A rrotullohet Rruga e Qumështit?


Skyler Ware

A orbitojnë galaktikat, përfshirë Rrugën tonë të Qumështit, rreth ndonjë gjëje në univers?

Duket sikur gjithçka rrotullohet rreth diçkaje në hapësirë. Hënat rrotullohen rreth planetëve. Planetet rrotullohen rreth yjeve. Yjet rrotullohen rreth qendrave të galaktikave. Por përtej kësaj, gjërat bëhen pak më të vështira për t’u vizualizuar. A orbitojnë ndonjë gjë galaktikat – dhe, veçanërisht, Rruga e Qumështit ?

Për t’iu përgjigjur kësaj, së pari duhet të dimë se si funksionojnë orbitat. Konsideroni dy objekte që rrotullohen rreth njëri-tjetrit. Ata dy trupa ushtrojnë një tërheqje gravitacionale mbi njëri-tjetrin, duke i mbajtur të lidhur së bashku. Objektet rrotullohen rreth qendrës së tyre të përbashkët të masës – nëse mund ta tkurni sistemin, qendra e masës do të ishte pika ku mund ta balanconi atë në gishtin tuaj. Por në rastin e sistemit diellor , ose Tokës dhe Hënës, njëri prej objekteve është shumë më i madh se tjetri. Qendra e masës përfundon brenda trupit më të madh, kështu që objekti më i madh nuk lëviz shumë dhe objekti më i vogël lëviz në një rrugë afërsisht rrethore rreth atij më të madh.

Në përmasa më të mëdha, gjërat bëhen pak më të komplikuara. Galaktika jonë është pjesë e një koleksioni galaktikash të quajtur Grupi Lokal , i cili përfshin Rrugën e Qumështit ; galaktika Andromeda; një galaktikë spirale më e vogël e quajtur Triangulum; dhe disa galaktika xhuxh, duke përfshirë Retë e Mëdha dhe të Vogla të Magelanit. Rruga e Qumështit dhe Andromeda janë dy objektet më të mëdha në Grupin Lokal. Për shkak se masat e tyre janë të krahasueshme, qendra e masës shtrihet midis dy galaktikave, tha Sangmo Tony Sohn , një astronom në Institutin Shkencës të Teleskopit Hapësinor në Maryland. Nuk ka asgjë dukshëm më të madhe se secila galaktikë aty pranë, kështu që të dyja përfundojnë në orbitën e njëra-tjetrës.

Por orbita e Rrugës së Qumështit nuk është rrethore apo eliptike si orbitat e planetëve rreth diellit. “Do të jetë e çuditshme të thuhet nëse Rruga e Qumështit po rrotullohet rreth diçkaje, sepse kjo lloj nënkupton se ka një objekt më të madh”, tha Sohn për Live Science. “Por ky nuk është koncepti këtu.”

Në vend të kësaj, si Rruga e Qumështit ashtu edhe Andromeda janë në orbita kryesisht radiale. “Imagjinoni gravitetin e dy gjërave që tërhiqen mbi njëra-tjetrën, dhe ato nuk po lëvizin në asnjë mënyrë tjetër përveç tërheqjes gravitacionale. Ata thjesht do të lëvizin drejtpërdrejt në vijën drejt njëra-tjetrës. Kjo është një orbitë thjesht radiale,” tha Chris Mihos . një astronom në Universitetin Case Western Reserve në Ohio. Orbita e Rrugës së Qumështit nuk është krejtësisht radiale sepse ka pak lëvizje anash midis dy galaktikave, tha Mihos për Live Science.

Rruga e Qumështit dhe disa pemë në malet e San Diego County

Orbitat e tyre kryesisht radiale drejt njëra-tjetrës do të thotë se Rruga e Qumështit dhe Andromeda përfundimisht do të përplasen , rreth 4.5 miliardë vjet nga tani. Yjet individualë ka të ngjarë të mos përplasen me njëri-tjetrin për shkak të distancave të mëdha midis tyre, kështu që galaktikat do të kalojnë përmes njëra-tjetrës dhe do të ndahen përsëri – por jo për shumë kohë.