Biblioteka e Aleksandrisë: Çfarë humbëm me të vërtetë kur kjo mrekulli e lashtë u dogj!


Biblioteka e Aleksandrisë, dikur një fener dijeje në botën e lashtë, është bërë e mbuluar me mister dhe legjendë. I famshëm për koleksionin e tij të gjerë të rrotullave dhe shoqërimin e tij me studiues të mëdhenj, shkatërrimi i tij shpesh ankohet si një humbje shkatërruese për njerëzimin. Por e vërteta për shkatërrimin e bibliotekës është më komplekse se një zjarr i vetëm.ata që po pyesin, Biblioteka e Aleksandrisë ishte një bibliotekë e madhe në Egjipt që u shkatërrua mbi 1300 vjet më parë. Biblioteka përbëhej nga mijëra rrotulla dhe libra rreth matematikës, inxhinierisë, fiziologjisë, gjeografisë, planeve, mjekësisë, dramave dhe shkrimeve të rëndësishme.

Në fakt, Biblioteka e Aleksandrisë ishte pjesë e Muzeut dhe një qendër kërkimore shkencore kushtuar dijes. Ajo u ndërtua gjatë mbretërimit të Ptolemeut II Filadelfus midis 284 dhe 246.

Sundimtarët Ptolemaikë të Egjiptit nxitën përparimin dhe mbledhjen e njohurive. Ata u dhanë bursa shkencëtarëve, filozofëve dhe poetëve që të vinin të jetonin në Aleksandri. Në këmbim, sundimtarët po merrnin këshilla se si të sundonin vendin e tyre të gjerë.

Në Aleksandri, etja për libra ishte aq e madhe, sa shkruhej se anijet që vinin u urdhëruan të dorëzonin librat e tyre, të cilët u morën dhe u kopjuan nga skribët. Pronarët morën kopjen dhe origjinalet u ruajtën dhe u vendosën në Bibliotekën e Aleksandrisë.

Mendimtarë nga i gjithë Mesdheu vinin në Aleksandri për të studiuar. Pjesa më e madhe e punës së qytetërimeve të lashta deri në atë moment humbi. Nëse biblioteka do të mbijetonte ende deri më sot, shoqëria mund të kishte qenë më e përparuar dhe ne me siguri do të dinim më shumë për botën antike.

Por kur dhe si u shkatërrua në të vërtetë kjo bibliotekë e madhe?

Shkatërrimi i Bibliotekës së Aleksandrisë, i njohur gjithashtu si Mouseion, nuk është një ngjarje e qartë me një shkak të vetëm. Është më shumë si një rënie me kalimin e kohës për shkak të disa faktorëve. Këtu është një përmbledhje e teorive kryesore:

  • Lufta Civile e Julius Cezarit (48 pes): Disa rrëfime përmendin forcat e Julius Cezarit që aksidentalisht i vunë zjarrin dokeve gjatë një beteje, e cila supozohet se u përhap në Bibliotekë. Megjithatë, provat sugjerojnë se Biblioteka (ose të paktën pjesë të saj) mbijetoi ose u rindërtua shpejt pas kësaj.
  • Rënia graduale (periudha romake): Mungesa e financimit dhe mbështetjes gjatë periudhës romake ka të ngjarë të çojë në rënien e Bibliotekës.
  • Pushtimi Arab (640 pas Krishtit): Një histori e famshme fajëson pushtimin arab të Aleksandrisë për shkatërrimin e Bibliotekës. Megjithatë, shumica e studiuesve tani besojnë se Biblioteka ishte tashmë e rrënuar në këtë pikë.

Ndërsa detajet e sakta debatohen, është e sigurt të thuhet se rënia e Bibliotekës ka ndodhur gjatë shekujve, jo një ngjarje e vetme.

Pra, çfarë humbëm me të vërtetë kur u shkatërrua Biblioteka e Aleksandrisë?

Harta e Aleksandrisë së lashtë. Mouseion ishte vendosur në lagjen mbretërore Broucheion (të renditur në këtë hartë si "Bruchium") në pjesën qendrore të qytetit pranë Portit të Madh ("Portus Magnus" në hartë)
Harta e Aleksandrisë së lashtë. Mouseion ishte vendosur në lagjen mbretërore Broucheion (të renditur në këtë hartë si “Bruchium”) në pjesën qendrore të qytetit pranë Portit të Madh (“Portus Magnus” në hartë). Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Shkatërrimi i Bibliotekës së Aleksandrisë është konsideruar si një ngjarje katastrofike, jo vetëm për shkak të humbjes së sasive të mëdha të informacionit, por edhe për shkak të humbjes së mundshme të ideve dhe shpikjeve novatore që mund të kishin formësuar botën tonë sot.

Biblioteka strehonte një numër të vlerësuar prej 40,000 deri në 500,000 tekste nga origjina të ndryshme dhe tema të ndryshme. Vëllimi i madh i informacionit që përmban e bën atë një thesar për historianët dhe studiuesit modernë. Megjithatë, ajo që me të vërtetë e bën shkatërrimin e tij tragjik është humbja e mundshme e ideve dhe shpikjeve që mund të kishin ndikuar shumë në botën tonë sot.

Një humbje e tillë është ajo e veprave të shkruara të Ctesibius. Një shpikës dhe matematikan i njohur, Ctesibius ishte i njohur si “babai i pneumatikës” për shkak të studimit dhe magjepsjes së tij me ajrin e kompresuar. Një shpikje e dukshme ishte një orë që mund të aktivizonte mekanizmat në kohë të paracaktuara, të tilla si një statujë që mund të ngrihej vetë dhe të derdhte libacione gjatë paradave luksoze të organizuara nga Ptolemeu II. Mjerisht, asnjë nga veprat e tij të shkruara nuk ka mbijetuar deri më sot.

Një humbje tjetër e rëndësishme ishte Pinakes, një katalog bibliografik monumental që nuk renditte thjesht libra, por gjithashtu ofronte informacion biografik për autorët dhe vlerësime të autenticitetit. Ky katalog do të kishte qenë jashtëzakonisht i dobishëm për bibliotekarët në menaxhimin e një koleksioni kaq masiv tekstesh. Fatkeqësisht, ky tekst, së bashku me shumë të tjerë nga biblioteka, humbën gjatë shkatërrimit të tij.

Kryebibliotekari në Aleksandri gjatë zenitit të saj, Eratosthenes bëri një nga arritjet më të mëdha shkencore të kohërave antike. Ai nxori përfundimin se Toka ishte e rrumbullakët dhe llogariti perimetrin e saj, një arritje që nuk do të përsëritej për shekujt e ardhshëm. Duke matur distancën midis Aleksandrisë dhe Syenës dhe duke përcaktuar se ato ndodheshin në të njëjtin meridian, Eratosthenes arriti në përfundimin se perimetri i Tokës ishte midis 39,060 dhe 40,320 kilometra. Për ta vënë këtë në perspektivë, vlerësimet moderne e vendosin perimetrin e Tokës në 40,075 kilometra. Kjo llogaritje mbresëlënëse e Eretosthenes u referua nga shkencëtarë të shquar në shekujt e mëvonshëm, por edhe veprat e tij të shkruara humbën gjatë shkatërrimit të bibliotekës.

Shtrirja e njohurive dhe përparimeve në matematikë gjatë kohëve të lashta theksohet më tej nga zbulimet e fundit. Besohej se kombinatorika, një fushë e matematikës që merret me rregullimet dhe kombinimet e objekteve, ishte relativisht moderne. Megjithatë, në dialogët e tij, Plutarku i referohet një bisede ku Chrysippus pretendon se numri i ndërthurjeve nga dhjetë pohime të thjeshta është mbi një milion. Një tjetër matematikan, Hippasus, e kundërshton këtë dhe tregon se në të vërtetë ka 103,049 ndërthurje. Në vitin 1994, u zbulua se ky numër korrespondon me numrin e 10-të të Schroder-it, i cili tregon numrin e mënyrave në të cilat një sekuencë prej dhjetë simbolesh mund të vendoset në kllapa. Ky zbulim tregon se në kohët e lashta po punoheshin probleme matematikore me kompleksitet të madh.

Ndërsa këta janë vetëm disa shembuj të asaj që ne kemi humbur potencialisht me shkatërrimin e Bibliotekës së Aleksandrisë, besohet se ka pasur ide dhe shpikje të tjera të panumërta novator që nuk u ndanë apo u regjistruan kurrë. Biblioteka ishte një qendër për shkëmbimin dhe bashkëpunimin intelektual dhe është e pamundur të vlerësohet se çfarë përparimesh të mëtejshme mund të ishin arritur nëse nuk do të ishte shkatërruar.

Humbja e Bibliotekës së Aleksandrisë nuk ishte thjesht një humbje informacioni, por një goditje shkatërruese për përparimin e dijes njerëzore. Shkatërrimi i kësaj biblioteke madhështore shërben si një kujtesë për brishtësinë e së kaluarës sonë dhe rëndësinë e ruajtjes së historisë dhe njohurive tona për brezat e ardhshëm. Është një humbje tragjike që vazhdon të na ndikojë edhe sot, pasi ne mund të imagjinojmë vetëm se çfarë përparimesh të pabesueshme mund të kishim arritur nëse biblioteka nuk do të ishte djegur.