Analizë filozofike letrare e poezisë ” Fshij lotët” të Evis Kotte-Dr.Agon Halabaku


Analizë filozofike letrare e poezisë ” Fshij lotët” të Evis Kotte

Poezia duket të jetë një thirrje për shpirtin që të dalë nga heshtja dhe fshehtësia e tij, duke e inkurajuar të ndiejë dhe të reflektojë nën një qiell të kthjellët dhe të mbushur me yje. Këshilla për të “fshirë lotët” sugjeron një inkurajim për tejkalimin e dhimbjeve apo sfidave të së kaluarës, duke i hapur rrugën një ndjenje të re të qartësisë dhe paqes.

Qielli i yjëzuar, i cili është një element kryesor në poezi, shërben si një metaforë për mënyrën se si hapsira e gjërë dhe e pafund mund të simbolizojë mundësitë e pakalueshme dhe bukurinë që ekziston përtej problemeve personale. Hapësira e madhe mbi ne mund të na kujtojë se jemi vetëm një pjesë e vogël e një universi të madh, ku çdo pikëllim personal zbehet përpara madhështisë së gjithësisë.

Në anën tjetër, fjalia “Qetësi të kenë dhe sytë e tu!” mund të shihet si një dëshirë për harmoni të brendshme dhe paqe shpirtërore, duke u bërë thirrje syve – që shpesh përshkruhen si pasqyra të shpirtit – të pasqyrojnë qetësinë dhe harmoninë që mbizotëron në natyrën përreth tyre.

Në një kuptim më të gjerë, poezia mund të trajtojë temën e vetë-zbulimit dhe rëndësisë së një lidhjeje të qëndrueshme dhe të qartë me botën natyrore si një burim frymëzimi dhe qetësie. Kjo veçanërisht në kohët kur jeta njerëzore mund të duket e mbushur me turbullira dhe pasiguri, universi dhe natyra na përkujtojnë se gjithçka është në një rregull më të madh dhe të përcaktuar.

Mund të jetë një imazh i 2 persona

Shiko statistikat

Mbulimi i postimit: 270

Të gjitha reagimet:

6Ti, Arta Zajmi, Laureta Malaj dhe 3 të tjerë