A mund të përdorin alienët shpërthime supernova për të tërhequr vëmendjen tonë?


Astronomët kanë eksploruar nëse këto shpërthime të mëdha yjore mund të veprojnë si fenerë të thellë të hapësirës.Nëse vërtet ka qytetërime aliene inteligjente atje që duan të komunikojnë me ne në distanca të mëdha, si mund ta bëjnë atë saktësisht?

Duke supozuar se ata nuk janë në gjendje të na vizitojnë drejtpërdrejt dhe nuk mund të dërgojnë sinjale që udhëtojnë më shpejt se drita, opsionet e tyre për të kontaktuar mund të duken po aq të kufizuara sa edhe tonat.

Për të gjetur një mënyrë rreth kësaj, astronomët në SETI kanë kërkuar ekuivalentin kozmik të atyre që njihen si pikat Schelling – vende ku të dyja palët mund të fokusojnë përpjekjet e tyre për të komunikuar.

Një shembull i një pike Schelling këtu në Tokë mund të jetë hyrja në një qendër tregtare, një vend ku dy njerëz që u ndanë gjatë blerjeve mund të shkojnë në mënyrë reale të presin të gjejnë njëri-tjetrin.

Në astronomi, një ekuivalent i kësaj mund të jetë një supernova – një ngjarje kaq e madhe, e ndritshme dhe e paarritshme saqë nëse dikush do të donte të tërhiqte vëmendjen tonë, do të ishte e arsyeshme të supozonim se ne do të shikonim në drejtimin e saj.

Kohët e fundit, astronomët nga Qendra Kërkimore SETI Berkeley, Universiteti i Uashingtonit dhe Instituti SETI u nisën për të pastruar qiejt për shenja të teknologjisë së huaj (ose çdo lloj feneri të dukshëm jashtëtokësor) në afërsi të supernovës SN 1987A.

Kërkimi i tyre mjerisht doli bosh, por premisa e një kërkimi të tillë ende qëndron. “Ky është një demonstrim i shkëlqyeshëm se si ne mund t’i japim përparësi përpjekjeve tona të kërkimit duke marrë parasysh se çfarë lloj skemash sinkronizimi mund të përdorin speciet e tjera për të tërhequr vëmendjen tonë,” i tha Gizmodo

astronomi Jason Wright i Qendrës së Inteligjencës Jashtëtokësore të Penn State . “Është një qiell i madh dhe çdo gjë që mund të bëjmë për të ngushtuar hapësirën tonë të kërkimit mund të ndihmojë vetëm kërkimin e specieve teknologjike jashtëtokësore.” Burimi: Gizmodo