Poeti Curri dhe libri “Çaste lirike”-Zymer Mehani


Zymer Mehani
Dje, më 3 maj 2024, në Ditën Botërore të Medias së Lirë, në KK të Kastriotit u promovuan dy libra të shkrimtarit Fadil H. Curri
Fjala ime për poetin Curri dhe për librin “Çaste lirike”, Prishtinë, 2024

Përshëndetje

Meqë ky promovim i librave të z. Curri përkon edhe me ditëlindjen e tij, ne duke i uruar ditëlindjen në emrin tim dhe tuajin, për mikun tone të shtrenjtë, shkrimtarin Fadil H. Curri do t’i themi disa fjalë, e pastaj do të flasim për përmbledhjen e tij “Çaste lirike”, të botuar këto ditë.
Fadil H. Curri-kampion i shkrimit dhe udhëheqës i vlerave universale
Në lëmin e letërsisë dhe publicistikës shqiptare, emri i Fadil H. Currit është një farë përjashtimi. Me penën e tij të artë, ai ka krijuar një trashëgimi të pashembullt, duke frymëzuar brezat e rinj dhe duke ndriçuar udhën për të gjithë ata që e kërkojnë dritën e diturisë dhe shpirtit.
Fadil H. Curri është më shumë se një poet dhe publicist i shquar. Ai është një udhëheqës i vlerave universale dhe kombëtare, duke u kujdesur për të përcjellë mesazhin e humanizmit, sinqeritetit, bujarisë dhe atdhedashurisë në çdo veprim të tij. Nëpërmjet fjalës së tij, ai ngre zërin për të mbrojtur integritetin njerëzor dhe për të promovuar bashkëpunimin paqësor në mes të njerëzve.
Biografia e Fadil H. Currit është e shkëlqyeshme. Ai nuk ka pushuar asnjëherë së shkruari për vlerat që e mbajnë qëndrimin e njeriut në botë. Me një stil të qartë dhe tërheqës, ai ka arritur të kapërcejë kufijtë e gjuhës dhe të komunikojë mesazhet e tij në mënyrë të qartë dhe të ndjeshme.
Një nga veprat më të njohura të Fadil H. Currit është poezia e tij e thellë dhe e frymëzuar, e cila shfaq ndjenjën e thellë të humanizmit dhe atdhedashurisë. Nëpërmjet vargjeve të tij, ai ngre zërin për të denoncuar padrejtësitë dhe për të frymëzuar njerëzit për të vepruar për të mirën e përbashkët.
Në sferën e publicistikës, Fadil H. Curri vazhdon të shkruajë për çështje të rëndësishme shoqërore dhe politike, duke e përdorur fjalën për të nxitur reflektimin dhe ndryshimin pozitiv në shoqëri. Ai është një zë i fuqishëm për të drejtat e njeriut dhe për paqen botërore.
Portreti i Fadil H. Currit është ai i një udhëheqësi intelektual dhe moral, i cili me pasion dhe përkushtim shërben si frymëzues për të gjithë ata që janë të interesuar për të ndryshuar botën për të mirë. Me një përulësi të rrallë dhe një vëmendje të veçantë ndaj detajeve, ai ka lënë gjurmë të pashlyeshme në historinë e letërsisë dhe publicistikës shqiptare.
Fadil H. Curri është më shumë se një shkrimtar dhe poet. Ai është një përkujdesës i pasionuar i vlerave të përjetshme, një frymëzues i vërtetë dhe një lider i shquar i mendimit progresiv dhe humanist. Përmes veprave të tij, ai na kujton se fuqia e fjalës është e pamatë dhe se gjithnjë duhet të jemi të gatshëm për të vepruar për të mirën e përbashkët.
Fadil H. Curri “Çaste lirike” (poezi), SHB LENA, Prishtinë, 2024
Tani do të analizojmë dhe komentojmë tre ciklet që e përbëjnë librin në fjalë:

 1. “NGROHEM ME VARGJE…”
  Ky cikël poezish përmban një gamë të gjerë temash dhe ndjenjash që përforcojnë identitetin, kulturën dhe vlerat kombëtare shqiptare. Cikli dhe vetë përmbledhja fillon me vargje që urojnë krijuesit dhe atdheun, ndërsa vijon me poezi që shpalosin dashurinë për letërsinë, historinë dhe natyrën. Autori shpreh respektin e tij për shkrimtarët dhe për atdheun nëpërmjet vargjeve të bukura dhe një shprehjeje të thellë emocionale. Cikli në fjalë është i pari i vëllimit poetik “ÇASTE LIRIKE” i poetit Curri, që përmban poezitë “MENDJENDRITURVE”, “SHKRIMTARI”, “VARGJE PËR DIELL”, “PUNO E MËSO ME DASHURI” , “KULTURA ËSHTË VLERË”, “URIME DITA E PAVARËSISË”, “LARTËSIA MBI DARDANI”, “TE KROI I LOTËVE”, “NGROHEM ME VARGJE, N’ACARIN E DIMRIT”, “TË KUJTOJ, PRISHTINË”, “TA ZBUSIM VARFËRINË”, “PUNO E MËSO ME DASHURI”, “BACË ANTONIT”, “URIME DITA E ALFABETIT, NË MANASTIR” e ndonjë tjetër.
  Në përgjithësi, ky cikël përbën një portret të thellë dhe të ndjeshëm të ndjenjave, idealeve dhe vlerave kombëtare të autorit, duke sjellë një përkushtim të madh ndaj letërsisë dhe kulturës së tij.
 2. Poezitë e ciklit, “Lule për botën” përshkruajnë emocione, ide dhe këndvështrime të ndryshme mbi temat e ndryshme shoqërore, historike dhe humaniste. Këtë cikël e përbëjn ë poezitë: “Lule për botën mbarë”, “Nga trojet tona e deri në Indi” (NënëTerezës), “Nobelistja”, “Fshatit tim (Mazgitit)”, “Mantelbardhët”, “Presidentit në amshim”, Në gjuhën e idealizmit”, Drejtpeshimi e ruan”, “Unë shoh mirë”, “Bota në poezi” e tjera.
  Këto poezi përmbajnë një shprehje të ndjeshme të ndjenjave dhe ideve të autorit në lidhje me botën, njerëzit dhe ngjarjet e saj, duke e sjellë atë në mënyrë poetike dhe të frymëzuar.
 3. Cikli i poezive “Frymëmarrja e jetës” është një shfaqje e ndjenjave dhe vlerave të theksuara kombëtare, historike dhe humaniste.
  Këtu janë disa poezi interesante: “Jemi arbër në trojet tona”, “Takimit të Tiranës” (Mitingut të poezisë), Me përulje u lutemi ne”, “Traditë”, “Mëmëdheu”, Sa duron pesha e shpirtit”, “Frymëmarrja e jetës”, “Më thërrisnin trojet e atdheut” etj.
 4. Përmbledhja e këtyre cikleve të poezive të poetit Fadil H. Curri, që përbën vëllimin poetik “ÇASTE LIRIKE” na sjell në një udhëtim emocional dhe intelektual në thellësitë e identitetit kombëtar, historisë, traditës dhe humanizmit. Nëpërmjet vargjeve të tij, Curri shpreh ndjenjat e përbashkëta të një populli të preokupuar nga tradita, historia dhe sfidat e sotme.
  Stili i poezive të poetit Fadil H. Curri është i përzier, duke përdorur një gjuhë të pasur dhe imazhe poetike të forta për të shprehur ndjenjat, mendimet dhe vizionin e tij. Nëpërmjet një stilizimi tërheqës dhe të qartë, ai arrin të përshkruajë thellësinë e emocioneve dhe ndjenjat e përbashkëta të popullit shqiptar.
  Gjuha e përdorur në poezitë e tij është e lirë, e qartë dhe e përshtatur me imazhet e fuqishme dhe simbolet që ai përdor. Ai shpesh përdor figuracionin poetik për të përshkruar historinë, traditën dhe ndjenjat e popullit, duke e bërë poezinë e tij tërheqëse dhe të frymëzuar nga ngjarjet reale dhe historike.
  Porosia e tij në poezi përfaqësohet në thirrjet për liri, solidaritet dhe përkushtim ndaj vlerave njerëzore dhe kombëtare. Ai inkurajon popullin të qëndrojë i bashkuar dhe të kujdeset për njëri-tjetrin, duke theksuar rëndësinë e respektit ndaj trashëgimisë dhe identitetit kombëtar.
  Figuracioni poetik i Fadil H. Currit përshkruan peizazhe të bukura natyrore, ngjarje historike dhe ndjenjat e thella njerëzore në një mënyrë që shkëlqen në shpirtin e lexuesit. Përdorimi i simboleve dhe metaforave ndihmon në thellësinë dhe fuqinë e poezisë së tij, duke e bërë atë tërheqëse dhe frymëzuese për lexuesin.
  Përfundimisht, tre ciklet e vëllimit poetik “ÇASTE LIRIKE” të poetit Fadil H. Curri na japin një pamje të pasur dhe të thellë të historisë dhe identitetit të popullit shqiptar, ndërsa theksojnë rëndësinë e solidaritetit, kulturës dhe frymëmarrjes së jetës për përballimin e sfidave dhe përparimin shoqëror e kulturor.

Prof. dr. Sadri Rexhepi referoi për librin e poetit FADIL H. CURRI “SHKRUAN E LË GJURMË” , ku ndër tjerash tha: Pomthi si krijim poetik në vargje është një kompozim pak më i gjatë se poezia, por më i shurtër se poema, që nëpërmjet saj poeti shpreh ndjenjat, mendimet dhe imazhet në një mënyrë artistike. Ajo mund të jetë e ndryshme në stil dhe temë, dhe është një mënyrë e bukur për të shprehur emocionet dhe për të reflektuar mbi botën rreth nesh.
Një formë të tillë e ka zgjedhur edhe poeti Fadil H. Curri, që është një poet i njohur i cili ka shkruar poemthin “Shkruan e lë gjurmë” dedikuar mikut të tij poet, Zymer Mehani.
Pra, poeti Curri, me të drejtë ka zgjedhur që vargjet e veta t’ia dedikojë mikut të tij të penës, poetit Zymer Mehani, ngase siç shkruan shkrimtari Sahit Shala, Poeti Mehani, thuajase tërë potencialin e tij krijues e ka vënë vetëm më shërbim të atdheut, ngase lajtmotiv i poezisë së tij është atdhedashuria. Ai udhëhiqet nga intuita tejet e saktë dhe nga një vizion poetik, sa thua se është gjithnjë i pagabueshëm.
Vepra poetike e autorit Mehani ngërthen në vete vlimet, shqetësimet dhe trazimet, por gjithmonë me rrezatim optimizmi. Ky poet nisi të proferojë në poezi me një përvojë dhe përgatitje teoriko-letrare, ngase, siç e dimë është edhe studiues i letërsisë shqipe, do të theksojë shkrimtari nga Deçani, Sahit Shala.
Libri i shkrimtarit Fadil Curri “Shkruan e lë gjurmë” ka gjithsej 33 pjesë që pastaj janë integruar në një tërësi, duke na dhënë kësofare një krijim të bukur artistik me shprehje të pasura. Stili i të shkruarit është unik dhe i dallueshëm, duke përdorur një gjuhë të thjeshtë dhe të drejtpërdrejtë, por gjithashtu duke shprehur një thellësi emocionale dhe filozofike.
Le të shqyrtojmë disa aspekte të stilit, që poeti Fadil Curri ka përdor në këtë libër:

 1. Gjuha e thjeshtë dhe e drejtpërdrejtë:
  o Fadil Curri shkruan me një stil të qartë dhe të kuptueshëm. Fjalët dhe vargjet e tij nuk janë të komplikuara, por kanë një fuqi të veçantë për të komunikuar ndjenjat dhe mendimet e tij.
 2. Emocioni dhe thellësia filozofike:
  o Poezia e tij është një pasqyrë e shpirtit të tij, duke treguar për ndjenjat e tij më të thella dhe për përjetimet e tij në jetë.
  o Ai shkruan me një ndjeshmëri të veçantë dhe me një thellësi që e bën atë të dallueshëm në mesin e poetëve të tjerë.
 3. Përdorimi i imazheve të fuqishme:
  o Për ta ravijëzuar portretin e mikut të tij poet, Zymer Mehani, shkrimtari Fadil Curri ka përdorur fjalë të forta dhe imazhe të thella për të komunikuar mesazhet e tij. Këto imazhe krijojnë një ndjenjë të pasur dhe të ndjeshme ndaj protagonistit, në këtë rast Zymer Mehanit.
 4. Tematika e shtjelluar:
  o Tematika e respektit dhe bashkëpunimit mbizotëron në pjesët e poemthit “Shkruan e lë gjurmë”. Autori Curri shhpreh ndjenjën e thellë të respektit për mikun e tij, z. Mehanin, me ç’rast kujton çaste bashkëpunimi në sferën e artit dhe të lulturës përgjithësisht.
  o Autori shprehet me pasion dhe respekt ndaj figurës së mikut të tij poet, Zymer Mehanit.
 5. Përdorimi i simbolikës dhe metaforave:
  o Përdorimi i simbolikës dhe metaforave në pjesët e poemthit në fjalë krijon një imazh të pasur dhe të ndjeshëm të realitetit.
  o Respekti dhe bashkëpunimi pra janë temat që zotëri Curri shpreh me ndjenjë të thellë, duke bërë thirrje për unitet, kujdes për miqtë dhe respekt ndaj tyre.
  Poezia e Fadil Currit përfundimisht është një pasqyrë e thellë e ndjenjave dhe mendimeve të tij, dhe stili i tij i shkruarit është një pasuri e letërsisë shqiptare.
  Le të analizojmë disa pjesë të bukura nga poeti Fadil Curri, ku secila prej tyre shpreh ndjenjat dhe vlerat e autorit.
  Le të shqyrtojmë vargjet e tij:
  I. Në fillim të poemthit “Shkruan e lë gjurmë”, autori përshkruan penën e poetit Zymer Mehani si një mjet që nuk ndalet kurrë, duke shkruar vargje me durim dhe pasion.
  II. Vargjet e bukura të poetit Mehani, sipas zotërisë Curri frymëzojnë shoqërinë, ngase flasin për tema të ndryshme, si lumturia, dashuria, dëshmorët dhe liria.
  III. Poeti Curri vë në dukje dëshirën e poetit Mehani për të qenë gjithmonë i lirë dhe për të shkruar për të vërtetën.
  IV. Autori Curri thekson se vargjet e poetit Mehani janë si gurra e lumit të dëlira dhe të freskëta, duke u përhapur në letërsi dhe duke frymëzuar lexuesit anekënd gjeografisë së trojeve etnike shqiptare.
  V. Poeti Curri do të thotë qartë se vargjet e poetit Mehani shkëlqejnë dhe nuk harrohen kurrë, duke përshkruar atdheun, heroizmin dhe vlerat kombëtare.
  VI. Përfundimisht, pena e poetit Fadil H. Curri e përshkruan poetin Mehani si një udhëtar që shëtit dhe shikon botën me syrin e tij kritik, ndërsa vargjet e tij sa vinë e përjetësohen në letërsinë shqipe.
  VII. Pjesa e fundit e poemthit përshkruan penën e poetit Zymer Mehani, që ka krijuar poezi frymëzuese, ku shpreh ndjenjat e tij për atdheun dhe kombin, duke e bërë atë një pjesë e pasurisë së letërsisë shqiptare.
  Miqtë e mi Fadil Curri e Zymer Mehani i përshëndes nga zemra, duke uruar që rrugëtimin poetic e publicistik ta vazhdojnë më tutje, ngase janë dy pena të spikatura në letrat shqipe, që dita-ditës po kontribuojnë në kulturën e gjithmbarshme kombëtare.
  Në përfundim, nga poeti Fadil H. Curri u ndanë mirënjohje për pjesëmarrësit