Asteroidi 2023 DZ2 do të kalojë në mënyrë të sigurtë pranë Tokës, më 25 mars


Asteroidi 2023 DZ2 do të kalojë në mënyrë të sigurtë pranë Tokës, më 25 mars

Eddie Irizarry

Një tjetër shkëmb hapësinor i sapo zbuluar do të kalojë në mënyrë të sigurtë pranë Tokës, ky më 25 mars 2023. Ai do të kalojë në rreth gjysmën e distancës Tokë-Hënë. Astronomët në observatorin e La Palma, në Ishujt Kanarie, Spanjë, zbuluan asteroidin në fund të shkurtit 2023. Dhe astronomët amatorë mund të marrin një paraqitje të shkurtër të asteroidit teksa kalon me shpejtësi. Shihni grafikët në fund të këtij postimi.

Afrimi më i afërt me Tokën mendohet të ndodhë rreth orës 19:52 UTC (3:52 pasdite EDT) më 25 mars. Por koha e saktë dhe detajet e tjera mund të përditësohen ndërsa vijnë më shumë vëzhgime.

Asteroidi është emërtuar 2023 DZ2 . Është pjesë e familjes së asteroidëve Apollo . Vlerësimet aktuale vendosin madhësinë e 2023 DZ2 në rreth 210 këmbë (64 metra) në diametër.

Që nga 20 marsi 2023, kishte 122 vëzhgime të orbitës së asteroidit të ri që përfshinte 63.8 ditë. Vëzhgimet e reja do të përcaktojnë më mirë orbitën e shkëmbit hapësinor dhe duhet t’i lejojnë shkencëtarët të marrin një vlerësim më të saktë të madhësisë së tij, e cila mund të jetë midis 144 dhe 325 këmbë (44 dhe 99 metra) në diametër.

Për krahasim, asteroidi që hyri mbi Chelyabinsk , Rusi, në shkurt 2013 ishte një shkëmb hapësinor rreth 65 këmbë (20 metra) në diametër. 

2023 DZ2 është klasifikuar si NEO (Objekt pranë Tokës). Ai rrotullohet rreth diellit çdo 3.17 vjet.

Rrezik i vogël ndikimi në vitin 2026

Siç është rasti me shumë asteroidë të sapo zbuluar – orbitat e të cilëve nuk dihen plotësisht – analiza paraprake e trajektores së shkëmbit hapësinor sugjeron një shans shumë të pamundur 1 në 430 që asteroidi të godasë Tokën më 27 mars 2026.

Por – me vëzhgime të mëtejshme – ka të ngjarë që astronomët të përjashtojnë edhe këtë rrezik të vogël.

E dukshme në teleskopë të vegjël

Asteroidi 2023 DZ2 do të kalojë 0,5 distancë hënore (gjysma e distancës Tokë-Hënë) nga sipërfaqja e Tokës. Afërsia relative do t’u mundësojë vëzhguesve të shohin shkëmbin hapësinor në teleskopë me diametër gjashtë inç (15 cm) dhe më të madh.

Shkëmbi hapësinor po udhëton me një shpejtësi prej 17,426 miljesh në orë (28,044 km/h), ose 7.79 km/sekondë, në krahasim me Tokën. Ndërsa tingëllon si një shpejtësi e madhe në krahasim me atë që ne jemi njohur në Tokë, është një asteroid relativisht i ngadaltë në kontrast me shkëmbinjtë e tjerë hapësinorë që studiojnë astronomët.

Meqenëse asteroidi do të kalojë në gjysmën e distancës Tokë-Hënë, distanca e vogël do ta bëjë atë të duket si një “yll që lëviz ngadalë” në fushën e një teleskopi të vogël. Dhe madje mund të jeni në gjendje të zbuloni lëvizjen e tij në kohë reale!

Një nga teknikat më të mira që përdorin entuziastët e qiellit për të kapur një asteroid është të drejtojnë teleskopin drejt një ylli të njohur në rrugën e asteroidit. Pastaj thjesht prisni që të shfaqet shkëmbi hapësinor që lëviz ngadalë. Për fat të mirë, shumë teleskopë të vegjël tani përfshijnë një kontroll të kompjuterizuar me dorë. Kështu, ju mund ta drejtoni instrumentin në një yll referencë për të parë një pamje të objektit që kalon.

Kur është koha më e mirë për të parë asteroidin 2023 DZ2?

Ne gjetëm kohën më të mirë për të parë asteroidin 2023 DZ2 nga hemisfera veriore do të jetë herët në natën e së premtes, 24 mars 2023. Fat të mirë dhe qiell të pastër për ju!

Përfundimi: Asteroidi i sapo zbuluar 2023 DZ2 do të kalojë në mënyrë të sigurt Tokën në më pak se gjysmën e distancës së hënës më 25 mars 2023. Njerëzit me teleskopë duhet të jenë në gjendje të dallojnë vizitorin.