Plejadat -ose 7 Motrat – të njohura në mbarë botën


Bruce McClure

Njihuni me grupin legjendar të yjeve Pleiades

Grumbulli i yjeve Pleiades është i njohur gjithashtu si Shtatë Motrat . Ose, për disa, njihet si Messier 45 (M45) në listën e objekteve Messier . Plejadat janë të dukshme nga pothuajse çdo pjesë e globit. Është parë nga veriu deri në Polin e Veriut dhe më në jug se maja më jugore e Amerikës së Jugut. Duket si një gropë e vogël mjegulle yjesh.

Në fakt, shumë kultura të lashta kishin mite dhe histori të lidhura me Plejadat. Në mitologjinë greke, Plejadat ishin shtatë vajzat e Atlasit, një Titan që mbante lart qiellin dhe Pleione oqeanide, mbrojtëse e lundrimit. Motrat ishin Maia, Electra, Alcyone, Taygete, Asterope, Celaeno dhe Merope. Nganjëherë thuhej se Plejadat ishin nimfa në trenin e Artemidës. Ato ishin gjysmë motrat e shtatë Hyades . Modeli Hyades është një tjetër grumbull yjor pranë yjeve Pleiades.

Sipas një legjende polineziane, Plejada dikur ishte një yll i vetëm: më i ndritshmi në qiell. Zoti polinezian Tane nuk i pëlqente që ky yll të mburret për bukurinë e tij. Pra, perëndia e copëtoi yllin në copa, duke krijuar grupin yjor Pleiades.

Festivali i ditëve moderne të Halloween-it e ka origjinën nga një rit i vjetër Druid që përkoi me kulmin e mesnatës së grupit Pleiades. Njerëzit besonin se velloja që ndan të gjallët nga të vdekurit ishte më e holla kur Plejada arrin kulmin – arrin pikën e saj më të lartë në qiell – në mesnatë.

Yjet e motrave që udhëtojnë nëpër hapësirë ​​së bashku

Si në mit ashtu edhe në shkencë, Plejadat janë yje vëllezër. Astronomët modernë thonë se yjet kanë lindur nga e njëjta re gazi dhe pluhuri rreth 100 milionë vjet më parë. Ky grumbullim i lidhur me gravitacion prej disa qindra yjesh duket rreth 430 vite dritë larg. Gjithashtu, këta yje vëllezër lëvizin nëpër hapësirë ​​së bashku me rreth 25 milje në sekondë (40 kilometra në sekondë). Shumë prej këtyre yjeve shkëlqejnë qindra herë më shumë se dielli ynë.

Si të gjeni Plejadat

Nëse jeni njohur me yjësinë e famshme Orion Gjuetari, mund t’ju ndihmojë të konfirmoni se keni gjetur Plejadat. Shihni tre yjet me radhë në Orion? Ky është brezi i Orionit. Tani vizatoni një vijë përmes këtyre yjeve në modelin në formë V të yjeve me një yll të ndritshëm në mes të tij. Modeli në formë V është Fytyra e Demit Demit . Ylli i ndritshëm në V – i quajtur Aldebaran – përshkruan Syrin e Demit. Pastaj, kur kaloni pak nga Aldebaran, do të shihni grupin Pleiades. Ajo shënon shpatullën e demit.

Në qiejt tanë të hemisferës veriore, grupi Pleiades është i lidhur me sezonin e ardhshëm të dimrit. Është e lehtë të imagjinohet kjo pjesë e mjegullt e diejve blu të akullt si ngrica që ngjitet në kupolën e natës. Nëntori kaq i ftohtë është muaji i Plejadave, sepse është në këtë kohë që Plejadat shkëlqejnë nga muzgu deri në agim. Por ju mund të shihni grupin Pleiades në qiellin e mbrëmjes deri në prill.

Plejadat dhe Aldebarani

Emri i yllit Aldebaran vjen nga një fjalë arabe për ndjekës . Mendohet të jetë një referencë për këtë yll që ndjek përgjithmonë Plejadat nëpër qiej. Si rregull i përgjithshëm, grupi Pleiades ngrihet në qiellin lindor përpara se të ngrihet Aldebarani dhe perëndon në perëndim përpara se Aldebarani të perëndojë.

Përjashtimi i vetëm nga ky rregull ndodh në gjerësi të largëta jugore. Për shembull, në Tierra del Fuego të Amerikës së Jugut, Pleiades ngrihet pak kohë pasi Aldebaran ngrihet.

Legjenda e motrës së humbur

Shumica e njerëzve shohin gjashtë, jo shtatë, yje Pleiades në një qiell të errët të vendit .

Megjithatë, historia për Pleiadën e 7-të të humbur duket universale. Astronomi Robert Burnham Jr. gjeti mitin e humbur të Plejadës të përhapur në yjet e popullatave evropiane, afrikane, aziatike, indoneziane, amerikane vendase dhe australiane aborigjene.

Për më tepër, Burnham sugjeroi se “Plejada e humbur” mund të ketë bazë në fakt. Astronomia moderne ka zbuluar se ylli i 7-të më i ndritshëm i Pleiades – Pleione – është një yll i ndërlikuar i guaskës që kalon nëpër ndërrime të shumta. Natyrisht, këto ndryshime mund të bëjnë që ky yll të ndryshojë në shkëlqim.

Plus, njerëzit me shikim të jashtëzakonshëm kanë qenë të njohur për të parë shumë më tepër yje në grup. Pretendimet shkojnë deri në 20 yje. Agnes Clerke , një astronom dhe shkrimtar në fund të viteve 1800, raportoi se Michael Maestlin , mentori i Johannes Kepler , hartoi 11 yje Pleiades përpara shpikjes së teleskopit.

Për të parë më shumë se gjashtë ose shtatë yje të Pleiades, duhet të keni shikim shumë të mirë (ose një palë dylbi). Dhe ju duhet të jeni të gatshëm të kaloni kohë nën një qiell të errët dhe pa hënë. Stephen O’Meara , një njohës i qiellit të errët, pohon se sytë e përshtatur me errësirën për 30 minuta janë gjashtë herë më të ndjeshëm ndaj dritës sesa sytë e përshtatur me errësirën për 15 minuta. Por mënyra më e sigurt për të parë yje të tjerë të Pleiades është të shikosh këtë grumbull duke përdorur ndonjë ndihmë optike.

Galeria e fotove Pleiades

 saj karakteristike të kuqe të një hënore. eklipsi, mbi hënë është grupi yjor i Las Pleyades [Pleiades, ose 7 Motrat] dhe poshtë

Përfundimi: Pleiades – ose Shtatë Motrat – është një grup yjor që është një objektiv popullor për vëzhguesit në fund të vjeshtës dhe dimrit në hemisferën veriore.