën që mund të shihet në secilën (shembujt e fundit këtu dhe këtu ).Fronte të harkut që rrethojnë një rajon ku dikur një yll shpërtheu, janë të dukshme në anën e djathtë të kësaj figure. Mbetja e supernovës quhet G65.3 + 5.7 dhe kjo imazh kërkonte 60 orë kohë ekspozimi. Hëna në pjesën e poshtme të majtë tregon shkallën e kësaj figure. California Nebula , e cila mori emrin e tij, sepse ajo i ngjan shtetin e Kalifornisë, është e vendosur në pjesën e poshtme të majtë të imazhit të madh panoramë. Hëna (poshtë, majtas) tregon shkallën e kësaj figure.

5.

Me mjete të thjeshta, mund të arrihen rezultate të shkëlqyera. Metsavainio përdori këtë observator të vogël në mes të qytetit finlandez Oulu për të vëzhguar Rrugën e Qumështit. Imazhi përmes JP Metsavainio .Përfundimi: Astrofotografi finlandez JP Metsavainio kaloi gati 12 vjet duke fotografuar galaktikën Rruga e Qumështit dhe duke bashkuar 234 korniza individuale për të formuar një panoramë të madhe të galaktikës sonë.Burimi: Rruga e Qumështit, 12 vjet, 1250 orë ekspozim dhe 125 x 22 gradë qiell