Dëshmi të gjigantëve të lashtë në piramidat nubiane të Sudanit


Gati 200 piramida të lashta shtrihen përgjatë brigjeve të lumit Nil në shkretëtirën lindore të Sudanit. Për rreth 1000 vjet, ata kanë strehuar mbretërit dhe mbretëreshat që sunduan Mbretërinë Meroitike. Nubia është një rajon i Luginës së Nilit që ndodhet në Sudanin verior. Sundimtarët e këtyre mbretërive të lashta Kushite, të njohura si “faraonët e zinj”, supozohet të kenë ndërtuar piramidat nubiane të Sudanit të Meroës. Nga afërsisht 760 pes deri në 650 pes, pesë faraonët Kushite qeverisnin Egjiptin nga Nubia deri në Detin Mesdhe.

Ka një varrezë mbretërore në lindje të Meroës që është e mbushur dendur me rreth 50 piramida ranor dhe tulla të kuqe me lartësi të ndryshme; disa prej tyre kanë thyer majat, një mbetje e sulmuesve evropianë të shekullit të 19-të. Qyteti mbretëror i vendosur në perëndim të Meroës ka rrënojat e një pallati, një tempulli dhe një banjë mbretërore. Lidhjet globale të Meroës pasqyrohen në arkitekturën e çdo godine, e cila bazohet në stilet dekorative lokale, egjiptiane dhe greko-romake.

Vendbanimet e para në Sudanin verior shtrihen 300,000 vjet më parë. Është shtëpia e mbretërisë më të hershme të Afrikës Sub-Sahariane, Mbretëria e Kushit (rreth 2500-1500 pes). Kjo kulturë krijoi disa nga qeramikët më madhështore në Luginën e Nilit, veçanërisht gotat e Kermës.

Gjigantët e piramidës nubiane

Piramidat Nubiane Meroe janë më të ruajturat nga më shumë se 220 piramidat në Sudan. Ato janë vendet e varrimit për më shumë se 40 mbretër dhe mbretëresha nubiane të mbretërisë Kush. Sudani ishte i njohur për pasuritë e tij të bollshme natyrore, veçanërisht ari, zinku dhe fildishi. Këto materiale u përdorën në krijimin e disa objekteve në koleksionin e Muzeut Britanik. Gjatë Mbretërisë së Vjetër (rreth 2686-2181 pes), egjiptianët e lashtë u tërhoqën drejt jugut në kërkim të këtyre burimeve, të cilat shpesh rezultuan në dhunë ndërsa monarkët egjiptianë dhe sudanezë luftuan për të kontrolluar tregtinë.

Meroë dallohet nga pothuajse dyqind piramida, shumë prej të cilave janë në rrënoja. Ato janë përmasat dhe përmasat e piramidave nubiane. Këto piramida, të vendosura në bregun lindor të Nilit, pranë një sërë vendbanimesh të njohura si Bagrawiyah, janë shumë më të vogla, por po aq të bukura sa piramidat më të famshme egjiptiane. Piramidat e kanë marrë emrin nga Meroë, kryeqyteti i shtetit Kush, një mbretëri e lashtë afrikane e vendosur në atë që tani është Republika e Sudanit.

Pas rënies së dinastisë së 24-të egjiptiane rreth vitit 1000 pes, Mbretëria Nubiane e Kushit u zhvillua si forca dominuese në rajonin e mesëm të Nilit. Nga viti 712 deri në vitin 657 pes, monarkët Kushitë morën dhe dominuan pjesën më të madhe të Egjiptit. Kur kryeqyteti i mbretërisë dhe varrezat mbretërore u zhvendosën në rajonin e Meroës në vitin 300 pes, tradita faraonike e ndërtimit të piramidave për të rrethuar varret e sundimtarëve vazhdoi këtu.

Mural enigmatik nubian i gjigantit që mban dy elefantë

Mineralogu francez Frédéric Cailliaud e solli për herë të parë vendndodhjen e Meroës në vëmendjen e evropianëve në 1821. Artefakte të shumta intriguese dhe hutuese, duke përfshirë relieve dhe piktura në muret e dhomave të varrit, u zbuluan. Një vepër arti që përshkruante një gjigant me përmasa të mëdha që mbante dy elefantë ishte një pikturë e tillë intriguese.Historiani romak Josephus Flavius ​​shkroi në vitin 79 pas Krishtit se i fundit nga gjigantët egjiptianë jetoi në shekullin e 13 para Krishtit, gjatë mbretërimit të mbretit Joshua. Ai vazhdoi duke thënë se ata kishin trupa dhe fytyra të mëdha, aq ndryshe nga njerëzit e zakonshëm, saqë ishte e mahnitshme t’i shikoje dhe tmerruese të dëgjoje zërat e tyre të lartë, që dukeshin si ulërima e luanit.Për më tepër, disa piktura murale të lashta egjiptiane përfaqësojnë ndërtuesit e piramidave si “Njerëz gjigantë”, 5 deri në 6 metra të gjatë. Sipas ekspertëve, këta njerëz të mëdhenj ishin secili në gjendje të ngrinte 4 deri në 5 tonë blloqe. Disa nga pikturat e lashta murale përfaqësonin mbretër të mëdhenj që qeverisnin Egjiptin e lashtë, ndërsa të tjera përshkruanin vartës të vegjël që shërbenin nën gjigantët.

Në vitin 1988, Gregor Spoerri, një sipërmarrës zviceran dhe student i flaktë i historisë egjiptiane, kontaktoi një grup hajdutësh të varrimit të lashtë nëpërmjet një prej furnizuesve privatë të Egjiptit. Spoerri u takua në një vilë të vogël në Bir Hooker, njëqind kilometra në verilindje të Kajros, ku pa një gisht gjigant të mumifikuar të mbështjellë me lecka. (Burimi)

Spoerri e përshkroi atë si një çantë me erë të fortë, në formë të zgjatur me përmbajtje të pabesueshme. Spoerri u lejua të mbante reliken dhe të shkrepte disa fotografi sepse ai pagoi 300 dollarë për të. Ai e vendosi atë pranë një kartëmonedhe 20 paund egjiptiane për krahasim. Gishti ishte mjaft i lehtë dhe i thatë. Spoerri mendoi se ishte e pabesueshme sepse përbindëshi të cilit i përkiste duhet të ishte të paktën 5 metra (afërsisht 16.48 ft) i gjatë.

Një sulmues i varreve siguroi një fotografi të një Rreze X të gishtit të mumifikuar nga vitet 1960 për të konfirmuar vërtetësinë e tij. Certifikata e autenticitetit të gjetjes ishte gjithashtu e asaj epoke. Spoerri i kërkoi atij të shiste objektin, por hajduti refuzoi, duke përmendur rëndësinë e tij për familjen e tij. E thënë thjesht, ishte një trashëgimi familjare. Si rezultat, Spoerri u detyrua të largohej nga Egjipti pa asgjë.

Më vonë, Spoerri ua dorëzoi këto imazhe përfaqësuesve të muzeut, të cilët vetëm e larguan me dorë. Të gjithë thanë se gishti nuk përshtatej me besimet aktuale, tha ai. Ai u kthye në Bir Hooker në vitin 2009 në kërkim të gishtit të madh të mumjes. Por ai nuk mundi të gjurmonte sulmuesin e varrit. Sperry kishte studiuar informacione rreth gjigantëve të lashtë për disa kohë.

Spoerri u prek thellë nga zbulimi. Ai e braktisi punën e tij në vitin 2008 për të shkruar një libër për gjigantët, të cilin përfundimisht e botoi me titullin “Zoti i humbur: Dita e Gjykimit”. Ëndrrat e Spoerrit frymëzuan këtë thriller magjik historik. Ai thekson se nuk ka shkruar për zbulimin në mënyrë shkencore, duke i lënë lexuesve mundësinë të formojnë mendimet e tyre.