Alfabeti-Jashar H Selmanaj


1.

Përseri shqipe u ngritëm

Ah, e shtypur dhe të robëruar

tehin e shpatës zbritem

Bisha osmane na ka verbuar.

2.

Nën hodhit turke mbetëmi

Pës shekuj shqipja pa shkollë

Bisha turke ne nuk tretëmi

Ndarja u arrit më grykë hollë.

3.

Mbyllen shkolla e universitet

E zhduken arsimin e edukimin

S’ kishte kush të na meshtet

Kultivuan roberin dhe mjerimin.

4.

E shqeu shqipën e bëri copa

Universitetin në durrës e shkoder

Më të arsimuar ne se , sa europa

Ah, turku lozi më ne, sikur më loder

5.

Gjuha shqipe u ruajt mës nesh

U mbyllen shkolla pa dritë të arsimit

E verteta lakuriq është në shesh

Për ne Manastiri shpersa e shpetimit.

6.

Sot festojmë ditën e alfabetit

Edhe pse kishim alfabetin më parë

U zhyt diku larg në mes detit

Armikun mos e harroni o shqiptarë.

7.

Europa plak ishte shumë e vogel

Shqiptaria e kishtë një kultur superiorë

Më kulturë për ne, sa një gogel

Të zhvilluara ishin tokat tona arbërorë.

8.

Më vonës shqipe alfabeti i dytë

Edhe pse e shtypur gjumi nuk e koti

Të pushtuar nga popull i ndytë

Për mrekulli na shpetoj Gjergj Kastrioti.