2454 vjet më parë, një ngjarje e çuditshme e njohur çoi në rënien e Athinës së Lashtë


Rachel Hadas

Në fillim të veprës së tij të madhe, ” Historia e Luftës së Peloponezit “, rreth luftës dhjetëvjeçare (431–404 p.e.s.) midis Athinës dhe Spartës, historiani athinas Tukididi (460-400 p.e.s.) shpreh shpresën se “Historia” e tij do të ishte “Të gjykohet e dobishme nga ata që duan të kuptojnë qartë ngjarjet që kanë ndodhur në të kaluarën dhe të cilat (natyra njerëzore duke qenë ajo që është) do të përsëriten, në një kohë ose në një tjetër dhe në të njëjtën mënyrë, në të ardhmen.”

NDARJET THYEJNË DEMOKRACITË

Herakliti dhe Demokriti

Gjatë ditëve të para të pandemisë Covid-19, Thucydides u citua shpesh , dhe për një arsye të mirë.

Në Histori , ai i kushton një pasazh të shkurtër Murtajës së Madhe që goditi Athinën në vitin 432. Pasi përshkruan simptomat, ai duket se qëndron prapa dhe komenton dëmin e tmerrshëm të shkaktuar nga Murtaja, jo vetëm në trupat e njerëzve, por edhe në sjelljen e tyre — dhe në shtrirje, në qytet-shtetin që ishte krenuar me demokracinë e tij. Përgjegjësia qytetare i la vendin një theksimi të dëshpëruar mbi mbijetesën individuale ose kënaqësinë e menjëhershme dhe fryma e bashkëpunimit thelbësor për një demokraci funksionale u tha. Gazetarët, historianët dhe profesorët e klasikëve shkruanin jo vetëm për ngjashmëritë midis Murtajës së Madhe dhe Covid-19 shumë kohë më parë, por edhe për forcën e përjetshme të mprehtësisë së Tukididit.

Kur bëhet fjalë për një pasazh po aq të famshëm për luftën civile, më vonë në të njëjtën vepër, Tukididi përdor të njëjtën teknikë. Së pari, ai jep një përshkrim të hollësishëm të fraksionizmit kaotik. Më pas, ai qëndron prapa dhe ofron një vlerësim të qetë objektiv të çrregullimeve më të mëdha që shoqërojnë grindjet civile. Ai shkruan për konfliktin civil në Corcyra (Korfuzi modern) mbi luftën më të gjerë midis Athinës dhe Spartës për territorin dhe pushtetin. Komiteti i 6 janarit argumenton se gënjeshtra e zgjedhjes së Trump ndezi trazira civile në Shtetet e Bashkuara dhe ndezi kryengritjen.

Shkaqet e mosmarrëveshjeve civile ndryshojnë, por disa nga konkluzionet e Tukididit për demokracinë dhe trazirat civile u zbatuan në Shoqërinë Amerikane dy vjet më parë – dhe ende zbatohen tani.

DO TË NDODHË PËRSËRI

E para është se si njerëzit i ndryshojnë vlerat dhe normat për t’iu përshtatur agjendave të tyre politike. Sipas fjalëve të Tukididit, “Për t’u përshtatur me ndryshimin e ngjarjeve, fjalët … duhej të ndryshonin kuptimet e tyre të zakonshme. Ajo që dikur përshkruhej si një akt i pamenduar agresioni, tani konsiderohej si guximi që dikush do të priste të gjente te një anëtar partie; të mendosh për të ardhmen dhe të presësh ishte thjesht një mënyrë tjetër për të thënë se ishte frikacak; çdo ide e moderimit ishte thjesht një përpjekje për të maskuar karakterin joburrëor të dikujt; aftësia për të kuptuar një pyetje nga të gjitha anët do të thoshte se dikush ishte plotësisht i papërshtatshëm për veprim.”

Dhe së dyti, historiani vë në dukje polarizimin ekstrem, si shkaku ashtu edhe rezultati i fraksionizmit, i cili është kaq i mrekullueshëm 2000 vjet më parë – dhe sot.

Ai shkruan: “Shoqëria ishte ndarë në dy kampe ideologjikisht armiqësore dhe secila palë e shikonte tjetrën me dyshim. Sa i përket përfundimit të kësaj gjendjeje, nuk mund të jepej asnjë garanci që do t’i besohej … të gjithë kishin arritur në përfundimin se ishte e pashpresë të pritej një zgjidhje e përhershme, dhe kështu, në vend që të ishin në gjendje të ndiheshin të sigurt te të tjerët, ata i kushtuan energjitë për të siguruar që të mos lëndohen vetë.”

Vështrimet e ndritura të Tukididit, sado të zymta, na ndihmojnë të ngrihemi mbi reagimet dhe parashikimet e pandërprera të ciklit 24-orësh të lajmeve që duket sikur nuk do të përfundojë kurrë. Dhe, edhe nëse dhe kur përfundon, Tukididi na paralajmëron, “në një moment ose në një tjetër dhe në pothuajse të njëjtat mënyra,” do të ndodhë përsëri.

Ky artikull u botua fillimisht në The Conversation nga Rachel Hadas në Universitetin Rutgers – Newark.